sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
HomepageJoburiTimac Agro East crează legături durabile între mediul universitar și mediul de afaceri

Timac Agro East crează legături durabile între mediul universitar și mediul de afaceri

Recomandate

Zeci de studenți ai Universității Agrare din Republica Moldova s-au adunat miercuri, 20 aprilie, la o lecție publică oferită de către compania Timac Agro. Pe parcursul a două ore, aceștia au aflat secretele inițierii unei afaceri de succes, au descoperit parcursul profesional al unui fost absolvent al UASM, au înțeles care sunt avantajele, dar și provocările unei cariere în domeniul agriculturii, și desigur au discutat și despre posibilitățile de angajare în cadrul companiei Timac Agro East.

Motto-ul Timac Agro: Învățăm, creăm, reușim!

Valeriu Mircea a absolvit acum 10 ani Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, iar astăzi a ajuns să conducă întreaga afacere Timac în Republica Moldova. Despre experiența sa în cadrul companiei poate vorbi în așa fel, că la sfârșitul discursului să vrei să aplici pentru un job la Timac Agro, chiar dacă nu ai studii în domeniu.


Valeriu Mircea, director regional Republica Moldova în cadrul Timac Agro East:

IMG_1182„De ce trebuie să veniți la noi? Simplu! Suntem orientați spre performanță, suntem una dintre puținele companii care au programe de stagiu orientate spre studenți și viitorii absolvenți și pentru că suntem principala forță de vânzări în Republica Moldova. Adică avem deja un potențial și o experiență de aproape trei ani cu care ne mândrim, suntem solicitați și recomandați”, afirmă Valeriu Mircea.

Astfel de ore precum sunt acestea pot fi extrem de necesare pentru studenți, mai susține directorul regional.

„Pășind pragul universității, mi-am adus aminte de profesorul meu de la Facultatea de Agronomie din Iași, Teodor Robu, care ne tot spunea că ar fi bine ca până vom absolvi facultatea „să ne oferim” serviciile gratis unor companii de profil pentru a căpăta experiența pe care ulterior aceleași companii o cer atunci când au un potențial candidat la recrutare.

Și în Moldova e exact la fel. Este o mare nevoie de forțe de muncă în sectorul de agrobussines. În compania noastră se caută specialiști. Ieșind de pe băncile facultății nu te poți numi un specialist, și noi încercăm să oferim câtorva studenți șansa de a ni se alătura prin exemple de viață. Din acest motiv, am apelat la doi colegi, printre care unul e, de fapt, fost absolvent, dar actual doctorand al UASM, și la o colegă din România ce au venit să-și împărtășească parcursul lor profesional. Prin aceste exemple pentru studenți vrem să demonstrăm că se poate să activezi în acest domeniu, indiferent că ești femeie sau bărbat. Vrem să arătăm că fiecare are șansa de a lucra în agricultură. Știm că nu e o muncă ușoară, e muncă de teren, dar se poate”, a ținut să mai precizeze Valeriu Mircea.

Despre oportunitățile de angajare puteți afla accesând www.ro.timacagro.com sau facebook.com/Timac-Agro-RMoldova.

În cadrul lecției publice, Mircea Valeriu a venit și cu o prezentare a companiei ce o reprezintă. În așa mod, studenții au aflat că Timac Agro a fost înființată în 1959 în Franța de către Daniel Roullier. Ei sunt unicii producători specializați în nutriția vegetală ce propun fermierilor și servicii de consultanță, soluții adaptate la piața de plante, animale și chiar alimentară. La moment, în cadrul Timac Agro lucrează circa 7000 de persoane în peste 40 de țări ale lumii, dintre care 400 de cercetători ce activează în 4 centre de cercetare. Compania are o cifră de afaceri de peste 3,5 miliarde de euro.

Timac Agro a deschis acum trei ani și o reprezentanță în Republica Moldova, și anume Timac Agro East. Despre aceasta a reușit să comunice celor prezenți, Oleg Calestru, fost absolvent al UASM, dar care la moment activează în cadrul acestei companii.

Oleg Calestru, agronom tehnic comercial Timac Agro East:

IMG_1148„De doi ani sunt parte a familiei Timac Agro și vreau să vă spun că aceasta e una dintre cele mai frumoase perioade din viața mea. În acest timp am reușit să cresc nu doar personal, dar și profesional. Și acum sunt într-o continuă transformare, zi de zi simt asta. În cadrul acestei companii am reușit să asimilez o informație utilă de la profesioniști, care m-au intrigat și m-au provocat să mă dezvolt alături de ei”, și-a început discursul în fața studenților, Oleg Calestru.

Chiar dacă coridoarele USAM îi sunt încă familiare, Oleg Calestru a recunoscut că are emoții în fața studenților și profesorilor care i-au predat.

„Zilnic abordez zeci de persoane, de la care încerc să aflu ce probleme întâmpină atunci când inițiază o afacere în domeniul agriculturii și cărora le propun soluții optime pentru a obține un randament maxim. Dar fiind aici, ca un exemplu-viu, pentru voi, mă simt emoționat, dar în același timp, dornic de a vă împărtăși tot ce am reușit să învăț și eu și pot să afirm cu mâna pe inimă că cel mai plăcut moment al acestei meserii este să îți vezi rezultatul muncii. E o adevărată plăcere”, a mai adăugat acesta.

În cadrul Timac Agro East activează la moment 9 persoane, printre care 3 sunt femei, iar două dintre ele fac și vânzări în teren. „Farmecul companiei”, potrivit lui Oleg Calestru, constă anume în graficul de muncă.

„Uneori e nevoie să te trezești la șase și să ieși din casă ca să revii la miezul nopții, dar acesta e riscul profesiei. Și totuși, ai libertatea de ați organiza timpul așa precum vrei. E un soi de business personal și e departe de doar munca de birou. Dar aici vei găsi echipa perfectă, care te va susține în toate atunci când ai nevoie”, a mai adăugat agronomul tehnic.

Iulia Avornicesei, reprezentant regional pe județul Iași:

IMG_1199„Prima mea zi de muncă la Timac Agro a fost acum 8 ani și a fost… groaznică. Eram abia studentă, eram o începătoare și am făcut foarte mulți km. Dar pe lângă toate astea, am avut parte de o primire foarte caldă din partea colegilor. Sunt absolut fantastici. Și asta a fost marea provocare pentru mine. Am rezistat. Iar acum sunt consultantă în nutriție vegetală pe județul Iași, unde am „grijă” de aproximativ 100 de fermieri cărora le ofer serviciile mele”, a menționat și Iulia Avornicesei.

Tot ea recunoaște că reușește să combine pasiunea pentru agricultură cu viața de familie. Este mama unui copil de patru ani, are pregătită mereu parapanta în portbagajul mașinii în caz că dă de un deal mai înalt atunci când se află pe teren, și nu pierde timpul pe rețelele de socializare, dar îl investește în creșterea sa profesională. Și cam același sfat l-a dat și viitorilor studenți: să iasă de pe băncile facultății cu idei despre ceea ce vor să facă pe viitor.

Gheorghe Nicolaescu, decan Facultatea de Horticultură, UASM:

IMG_1184„La Facultatea de Horticultură avem mulți studenți buni, iar Oleg Calestru este acel exemplu viu care demonstrează că prin muncă asiduă poți ajunge departe. Deseori, organizăm întâlniri cu reprezentanți ai mediului de afaceri, avem și un cerc științific, dar o lecție publică de acest gen a fost organizată pentru prima dată. Studenții reacționează diferit la ele, dar în mare parte reușesc să plece acasă cu un bagaj nou de cunoștințe. Ne bucură faptul că unii dintre ei, în urma unor stagii efectuate la companiile de profil ajung să fie angajații acestora, dar în același timp, ne întristează faptul că rămânem fără viitoarele cadre didactice capabile să-și împărtășească experiența în calitate de profesori”, a menționat și decanul Facultății de Horticultură a UASM.

Despre experiența acestor întâlniri, echipa Agrobiznes a încercat să afle și de la studenții Universității de Agricultură din Moldova.

Vadim Danilevici, student, anul II, Facultatea Horticultură, Specialitatea Silvicultură și Grădini Publice:

„În fiecare zi de miercuri avem parte de cercul științific în cadrul căruia, noi, studenții, avem posibilitatea să interacționăm cu numeroși reprezentanți ai diverselor programe din domeniul agriculturii. Astfel de lecții sunt absolut necesare atât pentru studenți, cât și pentru viitorii angajatori. În așa mod stabilim relații de care ulterior, putem beneficia ambele părți. Eu, personal, mă văd încadrat în câmpul muncii, anume în acest sector al agriculturii și din acest motiv, nu ratez nicio întâlnire de acest gen”, a precizat tânărul.

Alina Iațco, studentă, anul I, Facultatea de Agronomie:

„Sunt abia la început de cale. Am venit la UASM din proprie inițiativă și nu prea sunt pregătită la moment să aplic pentru un loc de muncă la o companie de un așa nivel. Dar astfel de întâlniri vin ca o completare pentru orele de curs. Uneori putem afla mai multe la nivel practic, nu doar teoretic, prin exemple vii despre cum au loc unele fenomene chiar în procesul de lucru. Iar asta bucură”, a adăugat Alina.

Irina Andonii, studentă, anul II, Facultatea de Medicină Veterinară:

„Chiar dacă nu sunt studenta Facultății de Horticultură, am fost intrigată de anunțul acestei lecții publice. Astfel de întâlniri cu potențialii angajatori sunt extrem de binevenite pentru noi. Ne motivează să absolvim, să fim siguri că ulterior avem unde să mergem și să ne valorificăm cunoștințele acumulate pe parcursul anilor de studiu. Dacă aș fi eligibilă, cred că aș fi trimis și eu CV-ul meu la Timac Agro”, a ținut să menționeze tânăra studentă.

La finalul întâlnirii studenții au avut parte și de o surpriză. Cinci dintre aceștia au plecat acasă și cu premii speciale oferite de compania Timac Agro East, în urma unei extrageri.

Timac Agro East
Timac Agro East
Timac Agro East - companie specializată în nutriția culturilor agricole oferind produse de calitate și soluții de fertilizare eficiente!

Citește și ›

Joburi