Atunci cand pregatim planul de fertilizare pentru cerealele de toamna trebuie sa tinem cont de mai multi factori, cum ar fi consumul specific al plantei de cultura, conditiile generale de clima, sol si stare de aprovizionare a terenului, dar si contextul actual specific pentru fiecare zona si fermier in parte.
Astfel Timac Agro vine cu o gama foarte diversificata de produse, propunand solutii personalizate pentru fiecare fermier in parte, in functie de nevoile sale. Mai jos va prezentam cateva exemple de astfel de situatii:
1. In cazul semanatului la umiditate corespunzatoare si in epoca optima de semanat
In aceasta situatie pentru lua o decizie corecta, in primul rand trebuie sa alegem o formula care sa fie adaptata consumului specific al plantei de cultura. Pentru conditiile generale din tara noastra, se prefera soiurile de cereale cu infratire in toamna, pentru care trebuie sa le asiguram pana la o treime din necesarul total de N, insa acesta trebuie sa fie sub forma amoniacala (o forma preferata de plantele tinere), fosfor pentru stimularea sistemului radicular, dar si alte macroelemente secundare si microelemente (S, Ca, Mg, B, Zn, Cu, Mn) care sunt esentiale in procesul de vernalizare, eficientizarea proceselor fiziologice, rezistenta la iernat, dar si repornirea in vegetatie primavara.
Timac Agro East are o gama variata de solutii NPK, cu un raport optim N:P, un surplus de S, pentru sinergia cu N si sinteza de aminoacizi esentiali si un mix de microelemente, ales in functie de nevoile fiecarui fermier in parte care ajuta la procesul de vernalizare si creste rezistenta culturii peste iarna.
2. In cazul semanatului la umiditate corespunzatoare, dar in afara epocii optime de semanat
Studiile efectuate de cercetatorii de la Administratia Nationala de Meteorologie din Romania au aratat ca in ultimii ani perioada optima de semanat s-a decalat din cauza conditiilor climatice, astfel se estimeaza ca sezonul de vegetatie s-a scurtat cu 11 pana la 16 zile la graul de toamna. Acelasi efect poate aparea insa si la fermierii cu suprafete foarte mari de cereale de toamna, care desi incep semanatul in perioada optima, de cele mai multe ori il termina cu mult inafara epocii optime.
Astfel, scurtarea ciclului de vegetatie, dar si decalarea perioadei de vegetatie ridica o serie de probleme provocate de:
- Intensitatea luminoasa scazuta (zile mai scurte, nebulozitate mai ridicata).
- Stres provocat de diferentele de temperatura dintre zi si noapte, ceea ce conduce la o incetinire a metabolismului.
- Accesibilitate scazuta a nutrientilor (in special a P – carenta indusa).
In aceasta situatie Timac Agro East ofera solutii atat prin formule NPK adaptate pentru eficientizarea proceselor fiziologice, cum ar fi stimularea dezvoltarii radiculare, intensificarea fotosintezei, concentrarea sucului celular, etc sau prin folosirea unei solutii starter (biostimulator microgranulat – Physiostart) care ofera un start mai rapid in vegetatie si o dezvoltare mai puternica a sistemului radicular.
3. In cazul semanatului in conditii de constrangeri puternice
Chiar si in cazul in care s-a semanat, cultura rasarita poate prezenta constrangeri ce pot fi provocate de:
- Semanatul pe un teren ce nu a fost pregatit corespunzator (din cauza conditiilor climatice).
- Cultura nu este dezvoltata corespunzator din cauza secetei.
- Cultura este intarziata din cauza semanatului tarziu.
In astfel de situatii, Timac Agro East recomanda aplicarea unui biostimulator lichid (Fertiactyl Starter) ce se aplica in primele faze de vegetatie, deoarece are absorbtie foliara, cat si radiculara, care va accelera metabolismul plantelor, va stimula dezvoltarea radiculara, ajutandu-le sa se recupereze in urma stresului suferit si sa se pregateasca corespunzator pentru iarna.
4. Blocajele elementelor in sol
Chiar si in cazul in care se alege o formula corecta din punct de vedere agronomic, in functie de pH-ul solului, daca acesta este acid sau bazic, elementele nutritive (in special fosforul) pot fi blocate si retrogradate.
Din acest motiv, toti agronomii consultanti Timac Agro East sunt dotati cu pH-metre moderne, cu care masoara pH-ul solului la fiecare fermier in parte, pentru a le recomanda solutii NPK patentate, atat pentru solurile acide, cat si bazice, care protejeaza elementele nutritive impotriva blocarii si retrogradarii.
Autor: Dr. Marius Eftene
Product Manager TIMAC AGRO Romania
Contacte
Pentru informatii suplimentare contactati
reprezentantul Timac Agro East din zona de activitate sau la adresa companiei:
str. V. Alecsandri 143, et 5, Chisinau
Tel: + 373 22 997 870
E-mail: [email protected]
www.ro.timacagro.com