joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
HomepageAgroEcoTop 3 localități din Moldova cu cele mai mari suprafețe ecologice

Top 3 localități din Moldova cu cele mai mari suprafețe ecologice

Recomandate

Produsele ecologice devin din ce în ce mai solicitate pe piețele externe, iar tot mai mulți producători din țară înțeleg acest lucru și trec la sistemul ecologic de producere. Potrivit datelor furnizate de Asociația Patronală Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova (MOVCA), la moment, avem 127 de producători ecologici sau în perioada de conversie certificați în cadrul Organismelor de Inspecție și Certificare naționale și internaționale. Pentru 5 dintre aceștia certificarea fiind retrasă sau anulată.

Potrivit datelor statistice, în anul 2018 erau certificate ecologic 17.746 ha, inclusiv în proces de conversie, ceea ce corespunde cu 0,9% din suprafața agricolă totală exploatată (1.941,4 mii ha[1]).

Chiar dacă Organismele de Inspecție și Certificare internaționale nu prezintă public date referitor la suprafețele cultivate, potrivit estimărilor MOVCA, 3 localități din Moldova au suprafețe de peste 15% certificate ecologic din suprafața terenurilor arabile:

Pe locul 1 se clasează satul Copceac, Ștefan Vodă unde întreprinderea SRL Focaro-Agro cultivă culturi eco pe o suprafață de 541 de hectare, din 3000 de hectare terenuri arabile, ceea ce constituie 18% din suprafață.

Pe locul 2 s-a clasat satul Olișcani, Șoldănești, 416 hectare sunt certificate eco, iar pe alte 88 de hectare întreprinderile Micu&Co și Madino-Agro SRL cultivă culturi aplicând practicile eco fără certificare. Suprafața totală ecologică fiind de 21%, din 2400 ha.

Pe locul 3 se clasează satul Fântânița, Drochia, întreprinderea Agroelit deține suprafața de 354 de hectare eco din 1500 ha teren arabil. Suprafața ecologică constituind 23,6%.

Potrivit experților, agricultura ecologică reprezintă pentru Moldova o soluție pentru a revitaliza terenurile agricole cu ajutorul practicilor durabile, dar și o oportunitate ținând cont de suprafețele relativ mici cu care ne-am putea afirma pe piața externă.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco