miercuri, 17 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeTOP 3 recolte record de porumb obținute cu hibrizi Pioneer de producătorii din Moldova

TOP 3 recolte record de porumb obținute cu hibrizi Pioneer de producătorii din Moldova

Recomandate

Hibrizii Pioneer oferă producții excelente indiferent de zonă și condițiile de mediu, lucru confirmat și de fermierii de la noi, care în acest an au înregistrat recolte record la cultura porumbului.

Odată cu finalizarea campaniei de recoltare a porumbului, atât fermierii cât și compania Pioneer au fost interesați să analizeze rezultatele obținute. Astfel, în anul curent, campion la capitolul cea mai înaltă productivitate la porumb a devenit SRL Anvar Com, director Alexandru Ghilețchi din Bălți. Acesta a obținut o recoltă record de 17 mii de kilograme boabe porumb per hectar.

Contactat de Agrobiznes, agronomul șef Liubovi Guivan a menționat că, rezultatul obținut a fost posibil datorită respectării asolamentului, dar și datorită hibrizilor care, indiferent de condițiile climaterice oferă recolte stabile și de calitate.

„Anual, testăm peste 60 de hibrizi de la companii diferite, dar cel mai bine, de-a lungul timpului, s-au manifestat cei de la Pioneer, iată de ce îi semănăm deja de 9 ani. De obicei, însămânțăm 1400-1600 de hectare cu porumb, în acest an însă, pentru a respecta asolamentul am semănat 200 de hectare după premărgătorul floarea soarelui. În toamnă am efectuat o arătură adâncă de 28-30 de centimetri. După care primăvara am efectuat cultivații și o grapare  pentru combaterea buruienilor și pregătirea patului germinativ. Din cauza secetei, nu am administrat îngrășăminte, doar 80 de kilograme Nitrofoscă ce a fost încorporată în sol concomitent cu arătura de toamnă. Recoltarea porumbului a început în luna octombrie, când boabele aveau umiditatea de 14 – 16%. Roada medie la hectar a fost de 13 tone. Cel mai bun rezultat, de 17 tone per hectar, am înregistrat la hibridul P0023. Nu toate loturile pe care a fost semănat porumbul, au solul și amplasarea pretabilă pentru această cultură, însă rezultatul obținut este unul bun. Pentru anul viitor, planificăm să semănăm 1400 de hectare de porumb doar cu hibrizi Pioneer”, a menționat  Liubovi Guivan, agronom șef în cadrul SRL Anvar Com.

15 625 kilograme boabe de porumb per hectar este o altă producție record înregistrată în gospodăria lui Viorel Baeșu, producător din satul Bălcăuți, raionul Briceni. Acesta a semănat 250 de hectare cu porumb hibrizi Pioneer, care în pofida secetei, i-au permis fermierului să înregistreze una dintre cele mai înalte recolte de porumb din ultimii ani.

„Am semănat hibrizii de porumb după rapiță, pe o suprafață de 250 de hectare. Cel mai bun rezultat a fost obținut la hibridul P0023. Solul a fost prelucrat după tehnologia clasică și am administrat 350 de kilograme de îngrășăminte complexe la hectar. În perioada de vegetație, pentru combaterea buruienilor am utilizat erbicide. Totodată, pentru a stimula creșterea plantelor am aplicat, pe parcursul perioadei de vegetație, 3 fertilizări foliare cu azot. Pentru a valorifica mai ușor roada, am început recoltarea pe data de 2 octombrie și a durat pe parcursul întregii luni. Am obținut 15 625 de kilograme/hectar, pentru hibridul P0023. Umiditatea boabelor la recoltare a fost de 15-16,5%. Consider că, recolta este foarte bună, mai ales, ținând cont de condițiile climaterice din acest an”, a explicat Viorel Baeșu.

Tehnologia utilizată la cultivarea porumbului, dar și fertilizarea solului l-au ajutat pe Victor Burlacu, directorul SRL BURSEMCOM, să obțină o recoltă record de 14 300 de kilograme de porumb la hectar. Fermierul spune că, în acest an a optat pentru hibrizii Pioneer, astfel cele 200 de hectare au fost semănate exclusiv cu hibrizi de la această companie.

„Procur semințe de la compania Pioneer deja de 10 ani, iar de 8 ani organizez loturi demonstrative pentru a testa diferiți hibrizi. Evident, am încercat și alte semințe, însă cea mai înaltă recoltă am obținut semănând hibrizii Pioneer. Unul dintre cel mai pretabil pentru zona noastră consider a fi hibridul P9903. Astfel, cu acest hibrid am însămânțat 140 de hectare din cele 200 destinate culturii porumbului. Premergători au fost sfecla pentru zahăr, soia și chiar porumbul. Cea mai înaltă recoltă a fost obținută după sfecla pentru zahăr. Tehnologia de întreținere a solului utilizată este clasică, ce presupune aratul la 30 de cm în toamnă. Primăvara am cultivat de două ori, apoi grapat pentru a forma patul germinativ. Am administrat 150 de kilograme îngrășăminte complexe concomitent cu semănatul, iar pe parcursul vegetației am efectuat 3 fertilizări foliare cu azot. Un factor important la stabilirea momentului optim de recoltare este umiditatea boabelor, hibrizii Pioneer asigură uscarea uniformă a acestora, astfel, umiditatea la recoltare a fost de 14,5%. Recolta medie obținută în acest an este de 13,1 tone/hectar, iar pe lanurile unde solul este mai bun 14,3 tone/hectar. Am efectuat recoltarea eșalonat, începând cu mijlocul lunii septembrie, pentru a valorifica mai ușor recolta. Pentru anul viitor, planific să cultiv 300 de hectare de porumb cu hibrizi Pioneer”, a spus Victor Burlacu.

Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultură a DowDuPont (NYSE: DWDP), urmează să devină Companie independentă, listată la bursă, așa cum s-a anunțat anterior, proces care va fi finalizat în luna iunie 2019. Divizia combină capacitățile DuPont Pioneer, DuPont Protecția Plantelor și Dow AgroSciences. Corteva Agriscience™ oferă fermierilor din lume cel mai complet portofoliu din industrie — incluzând unele dintre cele mai cunoscute mărci din agricultură: Pioneer®, Encirca®, nou lansatul Brevant™ Semințe, precum și alte produse premiate de protecția culturilor – și aduce constant noi produse în piață prin intermediul unei echipe de cercetare puternice în domeniul chimic și tehnologic.

Advertorial
Advertorialhttps://agrobiznes.md/publicitate
Conținut sponsorizat de parteneri (P)

Citește și ›

Advertoriale