Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova sunt peste 630 de depozite frigorifice destinate păstrării fructelor și legumelor. Capacitatea totală a acestor depozite este de 412 458,4 tone. Dintre acestea, capacitatea totală a depozitelor cu atmosferă controlată constituie 185 314 tone.
Raioanele cu cele mai multe depozite
Lider după numărul depozitelor frigorifice este raionul Ialoveni, unde sunt 61 de depozite frigorifice. Numărul mare al depozitelor se datorează producătorilor de struguri din satul Costești, unde sunt 38 de depozite frigorifice.
Pe locul 2 se clasează raionul Hâncești, unde sunt înregistrate 42 de depozite frigorifice, iar pe locul 3 se clasează raionul Briceni – 40 de depozite.
La fel, un număr mare de depozite frigorifice sunt în raioanele Cahul – 37, Nisporeni – 31, Ocnița – 31 și Criuleni – 30.
Depozite cu cea mai mare capacitate de păstrare
Cel mai mare depozit frigorific din țară cu atmosferă controlată se află în satul Coșernița, Criuleni. Acesta are capacitatea de 5000 de tone și aparține SRL „Caimanat”.
Un depozit cu aceeași capacitate a fost construit în satul Terebna, Edineț de către SRL „Reforma CM”. În acesta pot fi depozitate 1500 de tone de fructe în camerele cu atmosferă controlată.
SRL „Codru-ST” din Bucovăț, Strășeni a construit în 2012 un depozit frigorific cu atmosferă controlată a cărui capacitate este de 4500 de tone, al doilea după capacitate din țară.
Tot în Strășeni, Romănești, SA „Romanești” deține un depozit cu atmosferă controlată a cărui capacitate este de 4 mii de tone.
Un alt depozit ce poate fi inclus în top, cu capacitatea totală de 4 mii de tone, dintre care 2 mii cu atmosferă controlată se află în satul Chipeșca, Șoldănești și aparține SRL „Fresh Time”, specializată în producerea fructelor.
SA „Ghermes Agroservice” din Zaim, Criuleni deține un depozit cu atmosferă controlată a cărui capacitate este de 3100 de tone.
În Soroca au fost construite 2 depozite a căror capacitate de păstrare este a câte 3 mii de tone, dintre care 2500 cu atmosferă controlată.
Amintim că, anul trecut Proiectul Livada Moldovei a lansat Harta depozitelor frigorifice și caselor de ambalare pentru fructe și legume din Republica Moldova. Mai multe detalii pe acest link.
Comentarii