‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTop cele mai productive rase de gâște pentru carne

Top cele mai productive rase de gâște pentru carne

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Toate rasele de gâște se cresc pentru producția de carne. În dependență de mărimea păsărilor acestea se clasifică în trei subgrupe: rase grele, rase semigrele și rase ușoare. Fiecare rasă are caracterele sale unice, pentru care este apreciată de producători, sau invers.

În acest articol vom descrie rasele grele de gâște și caracteristicile acestora.

Particularitățile raselor grele de gâște

Gâștele sunt o specie domestică rentabilă pentru creșterea atât în condiții de gospodărie, cât și în fermele de producere. De la ele putem obține carne, ficat, ouă, puf, pene și tineret.

‹ adv ›

Datorită faptului, că gâștele cresc foarte repede, producătorii economisesc din contul furajelor. În plus, păsările sunt deosebit de frumoase și pot înfrumuseța orice curte.

Rasele grele de gâște se cresc pentru obținerea cărnii de calitate. Ele ating dimensiuni relativ mari în termeni mici. Carnea acestora are un gust plăcut, fin și suculent.

Normele de întreținere pactic nu diferă de cele ale altor rase de gâște. Doar că au nevoie de spațiu mai mult. Nutriția însă este total diferită. Gâștele de rase grele mănâncă foarte mult. Din această cauză este deosebit de importantă planificarea rației. Dacă aceasta va fi alcătuită rațional, este posibilă reducerea semnificativă a costurilor de producție.

‹ adv ›

Citiți aici desre nutriția gâștelor.

Un factor important în producere este faptul, că gâștele în mare parte se întrețin libere, se hrănesc cu iarbă, lintiță și altă hrană disponibilă pe pășuni și în ape. Se face accent și pe adaosurile vitamino-minerale, dat fiind faptul, că masa musculară a păsărilor se dezvoltă intens și respectiv au nevoie și de oase și cartilaje puternice pentru susținerea acesteia.

Rasa de gâște Toulouse

Rasă originară din sudul Franței. Este apreciată de producători pentru gustul deosebit al cărnii. Aceasta este utilizată pentru recetele speciale de către cei mai buni bucătari din toate țările. Valoare deosebită gâsca Toulouse o are datorită ficatului său, care crește foarte mare și servește la pregătirea renumitului deliciu – fuagra (Foie gras).

‹ adv ›

Caracteristicile rasei Toulouse

  • Culoarea penelor gri deschis, cu abdomenul alb;
  • Cioc relativ mic, puternic lățit la bază;
  • Gât scurt, masiv;
  • Straturi mari de grăsime pe abdomen, care ajung aproape până la pământ;
  • Piept și spate lat.

Productivitatea rasei Toulouse

  • Greutatea corporală la masculii adulti 10-12 kg, la femele 8-9 kg;
  • Producția de ouă – 20-40 de ouă pe ciclu de ouat;
  • Greutatea medie a ouălor – 180-220 gr;
  • Greutatea bobocilor la 2 luni – 6 kg.

Avantajele rasei Toulouse

  • Greutate corporală foarte mare;
  • Viteză mare de creștere;
  • Nepretențioși la hrană;
  • Calitate înaltă a penelor și a pufului;
  • Ouă de dimensiuni mari cu gust foarte bun;
  • Cantitate mare de grăsime prețioasă inclusiv pentru tratarea bolilor respiratorii.

Dezavantajele rasei Toulouse

  • Fecunditate mică a ouălor – 45-50%;
  • Ecloziune mică a bobocilor – 23-45%;
  • Femelele nu sunt mame bune;
  • Slab adaptate la regimul de pășune din cauza mobilității reduse;
  • La fel, pentru că se mișcă puțin, gâștele sunt predispuse îngrășării excesive;
  • Sensibile la umiditate excesivă și temperaturi reduse.

Rasa de gâște Holmogor

Rasa a fost obținută în Rusia la sfârșitul secolului XIX și este foarte populară până în prezent. Este în topul celor mai mari rase de gâște. Cererea la aceste păsări este foarte mare, în special datorită calității cărnii: suculente, fine și dietice.

Caracteristicile rasei Holmogor

  • Corp masiv, puternic;
  • Gât lung, piept lat;
  • Cioc de culoare oranj-aprins, la baza acestuia se află un caruncul – trăsătura specifică a rasei;
  • Două varietăți de culoare: albă și sură.

Productivitatea rasei Holmogor

  • Greutatea corporală la masculi – 10-12 kg, la femele – 7,5-9 kg;
  • Producția de ouă – 45-50 pe ciclu de ouat;
  • Greutatea medie a ouălor – 180-200 gr;
  • Greutatea bobocilor la 2 luni – 3,8-4 kg.

Avantajele rasei Holmogor

  • Productivitate mare de carne în termeni restrânși;
  • Nepretențioase la hrană;
  • Temperament calm, prietenoase cu alte păsări;
  • Instinc pronunțat de clocit la femele – 60-70%;
  • Rezistență sporită la boli.

Dezavantajele rasei Holmogor

  • Producție redusă de ouă. Fecunditatea și ecloziunea acestora sunt medii – 80% și 50% corespunzător;
  • Deși gâștele sunt mame bune, la clocit acestea se isprăvesc rău, lățind ouăle cu greutatea sa masivă;
  • Sunt pretențioase la întreținere: au nevoie de spațiu și lumină, dar și de acces la procedurile de apă.

Rasa de gâște Emden

Rasă prețioasă de origine germană, care atinge mărimi remarcabile în perioade de timp reduse.

Caracteristicile rasei Emden

  • Picioare late;
  • Cap, gât și trunchi masive, proporționale;
  • Un strat de grăsime pe abdomen;
  • Cioc scurt, oranj, cu o ”pungă” plasată sub acesta;
  • Penaj de culoare albă.

Productivitatea rasei Emden

  • Greutatea corporală la masculi – 8-10 kg, la femele – 7-8 kg;
  • Producția de ouă – până la 35 pe ciclu de ouat;
  • Greutatea medie a ouălor – 180 gr;
  • Greutatea bobocilor la 2 luni – 3,8-4 kg.

Avantajele rasei Emden

  • Cantitate mare de carne și grăsime cu un gust și miros plăcut;
  • Viteză mare de creștere;
  • Pene și puf de calitate înaltă, apreciate la fabrici;
  • Rezistență sporită la boli;
  • Ecloziunea bobocilor foarte mare, unele surse anunță rate de până la 100%;
  • Nepretențioase la condițiile de întreținere;
  • Ușor adaptabile la diferite condiții climaterice;
  • Se dezvoltă bine în condiții de pășunat.

Dezavantajele rasei Emden

  • Producție scăzută de ouă.

Rasa de gâște Albă Italiană

După cum ne spune denumirea, rasa a fost creată în Italia. Este apreciată în întreaga lume datorită cărnii delicioase și a ficatului gras, care se obține de la aceste gâște. În plus, exteriorul lor delicat vor înfrumuseța orice curte.

Caracteristicile rasei Albă Italiană

  • Penaj de culoare albă pură;
  • Corp de mărime medie, cap mic;
  • Gât scurt, spate drept;
  • Ochi albaștri, expresivi;
  • Ținută nobilă.

Află și despre Rațe mute (leșești) – rasă valoroasă pentru carne.

Productivitatea rasei Albă Italiană

  • Greutatea corporală la masculi – 6,5 kg, la femele – 5,7 kg. Acest indice se menține la nivel mediu, datorită faptului, că gâștele Albe Italiene sunt foarte mobile și active;
  • Producția de ouă pe ciclu de ouat – 45-50 bucăți;
  • Greutatea medie a ouălor – 150 gr;
  • Greutatea bobocilor la 2 luni – 3,5 – 4 kg;
  • Ficatul atinge greutate de 600-700 gr.

Avantajele rasei Albă Italiană

  • Carne deosebit de delicioasă, ficat gras, de dimensiuni mari, care sunt apreciate de bucătarii din întreaga lume;
  • De asemenea, carnea nu are grăsime, atribuindu-se la categoria dietică;
  • Păsările se adaptează foarte ușor la diverse condiții climaterice;
  • Pot fi crescute fără acces la surse de apă;
  • Supraviețuirea bobocilor are o rată de 70-80%.

Dezavantajele rasei Albă Italiană

  • Păsările au un temperament specific, independet. Preferabil să fie crescute în sistem extensiv, în care ele pot explora împrejurimile în stare liberă;
  • Se încrucișează doar cu reprezentanții rasei sale. Este de dorit să fie întreținute aparte atât de alte rase de gâște, cât și de alte specii de păsări.
  • Deși au o productivitate de ouă bună, femelele nu sunt cloște bune. Din acest motiv se recomandă folosirea incubatoarelor.

Citiți și despre afacere cu rasa de gâște Albă Italiană.

Varietatea foarte mare de rase de gâște poate aduce fermierul la o stare de incertitudine. Dacă însă se cunosc caracterele de bază a raselor, precum și așteptările de producție, se poate ușor face alegerea corectă.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›