‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriO tânără din Călărași investește pentru a crea prima fermă din Moldova care crește...

O tânără din Călărași investește pentru a crea prima fermă din Moldova care crește gâște de rasă pură

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ideea de a iniția o afacere proprie o avea de mai mulți ani, doar că circumstanțele au făcut ca atât domeniul, cât și momentul deschiderii să fie diferit decât calculase Ana Enache inițial.

Eroina noastră este o tânără din satul Bahu, raionul Călărași. A urmat primele cursuri pentru deschiderea afacerii în anul 2014.

„În anul 2014 am urmat cursurile de pregătire organizate în cadrul Incubatorului de afaceri de către PNAET, care oferea credit cu porțiune de grant. Ulterior, am devenit mămică și nu am avut timp pentru a mă ocupa de afacere. Deja în anul 2017, după mai mult timp de chibzuință m-am înscris la un alt curs de pregătire, deoarece pentru a accesa un proiect, trebuie să deții un certificat de instruire. Absolvind orele, am aflat despre proiectul Femei în afaceri, care oferea grant pentru femeile care inițiază afaceri”.

Când s-a înscris la instruiri se gândea să pună pe roate o afacere cu zmeură ecologică, dar a ajuns să dezvolte o afacere cu gâște.

„Soarta se pare că avea altceva pregătit pentru mine, deoarece imediat ce am absolvit cursurile, am descoperit că ne-a fost smulsă toată zmeura pe care o aveam plantată pe circa un ha. Așa că afacerea cu zmeură ecologică era practic imposibil de realizat. Atunci când am aflat de proiectul Femei în afaceri a trebuit să mă gândesc la un alt domeniu. După incidentul neplăcut cu zmeura, m-am gândit să cresc gâște. Ideea aceasta a prins aripi, am elaborat business planul, am fost acceptată și într-un final am obținut grantul”.

‹ adv ›

Spune că s-a născut la țara și tot ce este legat de munca prin curte, îngrijirea animalelor nu au speriat-o, ba mai mult o făcea cu mare plăcere.

„Mi-a plăcut întotdeauna viața la sat. Mai mult ca atât, casa noastră este ultima de la marginea satului, adică lângă pășune și de când mă țin minte aveam gâște pe care le duceam la baltă. Dacă cu mai mulți ani în urmă erau vaci, oi care pășteau pe imaș, acum tinerii au plecat peste hotare, iar oamenii în vârstă nu au posibilitatea să mai țină animale. Așa a și apărut ideea de a avea o afacere cu gâște”.

Ana spune că la sat nu prea este de muncă, respectiv trebuie să te gândești cum să-ți organizezi timpul și unde să poți munci pentru a câștiga ceva bani.

„Chiar dacă ai studii superioare, nu ai unde le aplica la sat. Așa că având câteva gâște rasa albă indiană, dar nu am brevet că este anume această rasă, m-am gândit să mă dezvolt în acest domeniu. Am pornit de la câteva pe care le aveam acasă ca ulterior să cresc și să pot obține un certificat de rasă. În Moldova, nu există o fermă care să crească gâște de rasă pură”.

Banii din program erau destinați atât pentru procurarea utilajului, cât și pentru servicii de instruire. A participat la un curs organizat în cadrul Institutului de Zootehnie din Anenii Noi, unde a învățat mai multe aspecte ce țin de sectorul avicol.

„În țara noastră preponderent se cresc gâște pentru boboci, nu pentru carne. Eu însă mi-am dorit să le cresc pentru carne în sistem extensiv. Când am accesat grantul aveam acasă 50 de gâște. Acestea sunt unicele păsări care formează familii. Abia în toamna anului trecut am procurat toate utilajele. Așa că anul acesta va fi primul an în care voi scoate bobocii proprii. Am achiziționat 3 incubatoare cu capacitatea de 1000 de ouă, un granulator, un tocător de iarbă cu mai multe funcții, care poate să mărunțească și cerealele, un tocător de sfeclă și bostan furajer, deoarece îmi doresc să cresc gâștele după metoda veche. Am mai procurat și plasă de umbrit pentru voliere și plasă de metal, stâlpi de beton, fier și un utilaj de penit”.

‹ adv ›

Deține un teren propriu, dar urmează să obțină autorizație pentru a construi hala pentru tineret și încăperi pentru abatorizare. Toate lucrările sunt preconizate pentru această vară.

„Conform legislației nu am dreptul să cresc păsările mature acasă, trebuie să le scot la circa 500 de m de la ultima casă, dar am totul pregătit ca să ne dezvoltăm. Am planuri mari pentru viitor. Vreau să devin un crescător de gâște pentru carne, material reproductiv ca să pot vinde și să am o rasă cu autorizare și brevet. Totodată, îmi doresc să deschid un atelier ca să pot avea de lucru și iarna și să confecționez perne. Nu exclud că o să avem o colaborare și cu școala din sat, astfel ca copii să poată vedea cum se cresc aceste păsări, sau să-i învăț a ornamenta pernele”.

Familia este implicată în îngrijirea gâștelor, ba mai mult pune umărul fiecare cu ce poate pentru că cu toții cred în viitorul frumos al afacerii pornite de Ana.

„La moment doar investim, mai avem de muncă până ajungem să ne mândrim și cu rezultate, dar nu disperăm suntem siguri că o să reușim”.

Gâștele nu sunt păsări problematice, dar totuși necesită atenție și alimentație corespunzătoare.

„În primul rând, trebuie să le creezi un spațiu confortabil, ca să nu fie curenți de aer. Totodată, să le asiguri cu hrană corespunzătoare care să conțină nutrienți, adică principalele cereale sunt porumbul și orzul, șrotul de soia și de floarea soarelui. Creștem și personal anumite cereale, dar procurăm și de la oamenii din sat”.

‹ adv ›

Ana Enache este sigură că o afacere cu gâște poate fi una profitabilă, dacă asiguri tot ce este necesar pentru păsări și te implici sufletește în ceea ce faci.

„Când mă apuc să fac ceva o fac cu toată ființa mea, respectiv când m-am gândit la afacere am studiat mult, am comandat și o carte care conține multe informații utile. În general, cred că dacă dorești să ai succes trebuie să te documentezi bine, să te informezi”.

Se gândește pe viitor să urmeze studiile în domeniul avicol pentru că ar ajuta-o foarte mult în ceea ce face.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›