‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTrans-Oil amână preluarea grupului Racova din România

Trans-Oil amână preluarea grupului Racova din România

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Societatea pe acţiuni Floarea Soarelui din Bălţi n-a finalizat toate procedurile pentru a contracta două credite în valoare de 180 milioane de dolari, deoarece „nu s-a ajuns la finalizarea tratativelor prealabile cu contragenţii (partenerii) de tranzacţii şi documentele prealabile aferente lor nu au fost prezentate integral”, anunță Mold-Street.

Între 14 şi 16 decembrie, societatea pe acţiuni Floarea Soarelui din Bălţi şi alte cinci companii, membre ale grupului Trans-Oil: Elevator Kelley Grains din Căuşeni, Întreprinderea de transport auto nr. 7 din Bălţi, SA Prut din Cantemir, Aur Alb din Ceadâr-Lunga şi Elevatorul Iargara din raionul Leova, au desfăşurat adunări generale ale acţionarilor. Scopul adunărilor, a fost potrivit ordinilor de zi s-au referit la „încheierea unor tranzacţii”.

Puţin mai devreme Floarea Soarelui luase decizia de a gaja activele proprii dar şi cele ale companiilor afiliate în scopul contractării de către Floarea Soarelui a unor credite de circa 180 de milioane de dolari de la o companie investiţională americană şi o bancă investiţională din insulele Cayman.

‹ adv ›

Nu s-au finalizat tratativele cu contragenţii

Însă potrivit unui anunţ al Floarea Soarelui, adunarea generală a acţionarilor din 14 decembrie curent a societăţii „a luat act de imposibilitatea examinării chestiunilor de pe ordinea de zi privind încheierea unor tranzacţii şi acordarea împuternicirilor privind semnarea tranzacţiilor. Cauza este că „nu s-a ajuns la finalizarea tratativelor prealabile cu contragenţii (partenerii) de tranzacţii şi documentele prealabile aferente lor nu au fost prezentate integral.”

Aceleaşi formulări se conţin şi în decizia adunării Întreprinderii de transport nr. 7 din Bălţi, componentă ca şi Floarea Soarelui din grupul Transoil. Alte două societăţi ale grupului, SA Prut din Cania, Cantemir şi SA Aur Alb din Ceadâr-Lunga nu au adoptat decizii pe nicio întrebare privind încheierea tranzacţiilor la adunările generale desfăşurate între 14 şi 16 decembrie.

‹ adv ›

Alte două companii au asigurat un credit de la Mobiasbancă

La rândul lor, alte două componente ale grupului Trans Oil, companiile Elevator Kelley Grainsdin Căuşeni şi Aur Alb din Ceadâr-Lunga anunţă despre acordul privind gajarea activelor în contul unui credit de 6,5 milioane de dolari acordaţi Trans Oil Refinery de către Mobiasbancă potrivit unui contract din 2012.

Floarea Soarelui a permis gajarea tuturor bunurilor

‹ adv ›

Amintim că acum o lună o altă adunare generală a Floarea Soarelui , a dat acordul pentru ipotecarea „tuturor bunurile mobiliare, prezente şi viitoare, aflate în proprietatea societăţii în scopul asigurării executării oricăror şi tuturor obligaţiilor persoanelor juridice afiliate societăţii, în scopul rambursării împrumutului de 100 de milioane de dolari acordat de către Oaktree Capital Management L.P. (OCM), o companie cu renume mondial specializată în sfera administrării investiţiilor cu sediul în Los Angeles”.

Totodată, adunarea a decis să gireze în aceleaşi condiţii un împrumut de 80 milioane de dolari, care urmează a fi contractat de la Banco BTG Pactual SA – bancă comercială cu sediul în Grand Cayman, insulele Cayman.

Potrivit deciziei adunării generale, această sumă urmează a fi recepţionată în scopul finanţării achiziţionării de către o societate de tip holding afiliată societăţii a unui grup de companii, care operează pe piaţa agroindustrială de producere şi comerţ a României, a refinanţării datoriilor curente ale împrumutaţilor şi a grupului de companii care urmează a fi achiziţionat.

Bani pentru cumpărarea grupului Racova

Amintim că recent, presa din România a informat că omul de afaceri român Adrian Porumboiu a vândut grupul de societăți agricole Racova, tranzacția încheiată cu gigantul Trans-Oil din Republica Moldova fiind estimată la 110 milioane de dolari.

Cel care va prelua până la finele acestui an fermele lui Adrian Porumboiu este Vaja Jhashi, proprietarul Trans-Oil, un om de afaceri cu origini georgiene, dar care ar avea cetăţenie americană, rusă şi moldovenească.

Tranzacţia a fost deja semnată, însă nu poate fi încheiată fără ajungerea la un acord cu creditorii care au bani de recuperat în baza creanţelor neplătite de firmele din grupul Racova.

“Costul proiectului este de aproximativ 164 de milioane de dolari şi are trei componente. Una dintre ele este tranzacţia cu grupul Racova, a doua înseamnă o facilitate pentru asigurarea de capital de lucru, iar o altă componentă înseamnă re-finanţarea unor împrumuturi contractate anterior pentru operaţiunile Trans-Oil din Republica Moldova. Tranzacţia cu Racova are o pondere de două treimi din întregul proiect. Proiectul va fi finanţat de către grupul Trans-Oil, IFC şi de către o bancă de investiţii care activează şi în comerţul cu cereale“, susţineau sursele citate de mirsanu.ro.

Grupul Racova, un colos agroindustrial din Vaslui

Grupul Racova operează pe o suprafaţă agricolă de 45.000 de hectare, din care 5.000 de hectare sunt în proprietatea sa, iar restul de 40.000 de hectare sunt luate în arendă. El include fabrica de ulei Ulerom Vaslui, SC R-Agro Fălciu SA, 14 situri ale SC Comcereal SA Vaslui (Banca, Băceşti, Buhăieşti, Codăeşti, Cresteşti, Drânceni, Epureni, Ivăneşti, Murgeni, Negreşti, Huşi, Puieşti, FNC Bârlad, Siloz Vaslui) şi SC Agrocomplex Bârlad SA (cu operaţiuni la Bârlad, Bujoreni, Coroieşti, Iteşti, Pochidia, Trestiana şi Tutova).

La rândul său, Trans-Oil este monopolist pe piaţa stocării cerealelor din Republica Moldova, deţinând cele mai multe elevatoare dintre Prut şi Nistru. În plus, deţine şi un treminal în portul Giurgiuleşti, poziţionat avantajos atât pentru proprietăţile mai vechi ale Trans-Oil dar şi pentru cele achiziţionate recent în România.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›