duminică, 17 noiembrie, 2024
10.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeTratamente fungicide la cultura de cereale păioase. Sfatul specialistului

Tratamente fungicide la cultura de cereale păioase. Sfatul specialistului

Recomandate

Gabriela Dragoș, Marketing Manager Produse Cerealiere Syngenta România, ne-a vorbit despre tratamentele-cheie la cerealele păioase. Pentru realizarea de recolte bogate şi de calitate este importantă combaterea eficientă a buruienilor și aplicarea a două tratamente pentru combaterea bolilor. 

Importanţa primului tratament

Specialistul Syngenta recomandă aplicarea în prima perioadă de vegetaţie a pachetului fungicid Amistar® Prime Pack, care conţine două produse pe bază de azoxistrobin şi fenpropidin.

Cu privire la acest produs, Gabriela Dragoș, Marketing Manager Produse Cerealiere Syngenta Romania, a relatat:

„În perioada de reluare în vegetație a culturii de cereale păioase apar boli precum făinarea, alături de celelalte boli cum sunt: helmintosporioza, rincosporioza, ramularia şi septorioza. Substanţa activă fenpropidin acţionează asupra făinării, dar are şi efect preventiv. Ambele substanţe chimice din pachetul fungicid sunt sistemice şi protejează noile creşteri.

Fiind un produs combinat, poate să asigure o protecţie de până la 30 zile, ceea ce înseamnă că până la următorul tratament putem să stăm mai liniştiţi în privinţa atacului bolilor. În plus, cu ajutorul produsului putem să prevenim pătarea în ochi la nivelul bazei tulpinii”.

În completare, Gabriela Dragoș a precizat că Amistar® Prime Pack oferă atât o protecţie curativă, cât şi una preventivă:

„Au fost situaţii când a plouat foarte mult în preajma celui de-al doilea tratament şi nu s-a putut interveni. Alegând un astfel de produs, se asigură o perioadă de protecţie îndelungată”.

Amistar®Prime Pack are performanță foarte înaltă în controlul bolilor foliare la reluarea în vegetație.

Atenţie la pregătirea soluţiei

Cum trebuie folosite produsele chimice de protecție astfel încât să asigure rezultatul scontat.

„Nu doar calitatea produsului asigură eficienţa în cultură, ci şi modul în care acesta se aplică, când se aplica etc.”, a susţinut Gabriela Dragoș, care a spus că în zilele călduroase e bine de efectuat tratamentele fitosanitare seara, la maximum 4 ore de la lăsarea întunericului, înainte de închiderea stomatelor.

Aplicarea erbicidelor preemergente se face, de preferat, noaptea pentru ca soluţia să aibă aderenţă. În plus, beneficiați şi de roua căzută astfel încât se măreşte cantitatea de apă şi eficienţa produsului creşte.”

Referitor la pregătirea soluţiei chimice, Gabriela Dragoș a făcut recomandarea ca în cazul amestecurilor Amistar® Prime Pack să fie primul produs adăugat în rezervor, împreună cu jumătate din volumul de apă necesar, după care să fie lăsat 5 minute pentru a se dizolva.

Specialistul Syngenta a adăugat:

„Îi sfătuiesc pe fermieri ca după pregătirea soluţiei de stropit, şi mai ales atunci când se folosesc produse care acţionează în mai multe feluri asupra metabolismului plantei, să o barbotăm 15 minute ca să fim siguri ca s-a amestecat bine.”

A doua intervenţie, pentru producţii sigure şi de calitate

Pentru realizarea de recolte bogate şi de calitate, la cultura de cereale păioase se recomandă aplicarea a două tratamente pentru combaterea bolilor. Pentru cel de-al doilea tratament se recomandă aplicarea fungicidului Elatus™Era.

Acesta are în componenţă o substanţă activă cu mod de acţiune SDHI – Solatenol şi un triazol cu efect curativ excelent. Produsul asigură protecţie îndelungată împotriva unor boli precum ruginile şi septorioza.

În privinţa dozei de utilizare, s-a făcut precizarea că atunci când se urmăreşte protejarea frunzei-stindard trebuie să se aplice o cantitate cuprinsă între 0,75 şi 0,8 l/ha, iar împotriva fuzariozei să se aplice doza maximă de 1 l/ha.

În cazul în care se optează pentru efectuarea unui singur tratament, se recomandă aplicarea unei doze de 1 l/ha.

„Produsul are o serie de beneficii: spectrul mare de boli asupra cărora acţionează, protecţia de lungă durată şi faptul că se poate aplica şi împotriva septoriozei la spic. Le-aş recomanda fermierilor ca atunci când aleg un produs de protecţie, să se uite dacă acesta acţionează atât preventiv, cât şi curativ. Elatus™Era este un produs complet”, a susţinut Gabriela Dragoş.

Pentru o cultură de grâu curată

În privinţa combaterii buruienilor, Syngenta recomandă utilizarea erbicidului Axial One®.

„Infestarea cu graminee în culturile de cereale păioase este din ce în ce mai puternică. Ştim că la o infestare masivă producţia se înjumătăţeşte. Acest erbicid le combate foarte bine. Conţine o moleculă specializată, florasulam, într-o cantitate suficientă şi nemaintâlnită la alte produse, de 5 g/l, alături de 45 g/l de pinoxaden pentru combaterea integrală a buruienilor mono- şi dicotiledonate anuale.

Produsul poate fi aplicat până la apariţia frunzei-stindard a plantei, însă nu este bine să aşteptăm atât pentru a nu lăsa buruienile să concureze cu planta de cultură. Erbicidul nu are restricţii privind rotaţia culturilor”, a spus Gabriela Dragoș.

De asemenea, s-a subliniat importanţa respectării asolamentului pentru a se evita problemele cauzate de buruieni, e bine de efectuat o rotaţie de 5 ani.

Vă invităm să aflați mai multe detalii despre produse pe syngenta.md  și să luați legătura cu reprezentanții Syngenta din zona dvs. Contacte: syngenta.md/echipa-syngenta-moldova.

Syngenta
Syngenta
Syngenta este una dintre cele mai mari companii de agribusiness din lume având reprezentanţe în peste 90 de țări.

Citește și ›

Advertoriale