‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTratamentul la pomi după tăieri și primul tratament cu insecticide – când și de...

Tratamentul la pomi după tăieri și primul tratament cu insecticide – când și de ce se fac

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Dragi pomicultori, așa cum v-am obișnuit vă ținem la curent cu tratamentele care trebuie executate în perioada următoare.

1). După executarea tăierilor, se face un tratament cu substanțe care conțin cupru, fie hidroxid de cupru, ce se conține în produsele comerciale cum ar fi Champ sau Funguran sau Coppermax etc, fie cu oxiclorură de cupru, de exemplu Alcupral.

Se pot folosi și substanțele combinate, cum ar fi hidroxid de cupru cu oxiclorură de cupru: Coprantol duo sau Airone. Ionul de cupru are rolul de a opri germinatia sporilor fungilor și previne îmbolnăvirile cu rapăn, monilioză, bacterioze cum ar fi focul bacterian și altele.

‹ adv ›

De ce sunt necesare tratamentele cu produse ce conțin cupru după tăieri? Pentru a dezinfecta și proteja rănile produse în timpul tăierii de acțiunea diverșilor fungi sau bacterii.

Tratamentele se pot face la toate speciile pomicole, respectând dozele și concentrațiile înscrise pe ambalajul fiecărui produs. De asemenea, facem tratamente după tăieri și din spirit practic, cantitatea de substanță necesară fiind mai mica pentru ramurile rămase în coronament.

Stropirea se face la îmbăiere și se poate stropi inclusiv pe sol sub coroana pomilor, cât și pe trunchi.

‹ adv ›

Tot în această perioadă, oferiți o mai mare atentie și trunchiului pomilor fructiferi care trebuie să aibă punctul de altoire deasupra solului, cu trunchiul liber de pământ și care, dacă există zone atacate, răni, porțiuni spongioase – se curăță cu un cuțit, se dezinfectează cu aceeași soluție de cupru și se văruiesc pe toată porțiunea trunchiului până la începutul șarpantelor.

Acest tratament va preveni infectarea cu Phytophthora cactorum (mana de sol) ciuperca care duce la putrezirea coletului, coșmarul pomicultorilor.

2) La începutul dezmuguritului se recomandă un tratament cu ulei horticol și un insecticid piretroid de contact sau sistemic, doar că cel sistemic, după părerea mea, nu își are rostul acum, deoarece încă nu avem frunze care să îl absoarbă.

‹ adv ›

Dacă întârziați cu uleiul până la fenofaza de urechiușă de șoarece, când deja avem primordiile, atunci se justifică.

Noile formulări de ulei horticol, mult mai ușoare și care conțin emulsificatori, permit combinarea acestuia cu insecticid și chiar și cu substanțe cuprice, mai puțin însă cu sulf.

Totuși, pentru o grădină de familie, recomand administrarea separat, așa cum am scris mai sus, întâi cuprul și apoi separat uleiul plus insecticidul.

Este posibil ca uleiul să țină prizonieri ionii de cupru și aceștia să nu își mai facă datoria. Personal, am experimentat și combinat și separat, dar nu am observat vreo deosebire.

De ce se fac tratamente la dezmuguritul pomilor? 

Deoarece încep să apară și primele insecte, cum ar fi gărgărița mugurilor și florilor de măr Anthonomus pomorum, care iernează în sol și pe care nu am putea să o combatem daca am stropi cu ulei în repausul vegetativ.

La câteva zile după aplicarea uleiului, când deja avem primele frunze, continuăm cu o stropire în verde, care va conține și biostimulator necesar înflorii și formării fructelor. Dar despre asta vom vorbi la timpul potrivit.

Important! Se vor respecta condițiile de administrare a tratamentelor. Este recomandată temperatura de peste 5 grade Celsius și pozitivă pe perioada nopții, dacă este posibil, a se realiza tratamente în ferestre fără precipitații minim 24 ore – se consideră condiții ideale. Se stropește pentru o eficiență mai bună în zile fără vânt. Se va purta echipament de protecție, inclusiv ochelari.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›