joi, 26 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeRecolte maxime la grâu și orz, indiferent de condiții, prin tratarea semințelor cu STIM+

Recolte maxime la grâu și orz, indiferent de condiții, prin tratarea semințelor cu STIM+

Recomandate

Cerealele constituie o parte semnificativă a suprafeței cultivate în Republica Moldova. Cu toate acestea, randamentele obținute sunt departe de potențialul oferit de soiurile moderne.

Fertilizarea corectă constituie unul din criteriile de bază care contribuie la formarea recoltei. Prin urmare, pentru o dezvoltare corespunzătoare a culturii și obținerea unei recolte satisfăcătoare, este necesar să se asigure o gamă bogată de nutrienți în stratul superficial de sol. 

În ceea ce privește nutriția, elementele asigurate în faza inițială de creștere sunt cele responsabile de dezvoltarea sistemului radicular, deoarece ne garantează toleranța ulterioară la deficiențele temporare de apă și creșterea absorbției de nutrienți.

Producția de cereale este produsul a doi factori: numărul de semințe pe unitatea de suprafață și masa acestora. Procesul de creare a recoltei începe deja în primele etape ale dezvoltării plantelor. 

Soiurile de grâu cu un potențial înalt de producție trebuie să aibă o rezistență bună la principalii factori de risc ai climatului din Republica Moldova, toleranță bună față de principalele boli foliare și să permită creșterea unei culturi de calitate.

Recolte bogate, de calitate și cu costuri reduse pot fi realizate numai respectând tehnologia de producere, astfel încât să poată fi valorificate eficient resursele genetice ale plantelor. Dintre aspectele tehnologice privind protecția plantelor, tratamentul semințelor prezintă un rol esențial în formarea recoltei, chiar dacă este realizat înainte de înființare a culturii.

Neglijând această etapă, prin nerealizarea sau prin aplicarea unui tratament incorect (aplicarea cantităților prea mari sau prea mici de produs, neacoperirea completă și a tuturor boabelor etc.) vom provoca pierderi de producție și uneori chiar vom fi nevoiți să „întoarcem cultura”, în cazul unui atac puternic de dăunători. Totodată, și atacul de boli produce mari pagube în culturile de cereale păioase.

Tratamentul semințelor se face preventiv, pentru a proteja plantele de agenți patogeni ce se pot răspândi prin semințe, sol și dăunători „de sol”. Atacul acestor organisme dăunătoare se manifestă în perioada de germinare – răsărire și este, în cele mai multe cazuri, accentuat la practicarea monoculturii, fiind influențat însă și de alți factori (zona geografică, condițiile climatice, gradul de îmburuienare).

Una dintre verigile cele mai importante în tehnologia de producere a cerealelor de toamnă o constituie tratarea seminţelor înainte de semănat. 

Tratarea semințelor este o metodă simplă, eficientă și relativ ieftină, care se practică înainte de semănat, toamna și primăvara la cerealele păioase (grâu, orz, orzoaică, secară, triticale).

Este bine-cunoscut faptul că îngrășămintele de tip starter aplicate odată cu semănatul reprezintă tehnologia ideală pentru un start bun și o răsărire viguroasă a plantelor de cultură. Totodată, acest tip de îngrășământ reprezintă o poliță de asigurare pe care orice fermier aplecat spre tehnologie și rezultate rentabile. Cum ar fi totuși, dacă am putea aplica îngrășământul odată cu tratarea semințelor, scutind astfel întregi procese tehnologice, timpul și costurile aferente?

Ei bine, Cameli Construct SRL și în această toamnă vine în întâmpinarea fermierilor cu o soluție inovatoare și eficientă, demonstrată prin testări în câmp, atât în cultura de cereale păioase, cât și în cea de porumb: STIM+ – fertilizant lichid cu rol de biostimulator de răsărire, folosit în tratamentul semințelor la culturile de cereale păioase și porumb.

STIM+ este un produs ideal mai ales pentru acele culturi care nu beneficiază de irigații și care au nevoie de tot ajutorul posibil pentru o răsărire uniformă și viguroasă.

Îngrășământul lichid, biostimulator cu microelemente STIM+ pentru tratarea înainte de semănat a materialului semincer al culturilor cerealiere de toamnă și de primăvară, oferă toate macro și microelementele necesare.

 Are proprietăți biostimulatoare datorate:

  1. Aminoacizilor suplimentari

Aminoacizii  sunt compuși esenţiali ai proteinelor, enzimelor (activatori ai tuturor proceselor metabolice), ţesuturilor și organelor vegetative și reproductive ale plantelor. Aceste substanţe organice sunt necesare pentru „construirea” plantei și pentru activarea funcţiilor ei metabolice.

  1. Acizilor humici și acizilor fulvici.

Acizii humici sunt molecule organice de natură coloidală care „completează” ușor elementele nutritive și le transportă în plante.

Acizii fulvici sunt substanţe care pot neutraliza în teren reziduurile produselor aplicate și ale substanţelor toxice, eliminate de rădăcinile lăsate în teren ca resturi din cultură. Acestea din urmă, încetinesc activitatea rădăcinilor plantelor cultivate pe același teren în următorul an.

Acizii fulvici stimulează procesele fotosintetice chiar și în perioadele cu lumină puţină, contribuie la diviziunea, cât și creșterea celulelor, cresc rezistența plantelor la factori abiotici și biotici. În acest mod, este asigurată germinarea și răsărirea mai bună a culturilor, dar și un puternic efect anti-stres, fiind stimulate procesere fizilologice în plante.

Beneficii pentru fermier:

  • germinarea și răsărirea rapidă a culturilor(accelerarea apariției);
  • constituirea bazei unei culturi sănătoase;
  • o mai bună sănătate a plantelor și o rezistență mai mare la factorii ecologici de stres;
  • randamente mai mari.

Beneficii pentru plantă:

  • o bună nutriție a plantelor chiar de la germinare;
  • asigurarea condițiilor pentru creșterea și dezvoltarea corespunzătoare a plantelor tinere;
  • consolidarea sistemului radicular;
  • creșterea rezistenței la secetă în perioada răsăririi.

Compoziție:

  • Azot (N) 2,2%,31 gr/l;
  • P205 1,6%,22,6 gr/l;
  • K2O 2,2%,31 gr/l;
  • MgO 1,5%,21,1 gr/l;
  • SO3 8,9%,126 gr/l;
  • Bor(B) 0,5%,7 gr/l;
  • Fier(Fe) 2%,28,3 gr/l;
  • Mangan(Mn) 0,7%,10 g/l;
  • Molibden (Mo) 0,13%,1,84 gr/l;
  • Zinc (Zn) 0,9%,12,73 gr/l;
  • Nichel(Ni)0,01%,0,14 gr/l;
  • Titan dizolv. în apa (Ti)0,3%,4,23 gr/l;
  • Aminoacizi în general 0,4%,5,64 gr/l;
  • Aminoacizi liberi 0,14%,1,2 gr/l;
  • Masa substanței organice 2,5%, 35,25 gr/l;
  • Acizi humici total 1,4%, 19,74 gr/l;
  • Acizi folici 1,4 %, 19,74 gr/l.

 Recomandări de aplicare a îngrășământului STIM+:

  1. Turnați cantitatea planificată de apă în rezervorul mașinii de tratare a semințelor.
  2. Adăugați cantitatea recomandată de insecticide și fungicide și porniți agitatorul.
  3. Adăugați o cantitate măsurată de îngrășământ STIM+ (250-300 ml/100 kg semințe).

Important! Agitați puternic înainte de a deschide recipientul STIM+. Prelucrarea trebuie să se efectueze la o tonă de semințe (împreună cu fungicidul și insecticidul) în cantitatea de 2,5-3,5 l de pentru cerealele păioase și 3-4 l/t pentru porumb la 10 l soluție de lucru. Înainte de tratare, verificați realizați un amestec în cantități mai mici pentru a determina compatibilitatea produselor. Amestecul obținut nu trebuie să formeze precipitat.

STIM+ este recomandat pentru culturile cerealiere, grâu de toamnă sau de primavară, orz de toamnă sau primăvară. Produsul se află în etapa de omologare pentru utilizare în Republica Moldova.

Doza recomandată per tonă semințe: 3 litri

Înființată în anul 2010, compania Cameli Construct SRL a devenit un distribuitor important de îngrășăminte minerale și foliare, necesare practicării agriculturii moderne și eficiente. Cameli Construct este Dealer autorizat al companiei „Ekoplon” și al companiei „EuroChem”.

Mai multe detalii pe ingrasamintemd.com și pagina de Facebook a companiei Cameli Construct SRL.

Advertorial
Advertorial
Conținut sponsorizat de parteneri (P)

Citește și ›

Advertoriale