‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriUn belgian cultivă în România cel mai scump condiment din lume - șofranul. Un...

Un belgian cultivă în România cel mai scump condiment din lume – șofranul. Un kg costă până la 30.000 euro!

‹ adv ›
‹ adv ›

Un belgian stabilit în România cultivă cel mai scump condiment din lume – șofranul. S-a documentat temeinic înainte să înceapă afacerea cu aurul roșu – aşa cum i se mai spune. A comandat bulbii din Belgia, i-a aclimatizat cu succes, iar anul trecut a obținut prima producție serioasă. Munceşte mult, dar câştigă pe măsură – un gram de şofran costă peste 100 de lei.

În Belgia, țara sa natală, Vincent era căpitan în armată. A renunţat la tot şi a început să înveţe ABC-ul agriculturii. Nu i-a fost total peste mână pentru că provine dintr-o familie de fermieri. În ultimii ani s-a ocupat de comerțul cu vaci cu lapte, cultivă legume, iar din 2013 s-a orientat spre șofran.

Vincent de Busson, cultivator de şofran: „Motivul principal pentru care am ales cultura de șofran este pentru că am căutat o cultură cu valoare de profit mare. Un al motiv pentru care am ales cultura de șofran este costul de transport relativ mic față de valoarea mărfii”.

Șofranul a fost o provocare pentru Vincent. Primii bulbi i-a comandat special din Belgia.

Vincent de Busson, cultivator de şofran: „Prima cultură am testat-o pe o suprafață de 200 de metri pătrați. Astăzi am ajuns la 4.000 de metri pătrați”.

Vincent de Busson // expressdebanat.ro

Vincent de Busson poate recolta cel mult un kilogram de şofran, cultivat pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi.

A început să vândă condimentul atât în România, cât și în Belgia. Preţul e pe măsura renumelui de „aur roşu” – un gram de şofran costă 110 lei, iar în străinătate îl vinde cu 28 de euro.

40 de grame de șofran necesită o recoltare de 6.000, 7.000, 8.000 de flori de șofran.

‹ adv ›

Nu-i o afacere care se porneşte tocmai simplu, pentru că investiţia e considerabilă. Primii bulbi au costat 17 mii de euro.

Loredana Gligor, soția lui Vincent: „Este o investiție care se simte într-o familie, se simte și financiar și pe planul muncii un pic”.

Acum, belgianul vrea să ajute şi alţi agricultori pasionați să dezvolte culturi de şofran, aşa că a început să vândă chiar el bulbi.

Şofranul este considerat cel mai scump şi mai valoros condiment din lume. Pentru un singur kilogram de „aur roşu” trebuie recoltate între 130.000 şi 250.000 de flori, din care se reţin doar stigmatele. În bucătărie, poate fi folosit în supe şi la preparatele cu fructe de mare, la orezuri, dar şi la prăjituri.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii