‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 18 mai, 2024
15.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDetalii în dosarul de corupție privind înstrăinarea terenului Colegiului Național de Viticultură și Vinificație

Detalii în dosarul de corupție privind înstrăinarea terenului Colegiului Național de Viticultură și Vinificație

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Douăsprezece persoane au fost reţinute în cadrul percheziţiilor efectuate astăzi, 22 noiembrie, de către ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi procurorii Anticorupţie la domiciliile mai multor funcţionari publici, dar şi foşti oficiali guvernamentali. Despre acest lucru au comunicat, în cadrul unui briefing de presă, Bogdan Zumbreanu, şef al Direcţiei urmărire penală a CNA, şi Viorel Morari, şeful Procuraturii Anticorupţie, relatează IPN.

Potrivit șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, este vorba despre un dosar privind încercarea de înstrăinare ilegală a 30 de hectare de teren ce aparținea Colegiului Național de Viticultură și Vinificație. Viorel Morari a afirmat că prin diferite sheme se încerca schimbarea destinației terenurilor, obținerea terenului în arendă, parcelarea acestora, iar, ulterior, aceste terenuri urmau să fie vândute la un preț mai mare.

„S-au desfășurat 24 de percheziții. Drept rezultat, la CNA au fost aduse zece persoane, reținute pe acest caz sunt 12 persoane. Două persoane au fost reținute anterior într-o altă cauză penală, ce este instrumentată de către Direcția teritorială Nord a CNA”, a spus Bogdan Zumbreanu.

El a spus că este vorba despre un ex-secretar al Consiliului Suprem de Securitate, un angajat al unui Institut științifico-practic, un expert-evaluator de bunuri imobile, un avocat, ex-colaborator al Ministerului de Interne, un șef de direcției de la Ministerul Agriculturii și un fost viceministru al Agriculturii.

„Restul persoanelor sunt antreprenori, în interesul cărora a avut loc fapta infracțională”, a adăugat Bogdan Zumbreanu.

„Este vorba despre unele persoane publice care erau implicate în scheme de deposedare a terenurilor gestionate de către Colegiului Național de Viticultură și Vinificație. Pe parcursul efectuării investigațiilor au fost puse sub urmărire cinci persoane, inclusiv persoane din cadrul acestui Colegiu. Urmărirea penală a fost încheiată, însă s-a mai constatat existența unei alte grupe criminale ce își desfășura activitatea în scopul deposedării de bunuri a Colegiului Național de Viticultură și Vinificație. Este vorba de 30 de hectare de teren. Totodată, se investighează fapta de corupere activă în legătură cu obținerea finanțării din partea Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură. Mărimea susținerii financiare era estimată la 4,5 milioane de lei. Pentru această acțiune urma să fie achitată o sumă de 30 de mii de euro mită”, a spus Viorel Morari.

Cele douăsprezece persoanele au fost reținute pentru 72 de ore, riscând pedepse cu închisoarea de până la 10 ani şi amenzi de sute de mii de lei.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›