‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
8.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleUn grup de producători din țară planifică să exporte mere fără intermediari - istoria...

Un grup de producători din țară planifică să exporte mere fără intermediari – istoria SMART FRUCT

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Un grup de producători agricoli este de succes atunci când generează valoare adăugată din punct de vedere economic pentru membrii săi, este profitabil, sustenabil și are perspective de dezvoltare. Așa ar putea fi descrisă și istoria fermierului Andrei Caduc și a altor 4 colegi din satul Grimăncăuți, raionul Briceni, care în luna martie a anului 2017 s-au asociat într-un Grup de Producători, iar în prezent cresc mere „deștepte”, așa cum confirmă și denumirea firmei „smart”.

Pentru membrii Cooperativei de Întreprinzător SMART FRUCT munca de zi cu zi nu este doar meserie, ci un mod de viață. Visele lor sunt legate de locul în care s-au născut, de nordul Moldovei, de pământ, de livezi și oameni, de abilitățile care le-au fost transmise de acasă.

Inițiativa de a forma grupul de producători a venit de la conducătorul cooperativei.

„Nu a fost dificil de a crea cooperativa, deoarece s-au asociat fermieri care aveau relații de prietenie și care și până la fondare practicau schimb de experiență în domeniu”, ne spune administratorul GdP, Andrei Caduc.

Formarea grupului de producători s-a dovedit a fi o decizie cu impact. Împreună, antreprenorii au aplicat la Proiectul Băncii Mondiale „Agricultura Competitivă în Moldova”, primind un suport financiar în valoare de 350 mii de dolari SUA.

Astfel, au construit un depozit frigorific de păstrare a merelor cu capacitate de 1400 de tone, ce include și o sală de sortare și ambalare, au procurat 2000 de euroboxpaleți pentru păstrarea merelor în depozit, iar per ansamblu au primit valoare adăugată mai mare de la creșterea și vânzarea producției de mere.

Împreună am creat condiții de păstrare și sortare a merelor, ceea ce este destul de costisitor. Separat și fără programul MAC-P n-am fi avut aceste capacități. Grantul primit l-am valorificat pentru construcția depozitului frigorific, ulterior am procurat linie de sortare și ambalare a merelor și euroboxpaleți. Sperăm să avem posibilitatea și în continuare să ne dezvoltăm în domeniul post-recoltare”, continuă agricultorul”, spune Andrei Caduc.

Membrii grupului de producători se întâlnesc cel puțin o dată pe săptămână pentru a lua decizii comune ce țin de administrarea afacerii, cum ar fi păstrarea și comercializarea fructelor. Spun că își administrează de sine stătător activitatea, dar beneficiază și de mentorat în cadrul proiectului MAC-P acolo unde au nevoie, de exemplu la capitolul contabilitate.

‹ adv ›

Până la moment, toată producția GdP a fost comercializată prin intermediari pentru a fi exportată în Federația Rusă.

Toate piețele solicită calitate la mere, păstrare în depozite frigorifice și ambalare prealabilă. Producția din anul 2019 s-a vândut și acum planificăm să obținem toate certificatele necesare pentru exportul merelor fără intermediari”, afirmă fermierul.

Grupul de producători SMART FRUCT are 12 angajați permanenți care provin din 3 localități. Numărul angajaților crește în funcție de sezon și de volumul de lucru din livadă. În mare parte, în cadrul grupului de producători activează membrii familiei, antreprenorii spun că așa este mai simplu de gestionat o afacere.

SMART FRUCT a fost înregistrat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în baza legii nr. 312 privind grupurile de producători și asociațiile acestora. Andrei Caduc spune că printre beneficii se numără subvențiile mai mari în calitate de GdP de la AIPA pentru construcția frigiderului, euroboxpaleți și pentru linia de sortare și ambalare. În plus, a primit și subvenții la volumul de producție agricolă.

‹ adv ›

Grupul de producători planifică să modernizeze ciclul de producere-păstrare a merelor, mai având nevoie de euroboxpaleți, un stivuitor modern și altele. Administratorul SMART FRUCT afirmă că planurile de dezvoltare nu s-au schimbat ca rezultat al pandemiei.

Am fost nevoiți să ne adaptăm la condițiile de securitate sporită în timpul efectuării lucrărilor agricole, care sunt strict necesare”, completează producătorul.

Munca în grup are multe avantaje, reiterează administratorul SMART FRUCT. Un bun exemplu este posibilitatea de a obține granturi în cadrul unor proiecte din domeniul agricol, cum este și MAC-P.

Rolul MAC-P și aportul specialiștilor din cadrul proiectului la creșterea competitivității noastre și a capacității de export este foarte mare, am primit informații necesare referitor la activitate ori de câte ori am avut nevoie. În plus, am fost la diverse expoziții peste hotare, instruiri, și deși încă n-am exportat mere, cu ajutorul MAC-P am acumulat o experiență bună pentru a dezvolta afacerea și pentru a fi cunoscuți peste hotarele țării ca producători de mere”, susține Andrei Caduc.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›