La mijlocul lunii septembrie 2015, administraţia întreprinderii de stat Rezervcom a decis să verifice care este starea stocurilor de zahăr din rezerva de stat, puse la păstrare la fabrica de zahăr din Donduşeni, a firmei Magt-Vest SRL.
Este vorba de o cantitate deloc neglijabilă – 1.868 de tone de zahăr care au fost puse la păstrare la această fabrică încă în februarie 2014.
Zahărul statului s-a „stricat”
În cadrul acestui control reprezentanţii Rezervcom au depistat „semne de afectare a calităţii zahărului din cauza neasigurării condiţiilor necesare de păstrare”.
Pentru a repara situaţia şi pentru a preveni degradarea calităţii zahărului întreprinderea de stat Rezervcom şi Magt-Vest SRL au semnat pe 18 septembrie 2015 un acord prin care ultima se angaja „să împrospăteze prin înlocuire fără decalaj de timp 1.868 tone de zahăr, depozitate la fabrica de zahăr din Donduşeni a SRL Magt-Vest”.
Împrospătarea urma să se facă în două etape: 1.000 de tone până la 30 decembrie 2015 şi 868 de tone până la 31 ianuarie 2016.
Peste trei luni, pe 17 decembrie 2015, administratorul Rezervcom Constantin Vlasiuc a verificat personal depozitul fabricii ca să descopere că acolo nici pomină de zahăr. Stocurile vechi, calitatea cărora fusese afectată, au fost evacuate, dar în loc nu a fost adus nici-un kilogram de zahăr.
Magt-Vest promite
Aşa că a fost alcătuit un act de verificare, contrasemnat de directorul Magt-Vest Gheorghe Magdil şi Constantin Vlasiuc, şeful Rezervcom şi în care se constată lipsa a 1.868 tone de zahăr în valoare de 19,8 milioane de lei.
În acelaşi timp s-a convenit că în teremen de 30 de zile Magt-Vest „benevol şi calitativ” va restitui zahărul. A mai trecut o lună şi deja şi a doua, dar zahărul aşa-şi nu a mai fost returnat în rezerva de stat.
La începutul lunii februarie 2016, Rezervcom a înaintat o reclamaţie către Magt-Vest în care i-a cerut să-şi onoreze angajamentele şi în termen de 15 zile să returneze zahărul sau să achite contravaloarea acestuia, adică, 19,8 milioane de lei.
Copia Actului de verificare în care se arată lipsa zahărului
Nu e treaba ziariştilor să se ocupe de zahărul dispărut!
Constantin Vlasiuc, directorul Rezervcom, s-a arătat nemulţumit de întrebările puse de presă şi a răspuns cu o altă întrebare.
„Noi nu avem nicio legătură cu rezerva de stat!. Şi-apoi care este treaba voastră cu relaţiile dintre doi agenţi economici. De unde aţi luat această informaţie?”, a reproşat managerul. Totodată, el a afirmat că acest zahăr este pe loc şi că totul este în regulă.
În acelaşi timp, Gheorghe Magdil, directorul Magt-Vest a confirmat însă că acest zahăr nu este în depozitul fabricii din Donduşeni, susţinând că ar putea fi la altă fabrica a sa, cea de la Glodeni.
„Acoperişul era deteriorat şi din cauza pătrunderii apei, zahărul a pierdut din calitate şi l-am scos de acolo. O să-l returnăm. Am semnat un act în acest sens pe un termen anume şi vom căuta soluţii. Poate vom cumpăra de pe piaţă. Statul nu va rămâne în pagubă. Statul nu pierde niciodată, pentru că va primi şi dobânzile calculate”, a dat asigurări managerul.
Nicolae Hâncu, directorul Agenţiei Rezerve Materiale, a precizat că acest caz este verificat de către instituţie.
„Suntem la curent cu tot acest caz. Am fost sesizaţi, dar nu vă pot spune mai multe până nu vom verifica toate informaţiile”, a spus şeful de la Rezervele statului.
În acelaşi timp pe acest caz a fost sesizată Procuratura Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie.
De notat că anterior compania Magt-Vest a mai fost implicată în scandaluri legate de rezerva de stat, atât cu păcura, cât şi cu zahărul. Magt-Vest are un singur fondator, Gheorghe Magdil şi deţine două fabrici de zahăr, fiind al treilea producător de zahăr din ţară.
Angela Starinschi, de la serviciul de presă al CNA, a declarat pentru Mold-Street, că abia ieri, pe 24 februarie 2016, preşedintele Consiliului de administraţie al IS Rezervcom, Nichifor Ioncu a depus o plăngere în care solicită examinarea situaţiei create şilitigiului dintre Rezervcom şi Magt-Vest SRL.
Via Mold-Street
Comentarii