‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 23 februarie, 2024
15.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUSAID lansează un program de granturi pentru dezvoltarea Moldovei Turistice

USAID lansează un program de granturi pentru dezvoltarea Moldovei Turistice

‹ adv ›
‹ adv ›

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) lansează astăzi Programul de granturi Moldova Turistică în valoare de 25 de milioane de lei cu scopul de a susține dezvoltarea afacerilor durabile, rezistente, inovatoare și competitive în industria turismului din Moldova.

Programul se implementează prin intermediul Proiectului USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.

Tot astăzi, este relansată campania de promovare a turismului Fii oaspetele nostru/Be our guest, în cadrul căreia Ministerul Culturii cu sprijinul USAID va impulsiona creșterea cererii pentru experiențe turistice autentice, promovând în special regiunile ca destinații turistice integrate.

Cele două inițiative se desfășoară în cadrul parteneriatului strategic pentru dezvoltarea industriei turismului receptor și intern din Moldova, dintre Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM), în colaborare cu alte autorități precum Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Organizația de Dezvoltare a Antreprenoriatului, Oficiul Național al Viei și Vinului și alți actori din industria turismului implicați în promovarea destinațiilor turistice din Republica Moldova, dar și diversificarea și îmbunătățirea ofertei turistice, care are potențial de a contribui la regenerarea localităților rurale.

Prin intermediul programului de granturi, deschis până pe 23 octombrie 2023, vor fi susținute inițiativele de renovare a infrastructurii de ospitalitate, dezvoltarea produselor și experiențelor turistice, digitalizarea și inovarea afacerilor turistice, adoptarea principiilor de sustenabilitate și incluzivitate.

Granturile pot fi solicitate de întreprinderi mici și mijlocii din Republica Moldova din domeniul turismului, cum ar fi vinăriile, pensiunile rurale, centrele meșteșugărești,  hotelele, prestatori de servicii de aventură ușoară, agenții de turism și tur operatori etc.

‹ adv ›

Conform estimărilor, de fondurile Programului de granturi Moldova Turistică urmează să beneficieze 40-45 de antreprenori mici și medii.

Sergiu Prodan, Ministrul Culturii, a menționat în cadrul evenimentului că industria turismului este un domeniu de perspectivă care oferă unicitate și autenticitate vizitatorilor străini, prin aceste elemente Republica Moldova fiind competitivă în raport cu alte țări.

Potrivit ministrului, investițiile susținute în industrie contribuie la consolidarea acestui domeniu cu impact asupra mai multor sectoare economice ale țării.

‹ adv ›

Ion Iordachi, Director General Interimar al Agenției de Investiții, a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru asistența oferită în atragerea fondurilor de dezvoltare în industria turismului, susținând eforturile Agenției de a promova Republica Moldova și de a încuraja investițiile în diverse sectoare economice ale țării.

John Riordan, Șeful interimar al Misiunii USAID în Moldova, a accentuat că sectorul turismului este un pilon important pentru creșterea economică a localităților rurale.

Din acest considerent, USAID a contribuit mai bine de 15 ani la dezvoltarea acestui domeniu, oferind suport la renovarea a 65 de pensiuni, îmbunătățirea operațiunilor a 120 de antreprenori din industria turismului, dezvoltarea infrastructurii turistice la 37 de vinării, crearea a peste 400 de kilometri de trasee de ciclism și drumeții.

Astfel, noul program de granturi oferite de USAID vine să consolideze realizările din industria turismului, obținute de-a lungul a peste un deceniu cu suportul strategic al SUA, dar și să catalizeze noi inițiative turistice, care vor spori reziliența sectorului în contextul post-pandemiei și a crizei regionale de securitate.

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii