‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVecini de succes: ce culturi putem crește lângă ardei, pentru recolte bogate

Vecini de succes: ce culturi putem crește lângă ardei, pentru recolte bogate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ardeiul dulce este o plantă destul de capricioasă și iubitoare de căldură. Prin urmare, este cultivat cel mai adesea în sere și solarii, în care doriți să economisiți spațiu plantând mai multe culturi lângă ardei.

Totuși, toate plantele sunt vecine bune pentru ardei sau cu unele dintre ele este incompatibil?

Plantele care au așa-zișii vecini potriviți se vor dezvolta și oferi recolte bune, astfel nu doar veți economisi spațiu, ci plantele se pot proteja reciproc de boli și dăunători, își pot stimula creșterea activă și chiar își pot îmbunătăți unele calități.

‹ adv ›

Ce anume ar trebui să fie plantat lângă ardeiul gras într-o seră sau grădină și care plante nu vor fi vecini buni, aflați în acest articol.

Vecini buni pentru ardei

În sere și solarii este puțin spațiu în comparație cu terenul deschis, iar datorită microclimatului special cu umiditate și temperaturi ridicate, răspândirea bolilor are loc mai rapid.

Deci, în primul rând, alegând vecinii pentru ardei, vom încerca să prevenim eventualele infecții. Pentru aceasta, culturile care produc substanțe biologic active care pot respinge insectele dăunătoare sau inhiba creșterea și dezvoltarea organismelor patogene sunt perfecte.

‹ adv ›

Cele mai populare și cunoscute astfel de plante benefice sunt, desigur, ceapa și usturoiul. Datorită proprietăților lor, vor deveni vecini buni pentru aproape toate culturile de grădină – iar ardeiul nu face excepție.

Pe lângă ceapă și usturoi, alte ierburi și plante pot atrage suplimentar insectele polenizatoare și au un efect similar.

Culturile enumerate mai jos vor fi vecini excelenți pentru ardei atât în ​​câmp deschis, cât și în seră:

‹ adv ›
  • busuioc;
  • gălbenele;
  • coriandru;
  • cătușnică;
  • maghiran;
  • brâncuțe;
  • pătrunjel;
  • vetrice;
  • cimbru.

Gălbenelele resping mai multe specii de dăunători, cum ar fi gândaci, nematozi, afide, nu numai la cultura de ardei, ci și la multe alte culturi.

Ardeiul mai poate avea în vecinătate culturi timpurii (ridichi, salată verde, spanac), care se seamănă devreme și, dacă nu este suficient spațiu, se recoltează la scurt timp după plantarea răsadurilor.

Ele protejează perfect solul de evaporarea excesivă.  Morcovii tot pot fi atribuiți culturilor de mai sus, ei resping unii dăunători cu succes. Vecini buni pentru ardei pot fi și unele vărzoase, dar nu toate.

Cei mai buni parteneri din vărzoase pentru ardei în seră vor fi varza albă și conopida. În plus, ardeiul poate fi cultivat alături de dovlecei și țelină.

V-ar putea plăcea și articolul despre Asolamente legumicole – ce culturi semănăm cu succes pe același teren în următorul an.

Ce nu este recomandat de a planta alături de ardei

Chiar dacă mai sus am vorbit despre proprietățile favorabile ale unor plante condimente, verdețuri asupra ardeiului, nu toate acestea pot fi vecini buni pentru ardei. 

Mărarul poate deveni, de asemenea, un refugiu pentru muște și afide – insecte dăunătoare periculoase. 

Feniculul este contraindicat a fi plantat cu ardeiul, deoarece este cunoscut drept o plantă antagonistă pentru majoritatea culturilor.

Totodată, ardeiul nu tolerează vecinătatea cu sfecla, care, în lupta constantă pentru resurse, îi ia în mod activ majoritatea nutrienților și luminii.

Apropo, același lucru este valabil și pentru unele soiuri de varză – și anume, varza de Bruxelles și gulia, care concurează cu ardeiul pentru apă.

Leguminoasele, de asemenea, nu aduc beneficii ardeiului. Chiar și ținând cont de faptul că, în general, îmbogățesc solul cu azot și îl afânează, mazărea și fasolea sunt capabile să suprime dezvoltarea plantelor de ardei și au, de asemenea, boli comune, de exemplu, antracnoza.

Nu este recomandat să plantați ardei gras într-o seră și lângă alți membri ai familiei Solanaceae.

Ardeii, cartofii, roșiile și vinetele ocupă mult spațiu, consumă aceiași nutrienți și sunt predispuși la aceleași boli și dăunători.

Prin plantarea acestor legume una lângă alta, este mai probabil să provocați concurență și focare de boli care le sunt caracteristice.

În câmp deschis însă, roșiile și vinetele, la respectarea rotației culturilor pot fi vecini buni pentru ardei.

Întrebări similare apar atunci când doriți să creșteți ardei iute lângă ardeiul gras. Se pare că „frații” nu își pot face rău unul altuia în niciun fel și condițiile de creștere sunt aceleași.

Totul ar fi așa, dar ardeii au tendința de a se poleniza, iar în cazul unei plantări în comun, unele soiuri de ardei dulce este probabil să capete gustul vecinului său iute. Drept urmare, în loc de două tipuri diferite de ardei, veți obține un fel de hibrid cu un gust de neînțeles.

Destul de ciudat, dar acest lucru nu se aplică soiurilor iute de ardei Capsicum frutescens – este indicat să-l plantăm cu ardeiul dulce în vecinătate, fără a le afecta gustul.

Situația este ușor diferită cu cultivarea simultană a ardeilor și castraveților într-o seră – aceste culturi nu sunt legate și nu dăunează direct reciproc, dar necesită condiții de creștere diferite.

Acest lucru este valabil mai ales în cazul umidității sporite, pe care castraveții o iubesc foarte mult și ardeii nu o tolerează. Prin urmare, este destul de problematic să combinați culturi într-o cameră închisă, fără a aduce daune uneia dintre ele.

Apropo, în cazul plantării în câmp deschis nu este recomandat să cultivați ardeiul lângă pomii de cais, deoarece au o boală fungică comună.

Vezi aici care sunt Vecini buni: Ce culturi plantăm lângă roșii pentru recolte bogate.

După cum puteți vedea, cultivarea ardeilor grași dulci într-o seră lângă alte plante nu este deloc dificilă, trebuie doar să aflați mai multe despre proprietățile și nevoile lor pentru a nu crea concurență în seră sau în solar.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›