‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 14 octombrie, 2024
9.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVești bune pentru 200 fermieri din Ialoveni – pot face bani din deșeuri agricole

Vești bune pentru 200 fermieri din Ialoveni – pot face bani din deșeuri agricole

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Circa 200 de producători agricoli din raionul Ialoveni își vor putea crește veniturile din valorificarea deșeurilor lemnoase la fabrica de brichetare și peletizare, pe care primăria orașului o va construi pe bani europeni.

Costul total al proiectului se ridică la 29,3 mii USD, dintre care 20 mii USD sunt oferiți de Guvernul Elveției sub formă de grant, în cadrul proiectului Migrație și Dezvoltare Locală. Banii vor fi folosiți la dotarea unei clădiri din gestiunea primăriei cu utilaj performant de prelucrare a deșeurilor lemnoase, cu o capacitate de producere de circa 20 metri cubi lunar.

Pe lângă fermierii care își vor mări veniturile din vânzarea brichetelor sau peleților, primăria speră să facă economii la cheltuielile pentru încălzire – grădinițele din localitate vor fi încălzite cu peleți obținuți din prelucrarea ramurilor și frunzelor căzute de la arborii din oraș.

„Un simplu calcul ne spune că dacă cele trei grădinițe din oraș vor trece la încălzirea cu peleți, se vor economisi anual circa 500 mii lei. În afară de aceasta, fermieri vor fi scutiți de amenzile usturătoare aplicate pentru arderea deșeurilor vegetale în aer liber. Acum, contra unei taxe, ei vor putea apela la întreprinderea municipală pentru a le prelucra resturile rămase de la curățarea viei, livezilor etc”, spune Radu Chilaru, vice-primar de Ialoveni.

‹ adv ›

Mai mult, autoritățile intenționează să vină și în ajutorul persoanelor cu venituri modeste, cărora să le ofere peleți pentru încălzirea locuinței pe timp de iarnă. De aceasta vor beneficia circa 1365 de pensionari, 300 de persoane cu nevoi speciale, 63 de familii cu copii invalizi și 50 de familii cu mulți copii.

„Am selectat proiectul propus de autoriăţile locale de la Ialoveni fiindcă are un impact triplu. În primul rând va avea de câștigat mediul de afaceri local și în special gospodăriile agricole care se vor bucura de un venit suplimentar din valorificarea resturilor vegetale. Al doilea impact este unul social – vor fi asigurate cu resurse energetice pe timp de iarnă persoanele vulnerabile. În al treilea rând, va fi micșorat impactul negativ asuprea mediului, or, majoritatea fermierilor ardeau până acum deșeurile în câmp”, susține Veaceslav Bulat, expert economic proiectul Migraţie şi Dezvoltare Locală (MiDL).

Se preconizează, de asemenea, că în cadrul proiectului vor fi create noi locuri de muncă. Câteva la întreprinderea municipală ce va gestiona prelucrarea deșeurilor lemnoase și alte circa 100 locuri noi de muncă la celelalte întreprinderi agricole din zonă.

Orașul Ialoveni este una din cele șase localități din țară care au primit un grant în valoare de 20 mii USD din partea Guvernului Elvețian pentru impulsionarea mediului de afaceri local, în cadrul proiectului Migrație și Dezvoltare Locală.

‹ adv ›

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›