‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 31 iulie, 2024
18.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVicepremierul Vladimir Bolea, în cadrul EuroGrainHub: UE trebuie să ia decizii clare pentru a...

Vicepremierul Vladimir Bolea, în cadrul EuroGrainHub: UE trebuie să ia decizii clare pentru a susține agricultorii din Moldova și țările afectate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În cadrul EuroGrainHub 2023, eveniment internațional organizat pe parcursul a trei zile la București, România, care a adunat experți din sector din peste 30 de țări, vicepremierul Vladimir Bolea a vorbit despre impactul războiului din Ucraina asupra sectorului agricol, dar și suportul pe care l-a acordat Moldova în susținerea refugiaților ucraineni și tranzitul cerealelor ucrainene.

Vladimir Bolea a menționat că Republica Moldova a oferit suport constant Ucrainei și va continua să o facă: având o țară cu doar circa 2,5-2,6 milioane de locuitori, Moldova a găzduit peste 700 de mii de refugiați pe teritoriul său, iar spre porturile din România, au traversat Moldova peste 3,5 milioane de tone de cereale, datorită coridorului solidarității.

Bolea a subliniat și impactul direct al tensiunilor geopolitice asupra prețurilor produselor agricole, luând exemplul semințelor de floarea-soarelui.

‹ adv ›

Ministrul a subliniat că Ucraina, prin furnizarea de cereale ieftine și semințe de floarea-soarelui, a atenuat în mare măsură impactul negativ al prețurilor asupra cetățenilor.

„În martie 2022, prețul unei tone de floarea-soarelui era de 750-800 de euro, cu tendința de a crește până la 1000 de euro. Acest lucru ar fi însemnat că doar costul materiei prime pentru producerea uleiului ar fi atins 2500 de euro pe tonă, afectând în mod negativ cetățenii din Republica Moldova și din Uniunea Europeană. Astfel, semințele provenite din Ucraina au redus posibilele cheltuieli ale cetățenilor, însă, pe de altă parte, au afectat grav prețurile de achiziție și veniturile agricultorilor”.

Situația a avut un efect devastator asupra agricultorilor.

„După seceta din 2020, ce a afectat grav productivitatea culturilor și a redus profitul agricultorilor, mulți înregistrând pierderi importante, a urmat un an foarte bun, datorită căruia mulți au reușit să-și compenseze o parte din pierderi. Situația însă s-a schimbat drastic începând cu luna februarie 2022, marcată de război. Dar, înainte de acel război s-a declanșat criza energetică în Europa și afluxul exploziei la prețurile de motorină, după care și la toate resursele energetice, la gazul natural, majorări de sute de procente la prețurile la îngrășăminte. Fără acestea, agricultura modernă nu poate exista. Împărțim lumea în Europa până la și după 24 februarie 2022. Și lucrul acesta evident că a schimbat absolut tot”.

Economic, relații internaționale, relații comerciale, traseele comerciale ale Republicii Moldova, piețele tradiționale de desfacere și tot ce însemna agricultură a fost redimensionat și redesenat.

„Fermierii din țară, Republica Moldova fiind un important exportator de fructe și struguri, achitau pentru transport până în luna februarie în jur de 3 mii de dolari, iar în luna iunie 2022 exportatorii moldoveni achitau până la 20 de mii de dolari la exportul de fructe din Republica Moldova. Deci, înțelegeți că aceste lucruri toate s-au răsfrânt, nu negativ, ci catastrofal asupra acestora”.

‹ adv ›

Bolea a pledat pentru o decizie de susținere a agricultorilor, subliniind că nu se poate interveni direct asupra prețului de vânzare, stoparea importurilor ucrainene, însă se poate lucra la diminuarea costurilor de producție, oferirea suportului direct tuturor agricultorilor afectați și la facilitarea accesului la piețele de desfacere.

Trebuie să acordăm o atenție deosebită agricultorilor din țările afectate și să găsim soluții pentru a-i sprijini în aceste vremuri dificile.
Da, noi nu suntem țară membră a Uniunii Europene, dar agricultorii și producătorii agricoli din Republica Moldova cu nimic nu sunt mai puțin prejudiciați de această prăbușire de prețuri, cu nimic nu sunt mai prejos. Și chiar dacă noi producem până la un milion de tone de grâu, spre exemplu, sau până la un milion jumate de tone de porumb, acestea nu sunt cantități de neglijat. Este munca unor cetățeni care lucrează pământul.
Deși nu este membră a Uniunii Europene, agricultorii din Republica Moldova au fost foarte grav afectați de prăbușirea prețurilor. Astăzi, vorbim despre agricultori și modul în care aceștia pot și trebuie susținuți. Pot astăzi oare guvernul Uniunii Europene și inclusiv cel al Republicii Moldova să lucreze cumva la prețul de vânzare? Categoric, nu. Pentru că noi vorbim despre exporturi și situația pe plan internațional.
În schimb, delegația Uniunii Europene poate lua decizii foarte sigure de susținere a agricultorilor din Republica Moldova și alte țări afectate”.

Ministrul a subliniat importanța cooperării internaționale în contextul actualei crize și a cerut ajutor din partea Uniunii Europene pentru a sprijini eforturile de stabilizare a prețurilor și a piețelor agricole.

Uniunea Europeană și guvernele țărilor membre trebuie să ia o decizie foarte bună pentru agricultorii din țările UE afectate și cei din Moldova”.

Acesta a evidențiat necesitatea unei abordări comune și a unui dialog constant între țările afectate, inclusiv Republica Moldova, pentru a găsi soluții durabile și eficiente.

‹ adv ›

În încheierea discursului său, ministrul Bolea a reiterat angajamentul Republicii Moldova de a colabora cu partenerii internaționali și de a împărtăși expertiza și resursele necesare pentru a depăși împreună criza și a reveni la o creștere durabilă în sectorul agricol.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›