sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeVIDEO. Cultura rapiței, atacată de un nou virus care duce la pierderi de până...

VIDEO. Cultura rapiței, atacată de un nou virus care duce la pierderi de până la 25% din recoltă

Recomandate

Cultivarea intensivă a rapiţei de toamnă provoacă evoluţia şi apariţia de noi boli şi vătămători, care atacă din ce în ce mai agresiv. Virusul galben al ridichii – TuYV (Turnip Yellow Virus) este una dintre noile probleme ale acestei culturi.

În ţările Europei virusul este foarte răspândit, iar cele mai afectate țări sunt: Slovacia 97%, Germania 96%, Franța 76%, Ungaria 90%, Bulgaria 53%, etc.

De menţionat faptul că, și în țările vecine Republicii Moldova este înregistrat un grad înalt de atac: Ucraina 46% şi România 34%. Putem fi siguri că acest virus este prezent şi pe suprafeţele de cultivare a rapiţei în ţara noastră.

Frunzele violacee la rapiță, semn de prezență a virusului

Virusul se manifestă încă din primele stadii de dezvoltare, toamna, sub forma unei colorații violacee pe marginea limbului foliar. Atacul continuă și la pornirea în vegetație, primăvara, prin continuarea colorării în violet a limbului foliar. Aceasta duce, în final, la uscarea frunzelor atacate, pierdere de masă foliară, silicvele rămân mici, nedezvoltate, cu boabe puține și cu MMB scăzut. În cazul unui atac puternic, scade numărul de lăstari, multe silicve devin seci în totalitate, scade conținutul în ulei și, de asemenea, crește conținutul în glucozinolați.

Atacul TuYV se observă foarte greu în cultură deoarece este confundat foarte ușor cu carența de fosfor, cu unica deosebirea că în cazul carenței frunza are o colorație roșie-violacee la nivelul întregului limb foliar, nu doar pe marginile acestuia.

Afidele, vector de răspândire a virusului la rapiță

Vectorul de transmitere al TuYV sunt afidele. Încălzirea globală și interzicerea neonicotineidelor în viitorul apropiat vor favoriza dezvoltarea și răspândirea acestui virus în culturile de rapiță din țara noastră.

Compania LIMAGRAIN vine cu soluții sigure pentru virusul TuYV și anume propune hibrizi noi de rapiță care sunt de top în Europa, cu rezistență genetică la virusul galben al ridichii. Au fost efectuate o serie de studii și cercetări care au arătat că marea majoritate a suprafețelor sunt sever afectate de către acest virus. Doar compania LIMAGRAIN dispune de hibrizi rezistenți la acest virus.

Totodată, hibrizii incluși în portofoliul companiei sunt rezistenți la scuturarea păstăilor, respectiv cultivarea acestora permite femierului recoltare pentru o perioadă mai îndelungată și oferă posibilitatea de a exclude pierderi de roadă.

LG Arhitect hibridul de rapiță rezistent la noul virus

Compania LIMAGRAIN a început studiul acestui virus cu mulţi ani înainte şi actualmente, pune la dispoziţia producătorilor de rapiţă primul hibrid cu rezistenţă genetică la virusul TuYV – LG ARCHITECT. De asemenea, pentru a limita atacul TuYV, trebuie realizată monitorizarea foarte atentă a culturii și combaterea afidelor.

Advertorial
Advertorialhttps://agrobiznes.md/publicitate
Conținut sponsorizat de parteneri (P)

Citește și ›

Advertoriale