sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
Acasă Advertoriale VIDEO. Ionel Mușuroi, un legumicultor care stăpânește tehnologia „3 ÎN 1”

VIDEO. Ionel Mușuroi, un legumicultor care stăpânește tehnologia „3 ÎN 1”

0
VIDEO. Ionel Mușuroi, un legumicultor care stăpânește tehnologia „3 ÎN 1”

Deciziile pe care un legumicultor este obligat să le ia an de an au devenit tot mai complicate. Producătorii trebuie nu doar să realizeze recolte bune, dar și să aibă legume aspectuoase, pline de gust. Un 3 în 1 pe care numai fermierii cu experiență îl stăpânesc și cu care reușesc să se impună pe piață în fața importurilor.

În Izbiceni, județul Olt, în familia lui Ionel Mușuroi, anul agricol este în toi. Legumele nu au zi liberă, n-au sărbători. Au nevoie de grijă și de multă muncă din partea fermierului și a soției sale. La cei 46 de ani ai săi, Ionel Mușuroi spune că a moștenit „microbul” legumelor de la părinții săi. Astăzi are în ogradă o suprafață de 35 de ari de solar.

„Cultiv roșii, ardei gras, iar după roșii, cultura a doua, ardei capia. În câmp mai am o cultură de vinete. Cultiv 11 mii de fire de roșii, 5 mii de ardei gras și cam 10 mii de fire de vinete în spațiu neprotejat, în câmp. Aș descrie afacerea mea ca o pasiune, a devenit o pasiune, dar e și o afacere de familie”, a spus fermierul din Izbiceni.

Deși nu se sperie de birocrație, Ionel Mușuroi a preferat să își modernizeze afacerea fără fonduri europene. A investit pe cont propriu pentru a înlocui vechile solarii cu structură de lemn.

„Solariile au fost tunele micuțe, o parte din suprafață le-am modernizat acum doi ani de zile prin fonduri proprii, fără să accesez fonduri europene. Solariile pe care le-am modernizat sunt cu deschidere de 10 metri, iar înălțimea lor peste 4 metri, undeva peste 4,5 metri. Solariile pe care le-am modernizat le încălzesc printr-un sistem de ventilație a aerului cald, iar cele care au rămas cu vechea structură sunt în grija lui Dumnezeu. Centralele le încălzim cu combustibil – lemn și cărbune, încălzim aerul din ele, apoi avem niște ventilatoare care suflă aerul încălzit și îl duce în solarii”, a explicat legumicultorul.

Pentru Ionel Mușuroi, încălzirea spațiilor protejate este obligatorie întrucât este înscris în programul național pentru roșii și trebuie să iasă printre primii pe piață dacă vrea să nu piardă subvenția de 3 mii de euro, ce se acordă începând de anul trecut.

„Anul ăsta am fost sprijiniți în primă parte de Dumnezeu cu vremea bună, spre sfârșitul perioadei a venit frigul puternic și atunci am avut ceva probleme. Mulțumesc lui Dumnezeu, neavând plantat în solariile mari, nu am fost atât de afectat. Unde am avut în răsadniță cultura, am reușit să o protejez. Problemele pe care le avem în ultimii ani…cu dăunători o mare problemă, iar următoarea pe care o simt că ar fi în familia mea este lipsa forței de muncă. Oamenii de la an la an sunt tot mai puțini”, se plânge fermierul.

Produsul său preferat pe care se bazează pentru a obține recolte bune, dar și de calitate este Atonik de la Aectra. Stimulatorul de creștere stă la baza tuturor legumelor sale:

„De la Aectra, produsul cel mai folosit la mine în solar este Atonik. Cu acest produs am simțit îmbunătățirea culturilor, în special la semănat, un spor de germinație la răsărire. Aș sublinia aici că eu de la Aectra folosesc mai multe produse: Blackjak, Terra-Sorb, dar în faza în care sunt, cel mai mult am folosit Atonik care m-a ajutat la răsărirea mai bună a plantelor”.

Cum suprafața pe care o exploatează nu este deloc mare, Ionel Mușuroi a învățat o lecție valoroasă: pământul este totul.

„Solul din solar cred că este cel mai important pentru legumicultură. Pentru că avem aceeași cultură de atâția ani, solul simțind că începe să cedeze, s-a degradat, am adus gunoi de grajd pe care l-am împrăștiat plus produsele de la Aectra, Terra-Sorb, Blackjak, care de ani de zile am simțit că ne ajută”, explică fermierul cum și-a crescut fertilitatea solului.

Legumele din solariile lui Ionel Mușuroi sunt printre cele mai frumoase din Izbiceni. Iar acest lucru este pus de fermier pe seama Atonik -ului întrucât de când a introdus produsul în cultură, rezultatele au fost imediate.

„Nu știu ce îmi va rezervă anul acesta, dar anul trecut am avut o cultură deosebită. Roșiile foarte frumoase, le-am vândut bine, culoare deosebită. Ardeiul gras, datorită produselor Aectra mi s-au părut că s-a dezvoltat foarte frumos. Niște plante pentru care, la Indagra, au venit în cultura mea și au luat fructe ca să fie expuse la stand”, afirmă mândru legumicultorul din Izbiceni.

Atonik, un stimulator de creștere preferat de fermieri

Atonik, un produsul din portofoliul Aectra Agrochemicals, este un stimulator de creștere natural ce poate fi aplicat în toate fazele de creștere și dezvoltare a plantelor. Cantitatea recomandată de apă în care se prepară soluția de stropit este de 200-600 l/ha, în funcție de utilizare.

Recomandările pentru aplicarea stimulatorului de creștere Atonik vin din partea specialiștilor Aectra care sfătuiesc fermierii atât privind dozajul, cât mai ales în privința perioadelor în care se fac tratamentele.

„Este un stimulator atât de dezvoltare a plantei – foliară, generativă, dar foarte important este faptul că polenizează foarte bine floarea, se reduce numărul de flori avortate. Totodată, aplicat în faza de pârgă, Atonik imprimă o calitate superioară fructelor, prin simplul fapt că accentuează luciul lor. Dă uniformitate fructelor, dezvoltă foarte bine planta și doza de aplicare este foarte mică”, a explicat Lucian Cojoacă, directorul de vânzări Aectra pe partea de horticultură.

Atonik se poate aplica atât la legume, cât și pentru culturile din câmp, acest produs fiind printre cele mai populare în rândul fermierilor, circa 150 de mii de hectare fiind anual tratate cu stimulatorul de la Aectra.

„Doza recomandată este de 0,6 l/ha pentru culturile de câmp, o doză mică, dar eficacitatea produsului este maximă. La legume, având în vedere că se recomandă mai multe tratamente repetate, doza este de 0,5 l/ha. Nu recomandăm depășirea cu mult a dozelor recomandate pentru că este un produs care chiar își face treaba la doză redusă. În general, legumicultorii sunt tentați să mărească doza, la Atonik este bine de știut că își face treaba la doza pe care o recomandăm”, a declarat Dan Farcaș, Executive Manager al companiei Aectra Agrochemicals.

NOTĂ: În Republica Moldova, produsele companiei Aectra sunt disponibile prin intermediul distribuitorului său agreat, compania BIOPROTECT SRL. Pentru alte detalii, contactați Reprezentantul Aectra – Dorin Panfili, tel.: 0 611 326 96, e-mail – [email protected].

Mai multe informații despre biostimulatorul Atonik, culturile la care se aplică, dozele și alte informații despre acest produs, găsiți pe site-ul aectra.ro.