Peste 18 ani de activitate, dezvoltare și performanță, multe scopuri realizate, dar și o mulțime de obiective menite să crească comunitatea celor circa 150 de membri – fermieri și să demonstreze cât de eficientă și avantajoasă este cooperarea în Republica Moldova reflectă activitatea C.Î. Agrostoc.
În fiecare an, tradițional, la sfârșitul lunii februarie, fermierii – membri Agrostoc din toate regiunile țării se reunesc pentru a discuta despre realizări și trasa obiective pentru noul sezon în cadrul Adunării Generale Anuale a cooperativei.
„Adunarea Generală Anuală este un prilej bun de a interacționa cu toți fermierii. Multe obiective pot fi realizate doar împreună, iar eficiența maximă este obținută prin cooperare. Evoluția pozitivă înregistrată pe parcursul mai multor ani a fost reconfirmată și în 2019: am avut un an cu realizări frumoase, chiar dacă activitatea din sectorul agricol a ajuns a fi extrem de greu de gestionat. Schimbările climaterice invocă necesitatea unor restructurări profunde, începând cu partea tehnologică, cât și aspecte ce țin de partea biologică. Ne-am propus să lansăm în acest an produse noi pe piață, cât și să dezvoltăm noi proiecte”, a explicat Igor Tagadiuc, președintele C.Î. Agrostoc.
C.Î. Agrostoc își propune să devină un model de cooperare nu doar pentru Republica Moldova, ci și pentru o bună parte din țările din regiunile. Astfel, printre scopurile cooperativei se numără: producerea îngrășămintelor de calitate, îndestularea fermierilor cu combustibil, dar și dezvoltarea departamentului asigurări.
„Activez în cadrul cooperativei de 18 ani, iar în această perioadă am reușit să creștem și să ne dezvoltăm mult: am mărit substanțial volumul vânzărilor, capitalul propriu, am lărgit domeniul de activitate, dar și reușit să formăm o forță importantă pe piață. Harta exporturilor cooperativei se extinde anual, cucerind noi piețe de desfacere. Totuși, cea mai mare pondere revine României, urmată de Ucraina, dar am reușit să ne afirmăm și pe piețe precum Australia. Ne propunem să lansăm producerea îngrășămintelor de calitate, să asigurăm îndestularea fermierilor cu combustibil, dar și dezvoltăm domeniul asigurărilor. Astfel, vom fi mai puternici, mai siguri în propriile forțe și mai eficienți”, a menționat Irina Vârlan, director financiar C.Î. Agrostoc.
Mulți fermieri au rămas membri fideli ai cooperativei încă de la fondarea acesteia, crescând împreună o comunitate de succes, iar alții au reușit să contribuie direct la dezvoltarea acesteia. Printre aceștia se numără și Alexandru Smutin, fermierul care a fost ales în cadrul Adunării noul Președinte al Consiliului C.Î. Agrostoc.
„Cooperativa a rezistat în timp datorită faptului că am conștientizat de la bun început: cooperarea generează un viitor frumos. Prin bune și rele, am reușit nu doar să rezistăm provocărilor, ci și să ne dezvoltăm continuu. Ne axăm pe transparență, flexibilitate și calitate. Sunt sigur că vom reuși să ne dezvoltăm armonios și în continuare”.
Alți fermieri susțin că cooperarea le oferă mai multă siguranță, atât la capitolul inputuri de calitate, cât și depășirea provocărilor.
„Producem culturi de câmp pe o suprafață de 350 de hectare. Sunt membrul C.Î. Agrostoc de 2 ani, chiar dacă colaborăm de mai mulți ani. Am decis să devin membru, deoarece cooperativa a reușit să-mi inspire încredere și siguranță. Distribuitori de inputuri sunt mulți, însă prea puțini pot să asigure calitate. Astfel, ceea ce am căutat am identificat în cadrul cooperativei”, ne-a spus Anatolie Vlas, producător din Căușeni.
După ce au fost abordate probleme și trasate în comun noi obiective, finalul Adunării Generale a fost încununat cu Gala Membrilor C.Î. Agrostoc. În cadrul acesteia, cei mai activi membri au fost premiați pe măsură.