marți, 23 iulie, 2024
28.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeVIDEO. Noutățile sezonului Vadalex-Agro: Tehnică agricolă de top, prezentată la peste 200 de fermieri

VIDEO. Noutățile sezonului Vadalex-Agro: Tehnică agricolă de top, prezentată la peste 200 de fermieri

Recomandate

Peste 200 de fermieri au participat, miercuri, 28 iunie, la ziua câmpului organizată de compania Vadalex-Agro în satul Ursoaia, raionul Căușeni în cadrul întreprinderii CatAgroPro. 

Participanți au avut posibilitatea să se informeze direct de la reprezentanții companiilor producătoare despre noutățile din portofoliul Vadalex-Agro – tehnica agricolă performantă destinată recoltării, prelucrării solului și semănatului. 

Vitalie Țiganu, directorul companiei, a salutat prezența producătorilor agricoli și a remarcat că pe parcursul celor 18 ani de activitate pe piața din Republica Moldova au reușit să stabilească parteneriate de succes cu fermieri din întreaga țară.

„Compania propune o gamă largă de produse pe diferite segmente cum ar fi pesticide, fertilizanți, semințe de culturi, legume, utilaje agricole, iar o parte dintre aceste se regăsesc deja în gospodăriile mai multor agricultori. Totodată, în cadrul zilei câmpului vă prezentăm câteva utilaje noi ce merită atenția fiecărui producător. În ceea ce ține de noutățile pentru toamna acestui an, compania va pune la dispoziție un sortiment mare de semințe de rapiță și grâu. Vă îndemn să solicitați consultația specialiștilor care vă pot oferi informații detaliate despre produsele care vă interesează ”.

Pavel Catanoi, gazda evenimentului, a amintit că colaborează de mai mulți ani cu Vadalex-Agro și împreună au reușit să obțină rezultate remarcabile, dar și să creeze condiții de muncă mai bune pentru angajați.

Reprezentanții companiei New Holland au prezentat participanților detalii despre tehnica agricolă expusă în cadrul zilei câmpului și au răspuns la întrebările adresate de fermieri, dar și au arătat cum funcționează acestea în condițiile din câmp. 

Eugen Labețchii, Product manager New Holland Ucraina și Moldova, a explicat care sunt avantajele combinei New Holland CR10.90 pe șenile și de ce aceasta este considerată cea mai productivă din lume. 

„Capacitatea motorului este de 650 de cai putere, cu lățimea de triere de până la 10,7 m, dar acest model de combină poate să lucreze cu hedere de 12,5 m și până la 15 m, în funcție de cerințele și condițiile de lucru. Combina dată este inclusă în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cea mai productivă combină New Holland, astfel că timp de opt ore de lucru aceasta a recoltat 798 de tone de grâu, cu productivitatea medie de 135 de tone pe oră”. 

Printre principalele avantaje ale acestei combine se numără faptul că, suprafaţa de treiere şi de separare este mai mare, iar fluxul de material adus de elevatorul central în combină nu este strâns, ci distribuit uniform, într-un strat mai subţire, pe lăţimea celor două rotoare, relativ egală cu lăţimea elevatorului central. 

Mihail Crocmazan, șeful departamentul tehnic Vadalex-Agro, a enumerat caracteristicile tehnice ale semănătorii Nova Combi, de la compania Tume, care se regăsește în portofoliul companiei din anul 2011. 

„Este o semănătoare scandinavă simplă, mecanică. Buncărul este unificat cu un rezervor de circa 4000 de litri, atât pentru semințe, cât și pentru îngrășăminte, ceea ce ne permite să avem o autonomie foarte bună. Aparatul de distribuție este mecanic, se reglează foarte ușor de la 2 la 600 de kg per hectar. Această semănătoare poate să semene direct în miriște și creează o presiune de până la 250 de kg. În față este amplasată roata de sprijin. Cu ajutorul manetei putem adăuga sau reduce adâncimea. 

Două rânduri din spate sunt cu precizie la semănat. Îngrășămintele se amplasează sub linia de semănat cu 1,5 – 2 cm, ceea ce o face diferită față de alte semănători mecanice. Astfel că, putem semăna concomitent două culturi sau semințe și îngrășăminte. În spate este amplasat tăvălugul pe care se efectuează transportarea, iar sistemul hidraulic transmite greutatea semănătorii asupra brăzdarelor sau se ridică de pe brăzdar, în acest fel putem regla presiunea pe secțiile de semănat”.

Nicolae Toma, a vorbit despre detaliile tehnice ale semănătorii SKY EasyDrill, care este una nouă, dar care deja se regăsește în sortimentul de tehnică al companiei. 

„Semănătoarea Sky EasyDrill este de 4 m cu un buncăr mare de la 3000 l. Semănătoarea dispune de două canale care divizează semințele și îngrășămintele. Aceasta poate fi utilizată pentru semănarea a patru culturi concomitent. Buncărul despicat permite să semănați până la 3 culturi cu trei norme diferite, separând 2 adâncimi de semănat. În față este amplasat un buncăr mic, care este preconizat pentru îngrășăminte microgranulate sau pentru siderate. 

Calibrarea se realizează automat și nu este nevoie să schimbați canalul atunci când utilizați diferite semințe. Easy Drill are mecanisme de dozare din oțel inoxidabil foarte precise: de la 1 la 450 kg/ha până la 10 km/h la grâu. Această semănătoare este echipată cu o roată de dozare pentru semințe mici și mari și o roată de dozare spiralată pentru îngrășăminte și semințe. Semănătoarea seamănă într-o singură linie (unde cade sămânța acolo și îngrășământul)”.

Vitalie Kaplyuk, Product manager New Holland Ucraina și Republica Moldova, a prezentat caracteristicile specifice ale tractoarelor T8.435. 

„Pentru început, vreau să vă comunic că compania Vadalex-Agro este unicul dealer oficial în ceea ce ține de tractoarele și combinele New Holland. Tractoarele T8 sunt tractoare convenționale, cele mai puternice din gama New Holland și cuprind mai multe modele cu capacitatea motorului de 280, 311, 340, 380, 423 de cai putere. Interesul către aceste tractoare cu o capacitate a motorului atât de mare a apărut din cauza că utilajele de semănat sunt proiectate ca să lucreze la o viteză tot mai mare. 

În ultima perioadă, companiile agricole au trecut la semănatul cu viteza de 12-14 km/h. Observăm că, cele mai populare au devenit tractoarele care au capacitatea motorului de peste 400 de cai putere. Tractorul T8.435 are capacitatea motorului de 423 cai putere. De asemenea, modelul dat dispune de funcția Full Powershift și Auto Command, care permite selectare neîntreruptă a vitezelor, inclusiv Sistem telematic, ce permite citirea informației din cabina tractorului. Acestea au un nivel de zgomot foarte mic, cabina silențioasă, care este cea mai spațioasă din segmentul său și oferă o vizibilitate foarte bună”. 

Un alt model de tractoare prezentat în cadrul evenimentului a fost New Holland T7.270, care dispune de un scaun ventilat cu suspensii semi-active, ceea ce îl face și mai confortabil.

„Acest model are o putere a motorului de 260 de cai putere menținând, în același timp, un consum extrem de redus”.

Alexandr Oleksyuk, manager regional Lemken Ucraina și Republica Moldova, a explicat avantajele grapei cu discuri Rubin 10/40 KUA și ale cultivatorului Kristall 9/600 KA. 

„Grapa cu discuri Rubin 10 este unul dintre cele mai bune agregate de la Lemken, dispune de discuri 645 mm. Discurile sunt aranjate astfel încât forțele de pe ambele părți ale grapei să fie simetrice, funcționează fără coliziune și omisiuni chiar și în mijlocul agregatului. Viteza de lucru recomandată este de la 12 la 16 km. Adâncimea de lucru poate fi schimbată direct din cabina tractorului cu care se lucrează. Poate fi folosit la toate culturile pornind de la grâu, orz, rapiță până chiar și la porumb”. 

Cultivatorul Kristall 9/600 KA are un design compact ce permite menținerea unei adâncimi setate. Piesele și discurile de aliniere sunt poziționate pentru a împiedica formarea bulgărilor și ajută la reducerea semnificativă a pierderii de umiditate din sol.  Pentru a lucra pe soluri ușoare, Kristall poate fi echipat și cu labe DuoMix, care, spre deosebire de labele TriMix, au aripi drepte.

La final, câteva tractoare din cele expuse și-au demonstrat puterea și eficiența direct în câmp, iar fermierii au putut aprecia calitatea lucrărilor efectuate. 

Pentru mai multe detalii, solicitați informații de la consultanții Vadalex-Agro.  

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale