‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 19 iunie, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaVIDEO. Producătorii de fructe din Căuşeni recomandă înfiinţarea livezilor în bază de soiuri

VIDEO. Producătorii de fructe din Căuşeni recomandă înfiinţarea livezilor în bază de soiuri

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Producătorii de fructe din Căuşeni solicită statului recomandări privind înfiinţarea livezilor în bază de soiuri. Aceştia susţin că pe piaţa Republicii Moldova este supraproducere de unele fructe, în timp ce altele lipsesc cu desăvîrşire. Fermierii vor să diversifice piaţa autohtonă în scopul de a obţine profituri mai mari. Totodată agricultorii aşteaptă subvenţionări pentru a mări calitatea fructelor moldoveneşti. Situaţia a fost discutată în cadrul unui seminar de lucru organizat cu producătorii de fructe din raionul Căuşeni, transmite Studio-L TV.

Alexei Buga din satul Chircăieşti, raionul Căuşeni, acum câţiva ani a înfiinţat o livadă de migdale. Bărbatul susţine că un singur pom a costat în jur de 2 euro. Analizând preţurile de piaţă a migdalului, acesta a sperat la un profit mare în urma acestei plantaţii.

El susţine că a făcut un proiect, solul a fost analizat de experţii din domeniu, iar toate procedurile au fost respectate. Când a dat să vadă rezultatul muncii sale, acestea s-au dovedit a fi nici pe departe pe potriva aşteptărilor, migdalul este un pom pretenţios şi nu rezistă la toate condiţiile climaterice din zonă.

Şi Vasile Ciumacenco, din aceeaşi localitate, înainte de a înfiinţa livada, a analizat situaţia de pe piaţa de desfacere. Văzând că e supraproducere de mere, piersici şi prune în regiunea dată, acesta s-a hotărât să înfiinţeze o livadă de alun. Bărbatul susţine că alunul este un nucifer mai puţin pretenţios şi speră să obţină profit din plantaţie. Acesta susţine că analiza pieţei de desfacere este destul de importantă, iar statul ar trebui să intervină cu unele recomandări.

Specialiştii din sector susţin că această analiză există la nivel de ţară, numai că unii fermieri nu ţin cont de ea.

Fermierii din Căuşeni spun că anul 2015 va fi unul nefavorabil pentru fructe, asta în condiţiile în care seceta din toamnă a afectat pomii, iar fructe în acest an vor fi mai puţine.

‹ adv ›

Numai pe parcursul anului 2014, în raionul Căuşeni au fost sădite peste 700 de hectare de livadă, de diferit soi, întîetatea totuşi o deţin merele, prunele şi piersicul. La moment fermierii întreprind lucrări de curăţare a pomilor din livezi.

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=JAXsPLDQcwQ”]

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›