În data de 16/07/2020 a avut loc Ziua Câmpului pentru producătorii de soia din Republica Moldova, organizată în cadrul proiectului „Creșterea competitivității sectorului agroalimentar prin integrarea în lanțurile valorice interne și globale în special a sectorului cultivării soiei” este parte a Programului „Dezvoltarea Zonelor Rurale în Republica Moldova (DevRAM), finanțat de Uniunea Europeana și implementat de Agenția de Dezvoltare a Austriei (ADA), în parteneriat cu Donau Soja Austria și Centrul Educațional ProDidactica în colaborare cu MADRM.
Evenimentul s-a petrecut la Bălți, în cadrul Institutului Selecția unde au fost înființate mai multe loturi cu diferite soiuri de soia și aplicate diverse tehnologii, testați inoculanți și inputuri pentru controlul buruienilor și dăunătorilor pentru a determina cea mai eficientă metodă.
Soia (Glycine max L. Merrill) este una dintre cele mai importante surse de hrană și furaje pentru animale. Rentabilitatea ridicată a soiei atrage un număr tot mai mare de producători. Astăzi, este una dintre cele mai importante culturi vegetale din lume, iar suprafața este în creștere în fiecare an.
Concluziile de bază a acestui eveniment sunt:
- Testarea soiurilor de soia de selecție locală a ICCC ”Selecția” și Insrtitutului de Genetică, Fiziologie și Protecția Plantelor, cât și de selecție străină, oferite de partenerii Donau Soja (Seed Trade SRL, PrograinOrganic SRL, ICDA Turda) a avut ca scop scoaterea în evidență a soiurilor de soia productive și cu o perioadă de vegetație adecvată, acomodate la condițiile pedoclimaterice a zonei de nord a Republicii Moldova.
În total, au fost testate 32 de soiuri de soia cu diferite grupuri de maturitate 000, 00, 0, iar ca rezultat s-a dovedit că soiurile locale nu cedează soiurilor străine în dezvoltare, sânt competitive, bine adaptate la condițiile pedoclimaterice și la seceta anului 2020. Toate soiurile testate sunt non GMO ( ne modificate genetic). Despre productivitatea obținută la soiurile testate, Donau Soja va informa fermierii după perioada de recoltare.
2. A fost prezentat un soi de soia nou înregistrat în anul 2020 – ”Flamura” cu grupa de maturitate 0, non GMO, realizat de ICCC Selecția. Boabele acestui soi conțin 43% proteină brută, are un nivel mai ridicat de rezistență la secetă și o productivitate sporită. Acest soi va fi recomandat fermierilor pentru cultivare.
3. Inocularea semințelor cu preparate ce conțin bacterii Bradyrhizobium japonicum, care fixează azotul atmosferic s-a dovedit a fi eficientă chiar și în condițiile anului secetos 2020. Preparatele oferite de către partenerii Donau Soja, Rizoliq (Rizobacter Argentina SA), HiStick (BASF Agricultural Solutions Moldova), Bioforce Inoculant (WeTrade SRL), Masterfix (Stoller, Elitagrotehnologie SRL) au arătat o bună manifestare în cea ce privește formarea nodozităților pe sistemul radicular al plantei de soia.
Formulele acestor preparate pot garanta o eficiență maximă în procesul de fixare biologică a azotului esențial pentru dezvoltarea leguminoaselor și în special soia. S-a dovedit că, dacă inocularea este efectuată în mod corespunzător, fixarea biologică a azotului la soia poate acoperi în totalitate necesarul de azot al culturii.
În mod obișnuit, inocularea poate mări producția la hectar cu cel puțin 10% și contribuie la creșterea concentrației proteinei cu 40-60%. Costul tratamentului cu inoculant este de 7-11 euro/ha, în funcție de tipul inoculantului, doza/ha și furnizor și este acoperit de sporul de producție realizat.
Prin urmare, rentabilitatea acestei operațiuni este ridicată. Pentru prima dată a fost testat un inoculant local oferit de către Institutul de Microbiologie și Biotehnologie a Academiei de Stiințe al Republicii Moldova, care merită atenție, dar va mai fi testat pe platformele demonstrative Donau Soja.
4. În ceea ce privește îngrijirea plantelor de soia, cultivatorii trebuie să acorde o importanță crescută buruienilor, deoarece avem de-a face cu o plantă foarte sensibilă, mai ales în primele faze de vegetație.
Combaterea buruienilor la soia se poate realiza prin utilizarea erbicidelor sau combinat, prin folosirea erbicidelor şi efectuarea de lucrări mecanice. Produsele testate au arătat o eficiență de 98-99% privind combaterea buruienilor mono- și dicotelidonate pe platforma demonstrativă Selecția, mun. Bălți.
5. Nutriția foliară este o metodă eficientă pentru a depăși nevoile speciale ale plantelor. Utilizarea bio stimulatorilor și fertilizanțoilor foliari este o cale eficientă de furniza plantelor elemente nutritive ce se află în deficit și este un instrument eficient pentru atenuarea în perioadele critice a influenței factorilor de stres asupra plantelor de soia.
În perioadele de secetă, activitatea rădăcinii scade considerabil, astfel prin fertilizările foliare se suplinește deficitul de hrană a plantei și se previne abortarea masivă a păstăilor. Plantele trec peste perioadele de secetă cu consecințele mai mici asupra stării lor fiziologice și respectiv a recoltei. Efectul lucrării poate ajunge la un adaos de roadă de până la 25%.
A fost obținut un acord între ICCC Selecția și compania Prograin Organic SRL, privind multiplicarea semințelor de soia de selecție autohtonă.
Rezumat realizat de către dr. Ela Malai – Coordonator de proiect DS.
Comentarii