Deoarece dăunătorii nu țin cont de frontiere, Armenia, Belarus, Moldova și Ucraina au decis să colaboreze cu FAO pentru a preveni intrarea, stabilirea și răspândirea dăunătorilor. Colaborarea pe parcursul unui an a vizat consolidarea capacităților serviciilor naționale de control fitosanitar în cele patru țări din Europa de Est.
Un atelier de lucru de patru zile, deschis ieri în Hrodna, Belarus, este evenimentul final în cadrul proiectului FAO. Reprezentanții agențiilor guvernamentale prezenți la eveniment, vor primi instruire practică de la experți internaționali recunoscuți, folosind echipamente moderne de laborator și instrumente de inspecție. Ei își vor consolida cunoștințele privind procedurile de laborator și protocoalele de diagnosticare și control – pentru a asigura identificarea în timp util și eficient a organismelor dăunătoare de carantină și a celor reglementate.
„Consolidarea capacităților specialiștilor fitosanitari joacă un rol semnificativ în succesul întregului proiect”, a declarat reprezentantul FAO pentru producția și protecția plantelor, Artur Shamilov. „Munca lor coordonată, cunoștințele actualizate și abilitatea de a lucra cu cele mai recente echipamente disponibile nu numai că vor spori securitatea alimentară pentru întreaga regiune, ci vor contribui la eliminarea barierelor administrative și a neîncrederii în comerțul bilateral și internațional”.
Un moment oportun pentru consolidarea controlului fitosanitar
Creșterea migrației umane, reducerea controlului asupra mărfurilor care călătoresc peste granițele naționale, precum și dezvoltarea relațiilor comerciale și economice între țări reprezintă factori stimulatori ai circulației dăunătorilor periculoși pentru plante și a bolilor asociate.
Potrivit ofițerului agricol al FAO, Avetik Nersisyan, „Prevenirea răspândirii dăunătorilor salvează culturile și reduce necesitatea de a folosi pesticide. Aceasta contribuie pozitiv atât asupra sănătății oamenilor, cât și a animalelor în întreaga regiune.”
„Prevenirea răspândirii dăunătorilor salvează culturile și reduce necesitatea de a folosi pesticide. Aceasta contribuie pozitiv atât asupra sănătății oamenilor, cât și a animalelor în întreaga regiune”, a spus Avetik Nersisyan.
Sesiunea de instruire din Belarus îndeplinește obiectivul 4 și final al proiectului comun: abilitarea statelor pentru a-și racorda practicile actuale în conformitate cu cele mai recente norme fitosanitare internaționale în cadrul Acordului Organizației Mondiale a Comerțului privind aplicarea măsurilor sanitare și fitosanitare șiConvenția privind protecția internațională a plantelor (IPPC).
Alte rezultate ale proiectului includ îmbunătățirea capacităților naționale în domeniul obligațiilor de raportare a IPPC, analiza riscului dăunătorilor, procedurile de supraveghere a dăunătorilor și detectarea dăunătorilor de carantină asociate cu transporturile.
Ca urmare a asistenței tehnice a FAO, statele participante sunt acum abilitate pentru a-și îmbunătăți eficacitatea organizațiilor naționale fitosanitare și pentru a pune în aplicare mai bine beneficiile comerțului sigur.
Comentarii