‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVitalie Gorincioi: „Aprovizionarea pomicultorilor cu surse durabile de apă - factorul decisiv pentru viitorul...

Vitalie Gorincioi: „Aprovizionarea pomicultorilor cu surse durabile de apă – factorul decisiv pentru viitorul ramurii”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Mai mult de 100 de producători de fructe, membri ai Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct s-au întrunit la data de 27 februarie curent, în cadrul Adunării generale a Asociației. Producătorii au discutat despre rezultatele obținute în anul 2019, provocările și obstacolele pe care le-au întâmpinat în procesul de activitate.

În ultimii ani, sectorul de producere a fructelor a înregistrat performanțe importante prin extinderea suprafețelor de  livezi super-intensive, dotate cu cele mai moderne echipamente. În același timp, datorită eforturilor depuse de membrii Asociației împreună cu partenerii de dezvoltare exporturile de fructe au crescut considerabil iar piețele de desfacere sunt tot mai diverse: Orientul Mijlociu, Germania, Austria, Olanda.  În anul 2019 au fost exportate 257 de mii de tone de mere, 60 de mii de tone de prune, 40 de mii de tone de struguri.

Cu toate acestea, anul 2019 s-a dovedit a fi unul dificil din punct de vedere al condițiilor climaterice.

„Temperaturile aride însoțite de furtuni violente și grindină, lipsa de precipitații din toamna 2019 – iarna 2020 pun evoluțiile din sectorul horticol în fața unor riscuri majore. Aprovizionarea pomicultorilor cu surse durabile de apă pentru irigare devine factorul decisiv pentru viitorul ramurii. Lipsa unei Strategiei naționale în domeniul managementului apelor și irigațiilor pe întreg teritoriul Republicii Moldova, descurajează agricultorii să investească în sectoare agricole cu valoare înaltă”, a menționat Vitalie Gorincioi, președinte al Asociației.

‹ adv ›

 

Producătorii de fructe au menționat că, rămân în continuare nesoluționate problemele privind accesul la sursele de apă pentru irigare, iar procesul de obținere a autorizațiilor de mediu pentru folosința specială a apelor pentru irigare, este, în continuare dificil. O altă problemă este forța de muncă și exodul masiv al populației din localitățile rurale.

Ion Perju, ministrul Agriculturii a subliniat că, sectorul de producere a fructelor este într-un trend ascendent.

„Obiectivele Moldova Fruct se regăsesc și în obiectivele MADRMD. Ministerul va susține în continuare asociație și propunerile venite de la producătorii de fructe”.

‹ adv ›

De asemenea, în cadrul ședinței a fost lansat un nou logo și brand Moldova – un gust deosebit, elaborate cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova.

„Necesitatea de a face o schimbare vine din obiectivul membrilor Moldova Fruct de a-și diversifica piețele și a veni în fața consumatorului modern cu o imagine corespunzătoare. Dorim să fim priviți ca o asociație, membrii căreia pot propune un spectru larg de fructe, nu doar mere, iar în ultimii ani am devenit tot mai cunoscuți pe diferite piețe cu prunele, cireșele sau strugurii de masă moldovenești”, a spus Iurie Fală, director executiv al Moldova Fruct.

De menționat că, Moldova produce fructe pe o suprafață de 139 de mii de hectare. Datele preliminare arată că, în anul 2019 au fost produse 595 de mii de tone de mere, 108 mii tone de prune, 17 mii tone de caise, 12 mii tone de cireșe și 8 mii tone de vișine.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›