‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVitalie Gorincioi: Producătorii sunt în așteptarea unor acțiuni concrete din partea statului

Vitalie Gorincioi: Producătorii sunt în așteptarea unor acțiuni concrete din partea statului

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Săptămâna trecută, un grup de Asociații de producători au adresat o scrisoare deschisă Guvernului, în care au cerut implicarea în soluționarea problemelor apărute din cauza COVID-19.

Scrisoarea conținea un set de măsuri pentru a minimiza pierderile producătorilor agricoli. Contactat de Agrobiznes, Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Moldova Fruct a comunicat că până la ora actuală nu au primit niciun răspuns la scrisoarea expediată. Mai mult ca atât, agenții economici sunt în așteptarea acțiunilor care să vină în sprijinul activităților pe care le desfășoară.

„Cu părere de rău, până la moment nu avem niciun răspuns de la instituțiile responsabile la scrisoare pe care am expediat-o și în care am venit cu mai multe solicitări pentru a depăși problemele cu care ne confruntăm din cauza pandemiei. Rămânem în așteptarea unor pași concreți și mă refer, în primul rând, la creditele pe care le au o mare parte dintre producători. Desigur, soluționarea acestei chestiuni nu ține de Minister sau Guvern, este nevoie de implicarea Băncii Naționale. Insistăm pe acest aspect pentru că, deja suntem la sfârșit de lună și trebuie să achităm creditele, procentele. Nu s-a întreprins nimic, dacă în țările vecine, cum este România, deja s-a trecut la acțiuni concrete și fiecare agent economic poate să meargă la bancă și să negocieze, noi încă suntem în așteptare. Din toate solicitările pe care le-am înaintat au fost redeshise magazinele agricole și atât. Consiliul Economic de pe lângă Președintele Republicii Moldova a solicitat propunerele noastre și noi le-am expediat, dar nu avem niciun răspuns”.

Și Vladimir Davidescu, directorul general al companiei „Vinăria din Vale” ne-a confirmat că agenții economici încă sunt în așteptarea unor măsuri care să-i ajute să depășească această situație.

Foto: wine-and-spirits.md

„Ne-am dori ca dobânzile la credite să fie excluse, iar termenul de plată să fie amânat, măcar pe parcursul perioadei de pandemie. Ca și producători vinicoli ne-am dori ca acele taxe pe care le achităm în contul Oficiului Național al Viei și Vinului să fie la fel excluse, deoarece în această perioadă Oficiul nu desfășoară activități, toate evenimentele au fost amânate. Mai bine, o parte din aceste taxe să fie redirecționate către sistemul de sănătate ca să fie procurate anumite echipamente sau utilaje medicale. Vom avea ședința Consiliului ONVV și vom veni cu această propunere, sperăm să fie susținută. O altă problemă este și forța de muncă necesară pentru a realiza mai multe lucrări. Sunt lucrări pe care nu le putem amâna, altfel riscăm să înregistrăm pierderi mari. Cu atât mai mult, oamenii înțeleg diferit informația și atunci este foarte complicat să-i adunăm în câmp. Oamenii sunt dezorientați. Suntem într-o situație dificilă. Aprovizionarea cu produse de uz fitosanitar, la moment, nu reprezintă o problemă”.

‹ adv ›

Menționăm că, Ministerul Economiei a anunțat că pregătește un set de măsuri anticriză.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›