‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleUn grup de Asociații de producători au adresat o scrisoare deschisă Guvernului. Iată soluțiile...

Un grup de Asociații de producători au adresat o scrisoare deschisă Guvernului. Iată soluțiile propuse

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În plină campanie de lucrări agricole de primăvară producătorii sunt îngrijorați de impactul COVID-19 asupra activității economice. Și asta pentru că este perioada critică când se pun bazele calității următoarei recolte. Mai multe asociații de producători au adresat o scrisoare deschisă Executivului prin care cer implicarea directă în soluționarea problemelor apărute.

„Există riscul unui deficit major de produse de uz fitosanitar de import, care urmează a fi utilizate la combaterea bolilor și dăunătorilor culturilor agricole. Aceasta din cauza că loturi mari PUF și alte mijloace de producție destinate producătorilor din țară sunt blocate în punctele de traversare a frontierelor din țările UE și sistarea activității de producere a mai multor companii producătoare de PUF, urmare a COVID-19”, se arată în mesajul asociațiilor.

O altă problemă menționată de producători este sistarea activității unităților comerciale care în plină campanie agricolă de primăvară comercializează semințe și PUF către fermieri și celor specializate în comercializarea materialelor de curățenie și igienizare.

Menționăm că, solicitat de Agrobiznes, Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Moldova Fruct a comunicat că, producătorii de la noi sunt afacetați de situația creată și a enumerat mai multe dintre problemele cu care se confruntă fermeirii.

‹ adv ›

Din numele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri de Masă, Asociația Pomușoarele Moldovei, Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate „LAPTE”, Patronatului Întreprinderilor Industriei Prelucrătoare de Carne Asociației Națională a Apicultorilor din Republica Moldova și Asociației Exportatorilor de Produse  Apicole din Moldova a fost elaborată o scrisoare adresată organelor de conducere a țării în care a fost arătată îngrijorarea agricultorilor, dar au fost propuse și anumite soluții pentru a minimiza pierderile:

  • Instituirea cât mai grabnică a unui punct de contact în cadrul MAEIE la care importatorii de mijloace de producție să poată apela pentru facilitarea traversării frontierelor de stat în țările de tranzit a încărcăturilor cu mijloace de producție destinate agriculturii;
  • Emiterea unui act care ar permite pe o perioadă de 3 luni importul mărfurilor PUF cu un termen de valabilitate mai mic de un an de zile dar nu mai mic de 6 luni;

Toate soluțiile propuse le găsiți în aici în scrisoare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›