‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 5 ianuarie, 2025
-3.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVitalie Iațișin în cadrul Academiei AgTech: Doar generația tânără va realiza revoluția digitală în...

Vitalie Iațișin în cadrul Academiei AgTech: Doar generația tânără va realiza revoluția digitală în agricultură

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Viitorul agriculturii o reprezintă, indiscutabil, digitalizarea, ori o agricultură modernă, performantă și competitivă nu poate fi realizată fără intersectarea cu domeniul IT. De această părere au fost speakerii care au vorbit celor peste 30 de tineri care participă la cursurile de instruire desfășurate de Academia AgTech, lansată acum o săptămână de către Agrobiznes cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) în parteneriat cu Tekwill, susținut de USAID și Suedia.

Participanții au fost interesați de ipotezele lansate și au menționat că conștientizează despre importanța aplicării diferitor platforme digitale menite să ușureze munca în ferme, dar și la adoptarea deciziilor corecte pentru obținerea recoltelor de calitate.

Moderatorii cursului au subliniat că anume tinerii care își finalizează studiile sunt cei care vor trebui să implementeze tehnologii care să permită dezvoltarea acestei ramuri în sectorul agricol din întreaga lume. 

‹ adv ›

Invitatul special al cursului, Vitalie Iațișin, director vânzări Cooperativa Agrostoc a menționat că digitalizarea agriculturii este o tendință relativ nouă pentru întreaga lume, respectiv se fac primii pași și există mai multe provocări care urmează să fie depășite.

„Sunt ferm convins că, în următorii ani se va investi tot mai mult în digitalizarea sectorului agricol, deoarece viitorul agriculturii este unul digitalizat. La moment, toate companiile care sunt și producătoare de mașini, pesticide, îngrășăminte, semințe, dar și cele care prestează servicii în agricultură încearcă să introducă tot mai multe tehnologii digitale, care le permit să fie mult mai bune, mai operative și corecte în adoptarea deciziilor pentru clienții lor. Cu 5-6 ani în urmă am pornit de la stațiile meteo, care ne permiteau să ducem evidența condițiilor climaterice din câmp și, totodată, să realizăm anumite prognoze în ceea ce privește faza de dezvoltare a anumitor boli și dăunători. Toate începuturile sunt complicate, respectiv și digitalizarea este un proces care va dura. Cooperativa Agrostoc promovează și implementează platforma SkyScout Advisor, destinată în mare parte echipelor de vânzări ce oferă un spectru larg de soluții, inclusiv permite elaborarea hărților în baza indicilor vegetației”.

Principala problemă care stagnează procesul de digitalizare este faptul că agronomii sunt persoane în vârstă, care acceptă mult mai greu tehnologiile moderne, spune Vitalie Iațișin.

„Cu părere de rău, ne confruntăm cu anumite probleme, agronomii din întreaga lume sunt foarte conservativi, iar cei de la noi din țară nu sunt o excepție. Respectiv, ei nu utilizează gadgeturile, iar aceasta reprezintă una dintre principalele impedimente în aplicarea și implementarea digitalizării agricole. Cu toate acestea, sunt încrezut că generația tânără, absolvenții instituțiilor de învățământ vor fi cei care vor realiza această revoluție în agricultură”.

Monica Zara, manager al programului de incubare AgTech™ a remarcat că digitalizarea agriculturii în România nu este cu mult mai în față de ce se întâmplă în Republica Moldova și aceasta datorită mai multor indicatori. 

„Atunci când vrem să ne dăm seama în ce punct ne aflăm pentru un anumit domeniu, ne uităm la cine investește în agricultură, care sunt sumele investite în digitalizare, care sunt potențiale fonduri de investiții, inlcusiv pentru start-up. Constatăm că până la moment nu s-a investit în mod activ, ci mai degrabă fondurile de investiții și programele de incubare și accelerare s-au orientat spre start-up-urile care au apărut din dorința de a dezvolta și inova acest domeniu. La nivel de fonduri de investiții în România există trei fonduri care au și verticala de AgTech. Până la urmă, pentru ca un business să fie sustenabil și să aibă succes, acesta ar trebui să fie scalabil. Provocările globale în sistemul agroalimentar se referă la competiția pentru resursele naturale, schimbările climatice, productivitatea agricolă și inovația, boli și dăunători transfrontalieri, risipa alimentară și obiectivele ONU până în 2030”. 

‹ adv ›

Tinerii studenți ai Academiei AgTech au menționat că își doresc să implementeze digitalizarea la scară largă. Mai mult ca atât, unii dintre ei chiar au făcut deja primele încercări. Totodată, ei au recunoscut că sunt nemulțumiți de felul în care se dezvoltă agricultura din țara noastră, cu atât mai mult că tot mai puțini aleg să facă studii și ulterior afaceri agricole. 

„În mare parte, întreprinderile de la noi se dezvoltă după modelul secolului trecut, cu toate că tehnica avansează foarte mult. Instrumentele digitale vin să ajute producătorii agricoli să economisească resurse financiare, dar puțini dintre ei înțeleg acest fapt”, a constatat unul dintre participanți.

Academia AgTech este un proiect exclusiv în Republica Moldova, dezvoltat de Agrobiznes în parteneriat cu USAID APM și Tekwill. Circa 40 de tineri participă în perioada 10 noiembrie – 2 decembrie la o serie de cursuri de specializare în marketing, vânzări, comunicare digitală, dezvoltarea abilităților personale și promovare online.

Mai multe subiecte despre Academia AgTech găsiți urmând acest link.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›