În cadrul ședinței Consiliului pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin și produse procesate” au fost prezentate calculele preventive privind cheltuielile de îngrijire a plantațiilor viticole în anul 2023, efectuate (de către ONVV) în baza datelor livrate de mai mulți viticultori. Astfel, prețul de cost al strugurilor (la o recoltă de cca 8,0 tone/ha) constituia cca 6,5 lei/kg.
Membrii Consiliului pe produs al filierei vitivinicole au considerat oportun ca prețurile orientative de achiziție a strugurilor de soiuri europene pentru vin să fie, cel puțin, la nivelul prețurilor de cost al acestora, adică de cca 6,5 lei/kg.
La data de 14 septembrie, în cadrul unei intervenții, Andrian Digolean, secretar de stat MAIA, a comunicat că inițial, prețul estimativ de comercializare a strugurilor a fost de 6,5 lei per kg.
În Grupul Agrobiznes Viticultură, producătorii de struguri au venit cu mai multe comentarii în care au specificat că, fabricile de vin oferă și prețuri de 3,20 – 3,80 de lei/kg de struguri soiuri albe, iar în regiunea de sud a țării, acestea nu cumpără struguri de la viticultori, motivând că au stocuri de vin din anii precedenți.
Am discutat cu câțiva dintre acești producători. Anatol Răscoală deține 14 ha de viță-de-vie, iar recent a mai plantat alte 8 ha, în satul Vorniceni din raionul Strășeni. Acesta susține că fabricile își bat joc de viticultorii.
Anatol a mai adăugat că, o altă problemă cu care se confruntă unii producători, este legată faptul că dețin o suprafață foarte mică se viță-de-vie, 0,1-0,2 ha, și nu sunt înregistrați în Registrul viei și vinului, respectiv fabricile nu cumpără strugurii de la ei.
‹ adv ›
Producătorul mai spune că, în funcție de soi, prețul care ar trebui să se ofere pentru struguri este de 8 lei pentru un kg de Viorica, Feteasca, Chardonnay, iar în ceea ce ține de soiurile Sauvignon, Aligote, Bianca – circa 6 lei.
Un alt producător din raionul Basarabeasca a menționat că, în regiunea data, mai multe fabrici nu achiziționează struguri, cum ar fi fabrica de vin din Tomai, Comrat, Cantemir motivând că au stocuri mari de vin.
Totodată, micii vinificatori, sunt gata să achite pentru strugurii calitativi un preț relativ bun, doar că cantitățile de care au ei nevoie sunt foarte mici. Motiv din care, fabricile mari rămân principalii cumpărători.
Producătorul a ținut să remarce că, nu crede că e o soluție bună să se ceară permanent de la stat subvenții, pentru că există o economie de piață care trebuie să funcționeze corect, iar atunci când statul intervine permanent cu ajutor, se distorsionează piața, care înseamnă producători și consumatorii. În cazul dat, consumatorii fiind fabricile de vin.
Simion Mocanu, producător din satul Fundul Galbenei, raionul Hâncești, care deține 1,50 ha de viță-de-vie, susține de asemenea că, prețul care este oferit de fabrici este unul foarte mic, care nu acoperă nici măcar cheltuielile de producere.
Menționăm că, conform datelor prezentate în cadrul Conferinței Naționale „Recolta strugurilor 2023”, se preconizează o recoltă de struguri cu o productivitate de 6 -14 tone pe hectar și, estimativ, vor fi procesate 260 000 de tone de struguri.
Scandalos!
In depozitele En gros din Slatina și Pitești, comercianții au oferte pentru comenzi,de 2,5 lei/ kg pentru fetească regală, merlot,etc!Am luat și eu 50 de baxuri,de calitate bună, pe care o să i prelucrez începând de mâine!
Scandalos!
In depozitele En gros din Slatina și Pitești, comercianții au oferte pentru comenzi,de 2,5 lei/ kg pentru fetească regală, merlot,etc!Am luat și eu 50 de baxuri,de calitate bună, pe care o să i prelucrez începând de mâine!
De ce muncaomului numește APRECIATUL KG DE VINL LA MAGA,INE ESTE F SCUMP
CLEANU GHEORGHE
În Vrancea e mai jalnic maturile oferă 1 leu kg