‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 24 decembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleViticultori: Prețurile de achiziție ale strugurilor sunt sub costul de producție. Nu are rost...

Viticultori: Prețurile de achiziție ale strugurilor sunt sub costul de producție. Nu are rost să recoltăm

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În cadrul ședinței Consiliului pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin și produse procesate” au fost prezentate calculele preventive privind cheltuielile de îngrijire a plantațiilor viticole în anul 2023, efectuate (de către ONVV) în baza datelor livrate de mai mulți viticultori. Astfel, prețul de cost al strugurilor (la o recoltă de cca 8,0 tone/ha) constituia cca 6,5 lei/kg.

Membrii Consiliului pe produs al filierei vitivinicole au considerat oportun ca prețurile orientative de achiziție a strugurilor de soiuri europene pentru vin să fie, cel puțin, la nivelul prețurilor de cost al acestora, adică de cca 6,5 lei/kg

La data de 14 septembrie, în cadrul unei intervenții, Andrian Digolean, secretar de stat MAIA, a comunicat că inițial, prețul estimativ de comercializare a strugurilor a fost de 6,5 lei per kg. 

„Toate aceste componente vor duce la achiziționarea strugurilor la prețuri diferite. În prezent, se operează cu prețuri ce variază între 4,5 – 5,5 lei per kg. Am vizitat procesatori care au stabilite contracte de lungă durată de achiziție a strugurilor și prețurile sunt de 5 – 5,5 lei per kg”.

‹ adv ›

În Grupul Agrobiznes Viticultură, producătorii de struguri au venit cu mai multe comentarii în care au specificat că, fabricile de vin oferă și prețuri de 3,20 – 3,80 de lei/kg de struguri soiuri albe, iar în regiunea de sud a țării, acestea nu cumpără struguri de la viticultori, motivând că au stocuri de vin din anii precedenți.

Am discutat cu câțiva dintre acești producători. Anatol Răscoală deține 14 ha de viță-de-vie, iar recent a mai plantat alte 8 ha, în satul Vorniceni din raionul Strășeni. Acesta susține că fabricile își bat joc de viticultorii.

„O parte dintre fabricile de vin dețin propriile plantații de viță-de-vie, respectiv sunt asigurate cu anumite cantități de struguri și mai puțin sunt cointeresate în a achiziționa de la fermieri. Totuși, cred că, în următorii 2-3 ani, mai multe fabrici vor renunța la plantații pentru că este destul de complicat de a îngriji o vie și mai ales că lipsesc brațele de muncă. Costul de producere al strugurilor ajunge la 5,50 – 6,50 lei/kg, unde mai includem și prețul pentru cules. După fișa de producere pe care am elaborat-o pentru propria plantație costul de producere ajunge la 5,50 lei/kg pentru soiul Chardonnay, la care se adaugă un leu per kg la cules, respectiv ajungem la un cost de 6,50 lei/kg.

La moment, fabricile oferă 6,20 lei pentru un kg de struguri, soiul Chardonnay. Apare întrebarea logică, despre ce fel de profit putem să vorbim? Nu așteptăm profituri exagerate, dar cel puțin să putem să ne asigurăm cu resurse pentru a le investi în anul următor. Din păcate, în fiecare an avem aceeași situație, când ajungem la comercializare, prețurile care ni se oferă sunt exagerat de mici, din câte înțelegem este vorba despre o înțelegere dintre fabrici, ca să se ofere așa prețuri. Vedem la mai multe vinării că la sfârșit de an înregistrează creșteri la profit, dar noi viticultorii rămânem cu prețurile care nici nu acoperă cheltuielile de producere. Sunt de părerea că, ar trebui să existe o conlucrare, colaborare dintre fabricile de vin și viticultori. Ne dorim ca să fie respectată și apreciată munca noastră și să putem avea un venit din ceea ce facem”.

Anatol a mai adăugat că, o altă problemă cu care se confruntă unii producători, este legată faptul că dețin o suprafață foarte mică se viță-de-vie, 0,1-0,2 ha, și nu sunt înregistrați în Registrul viei și vinului, respectiv fabricile nu cumpără strugurii de la ei.

‹ adv ›

Producătorul mai spune că, în funcție de soi, prețul care ar trebui să se ofere pentru struguri este de 8 lei pentru un kg de Viorica, Feteasca, Chardonnay, iar în ceea ce ține de soiurile Sauvignon, Aligote, Bianca – circa 6 lei.

„Aceste prețuri ne-ar oferi posibilitatea, cel puțin, să acoperim costurile de producere și să rămânem cu ceva profit ca să achităm creditele pe care le-am contractat și să lucrăm în continuare plantațiile. Personal, am identificat o soluție de a exporta strugurii noștri în Serbia, la prețul de 8 lei/kg și consider că acest preț este unul mai real pentru noi”.

Un alt producător din raionul Basarabeasca a menționat că, în regiunea data, mai multe fabrici nu achiziționează struguri, cum ar fi fabrica de vin din Tomai, Comrat, Cantemir motivând că au stocuri mari de vin.

„La moment, în zona în care activez, nu am unde să comercializez strugurii, deoarece fabricile de vin nu cumpără, spunând că au stocuri de vin. Din cauza că fabricile nu achiziționează strugurii, se găsesc persoane care oferă prețuri foarte mici. Din informațiile pe care le dețin, Tvardița primește strugurii alb oferind 3,80 lei/kg. Și vorbim aici de fabricile mari, care nu au plantațiile proprii și se bazează, în mare parte, pe strugurii pe care îi cumpără de la producători. Aceasta este o problemă foarte mare pentru viticultori, deoarece prețul pe care îl achită pentru cules este unul destul de mare și dacă scădem din cei 3,80 lei/kg prețul pentru cules, cu ce rămâne producătorul?

Totodată, micii vinificatori, sunt gata să achite pentru strugurii calitativi un preț relativ bun, doar că cantitățile de care au ei nevoie sunt foarte mici. Motiv din care, fabricile mari rămân principalii cumpărători.

„Suntem în situația în care nu putem solicita mai mult de la fabricile de vin, pentru că ei nu au mare nevoie de struguri. În opinia mea, fabricile mari, asigurându-se cu materie primă achiziționând de la producători, ar trebui să manifeste un respect față de viticultori, pentru că foarte mulți dintre cei care dețin suprafețe mai mici nu mai au interes în a face acest business. Cu regret, această situație se repetă an de an, dar în anul curent problema s-a agravat. Presupun că, Merlot-ul pe care îl cultiv, va rămâne pe câmp. Nu am niciun interes să culeg acești struguri și să-i vând cu 3 lei/kg, dintre care doar culesul mă costă un leu”.

‹ adv ›

Producătorul a ținut să remarce că, nu crede că e o soluție bună să se ceară permanent de la stat subvenții, pentru că există o economie de piață care trebuie să funcționeze corect, iar atunci când statul intervine permanent cu ajutor, se distorsionează piața, care înseamnă producători și consumatorii. În cazul dat, consumatorii fiind fabricile de vin.

„Ne-am dori ca fabricile mari să fie mai deschise spre colaborare. Sunt sigur că vor veni timpuri în care acestea vor avea nevoie de materie primă, dar nu va mai fi cine să le-o ofere, producătorii mici se vor dezice de această activitate. Susțin ideea cooperării și creării asociațiilor, doar că atunci când vorbim de asociere, înțelegem cu toții că este vorba despre achitarea unor cotizații, care, în cazul micilor producători, ar fi o povară suplimentară. Nu știu dacă toți ar face față acestor cerințe. O altă problemă pe care am identificat-o în anul curent este legată de certificarea strugurilor, care este un proces destul de costisitor, eu am achitat pentru două probe 1300 de lei și suntem nevoiți să merge în alte raioane ca să le putem face. Pentru producătorii mari aceste cheltuieli nu sunt atât de semnificative, dar pentru micii producători este costisitor”.

Simion Mocanu, producător din satul Fundul Galbenei, raionul Hâncești, care deține 1,50 ha de viță-de-vie, susține de asemenea că, prețul care este oferit de fabrici este unul foarte mic, care nu acoperă nici măcar cheltuielile de producere.

„Am încercat să prelucrez suprafața de plantație pe care o dețin, dar am fost nevoit să vând atât tractorul, cât și utilajele pe care le dețineam, pentru că aveam doar cheltuieli și nimic mai mult. Era nevoie să lucrez în alt domeniu ca să asigur cheltuielile pentru vița-de-vie. Luând în considerare faptul că, cheltuielile au crescut foarte mult, iar prețul oferit este de doar 3,50 lei/kg, din care trebuie să mai achiți și pentru cules, nu rămâi cu nimic, doar cu datorii. Săptămâna trecută, fabrica de la Bardar oferea 6 lei/kg, ca numai peste jumătate de zi să ajungă la circa 3 lei/kg. Cred că ar fi oportun să existe o Asociație care să fie cointeresată să discute prețurile pe care le oferă fabricile. Marea majoritate a micilor producători ajung să-și vândă recolta la marginea traseului Chișinău-Hâncești, după ce un an întreg și-au lucrat plantația”.

Menționăm că, conform datelor prezentate în cadrul Conferinței Naționale „Recolta strugurilor 2023”, se preconizează o recoltă de struguri cu o productivitate de 6 -14 tone pe hectar și, estimativ, vor fi procesate 260 000 de tone de struguri.

‹ adv ›
‹ adv ›

3 Comentarii

  1. Scandalos!
    In depozitele En gros din Slatina și Pitești, comercianții au oferte pentru comenzi,de 2,5 lei/ kg pentru fetească regală, merlot,etc!Am luat și eu 50 de baxuri,de calitate bună, pe care o să i prelucrez începând de mâine!

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›