‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVladimir Bolea anunță modificări în structura Ministerului Agriculturii

Vladimir Bolea anunță modificări în structura Ministerului Agriculturii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, a convocat, în dimineața zilei de 14 decembrie, o ședință de lucru cu reprezentanții Direcțiilor Agricole Raionale pentru a aborda mai multe subiecte de actualitate din domeniul agricol. 

Printre altele, Vladimir Bolea a menționat că, urmează să fie votată în cadrul ședinței Guvernului noua structură a Ministerului, astfel că vor fi instituite funcții noi pentru un secretar general și un secretar general adjunct, care se vor ocupa, în mod special, de integrarea europeană alături de secretarii de stat care sunt pe profil. 

„Totodată, va fi organizat un Serviciu ce se va ocupa de studiul și analiza pieței, o Direcție axată pe industria alimentară și un Serviciu ce se va ocupa de monitorizarea noilor tehnologii în agricultură. Astfel, Ministerul Agriculturii, până la sfârșitul acestui an, va fi fortificat și va include noi structuri, care, începând cu anul 2023, vor acoperi toate dimensiunile agricole”. 

Ministrul a amintit că în cadrul instituției a fost deja creată Direcția de extensiune sau consultări în agricultură.

„Crearea acestei Direcții a fost un pas necesar, deoarece până la moment consultanța în agricultură era oferită practic de fiecare proiecte care activa pe teritoriul țării, inclusiv ONG și alte programe. Cu părere de rău, rezultatele obținute au fost foarte mici, efectul unul redus, iar profesionalismul persoanelor care au oferit consultări a fost la fel unul derizoriu. Practic, au fost consultări pentru „a toca”  bani și toate au purtat un caracter formal”. 

‹ adv ›

Scopul instituirii Direcției de extensiune a fost ca fiecare structură internațională, care va vină în Republica Moldova cu componentă de consultări pentru agricultori, va începe și va finaliza procesul de discuții cu Ministerul Agriculturii.  

„Ne propunem să implicăm în activitatea acestei Direcții profesorii de la instituțiile de învățământ de profil. Acest fapt va oferi un nivel mult mai înalt acestor consultări, dar și va reduce din formalism. Problema este că au fost raportate 350 de mii de consultări efectuate pe parcursul unui an, cu un buget total de 23 de milioane de lei și cu efect 0 asupra economiei naționale și pentru agricultura din țara noastră”. 

În cadrul ședinței, ministrul a mai explicat că grație creditului contractat de la Banca Mondială urmează să fie reabilitate trei sisteme de irigare din Briceni, Ștefan-Vodă și Cahul. 

„Sperăm să adunăm cât mai mulți agricultorii în jurul acestor sisteme de irigare și să majorăm suprafețele irigate până la 10 mii de hectare. Au fost selectate anume aceste raioane deoarece în raza de acțiune există o Asociație a utilizatorilor de apă viabilă, avem persoane juridice care sunt gata să investească din resursele proprii pentru că au conștientizat importanța existenței sistemelor de irigare.

După ce vor fi reabilitate și transmise acestor agricultori spre exploatare, ele vor aduce plus valoare, dar nu vor sta în paragină. Avem câteva sisteme de irigare reabilitate prin programul Compact și sunt folosite astăzi doar în proporție de 30%.

Un alt factor decisiv a fost și cultivarea în aria sistemelor de irigarea a culturilor de înaltă valoare, astfel că raionul Briceni înseamnă legumicultură, Ștefan-Vodă – legumicultură și pomicultură,  iar în Etulia și Alexandru Ioan Cuza avem 700 de hectare de teren consolidat de viță-de-vie intensivă, care permite recoltarea strugurilor cu combina și în Etulia este înființată cea mai mare livadă de nuci din Republica Moldova plantată la fel pe teren consolidat”. 

Vladimir Bolea a mai anunțat că și Agenția Franceză pregătește un proiect de investiții în schimbările climatice și anume în reabilitarea sistemele de irigare, dar la scară mică.

„Țin să menționez aici că, sistemele de irigare vor fi preluate de la Apele Moldovei de către Ministerul Agriculturii și vom promova, în continuare, crearea Asociațiilor utilizatorilor de apă care vor gestiona ulterior aceste  sisteme”. 

‹ adv ›

Totodată, ministrul a notat că, conform noilor prevederi, pe teritoriul unde există un sistem de irigare nu poate să există mai mult decât o Asociație a utilizatorilor de apă.  

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›