‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 13 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVladimir Bolea: Obținerea autonomiei energetice este un obiectiv primordial, vom include componenta în Regulamentul...

Vladimir Bolea: Obținerea autonomiei energetice este un obiectiv primordial, vom include componenta în Regulamentul de subvenționare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Necesitatea diversificării resurselor energetice în mediul de afaceri, inclusiv în sectorul agricol, diminuarea dependenței energetice a Republicii Moldova și mecanismele de sporire a eficienței energetice în activitățile agricole au fost discutate, astăzi, în cadrul conferinței naționale „Energia Verde în contextul independenței Energetice a Moldovei”.

La eveniment a participat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea, fermieri, exponenți ai comunității de donatori și investitori, reprezentanți ai autorităților publice și locale.

Ministrul a vorbit în discursul său despre asigurarea securității energetice autohtone, în contextul provocărilor la nivel regional și despre sursele alternative de energie care le pot înlocui pe cele tradiționale.

„Sectorul agricol este principala sursă de emisii de gaze cu efect de seră și un mare consumator de energie obținută din combustibili fosili. Prețul produselor agricole depinde în mare parte de prețul la combustibil și energie, reprezentând până la 40% din valoarea produsului. Pentru anumite tipuri de activități agricole, energia necesară poate fi obținută din surse regenerabile, cele mai recomandate fiind: energia eoliană și solară, culturile energetice, deșeurile vegetale și dejecțiile animaliere. Obținerea autonomiei energetice este un obiectiv primordial pentru țara noastră. Din acest motiv, echipa ministerială va include această componentă în noul Regulament de subvenționare a producătorilor agricoli”, a comunicat ministrul.

‹ adv ›

În aceeași ordine de idei, oficialul a vorbit despre crearea condiţiilor optime în vederea sporirii cantităţii şi calităţii producţiei agricole, prin intermediul subvențiilor oferite din partea statului.

Astfel, s-a referit la mecanismele de subvenționare disponibile pentru construcția sistemelor de producere a energiei regenerabile.

În prezent, producătorii agricoli beneficiază de subvenții în avans pentru proiectele menite să îmbunătățească și să dezvolte infrastructura economică rurală.

‹ adv ›

Astfel, sprijinul oferit din partea statului este de 50% din costul investiției eligibile, dar nu mai mult de 1,5 milioane de Lei per beneficiar pentru utilajul, echipamentul și instalațiile de producere a energiei regenerabile.

O altă măsură de subvenționare este îmbunătățirea nivelului de trai și a condițiilor de muncă în mediul rural, unde este prevăzută acordarea subvenției în avans pentru achiziționarea sistemelor de producere și furnizarea energiei folosind resurse regenerabile.

Ministrul a informat și despre noile modificări elaborate în cadrul legislativ, fiind permisă amplasarea pe terenurile cu destinație agricolă a sistemelor fotovoltaice, indiferent de notele de bonitate și fără a schimba destinația terenurilor agricole.

‹ adv ›

Conferința a fost organizată cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) Swiss Cooperation in Moldova în cadrul Optim Project – „Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova”, implementat de Helvetas Swiss Intercooperation.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›