vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
Acasă Advertoriale WeTrade: Fermierii care au aplicat recomandările noastre pentru rapiță și grâu se bucură de rezultate bune în acest an

WeTrade: Fermierii care au aplicat recomandările noastre pentru rapiță și grâu se bucură de rezultate bune în acest an

0
WeTrade: Fermierii care au aplicat recomandările noastre pentru rapiță și grâu se bucură de rezultate bune în acest an

În ultimii ani, rapița câștigă tot mai mult teren în țara noastră, iar cererea tot mai mare de pe piață provoacă fermierii șă-și dorească să cultive această cultură. Totodată, rapița este una dintre cele mai complicate culturi, ce oferă recolte pe măsura așteptărilor, doar dacă este respectată tehnologia de cultivare, iar lucrările executate la timpul potrivit și corect.

Compania Wetrade, unul dintre cei mai mari operatori ai pieţei de seminţe, mijloace de protecţie a plantelor, tehnică agricolă şi consultanţă agronomică din Moldova, a organizat un ciclu de seminare, care s-au desfășurat în 3 zone din țară, în cadrul cărora au fost discutate principalele aspecte de cultivare a rapiței, dar și a culturii de grâu.

De mai bine de 10 ani, Compania WeTrade testează diferite soiuri și hibrizi de selecție străină, inclusiv de rapiță și grâu, pentru a pune la dispoziția fermierilor cel mai productiv și performant material semincer. Mai multe detalii la acest capitol ne-a oferit Alexandr Tatarciuc, directorul Companiei.

„Am fost printre primii care am pus la dispoziția fermierilor din țară hibrizi performanți de rapiță. Acum, datorită acestora, producătorii pot obține recolte de peste 3 tone de rapiță. Prezentăm soluții integrate și avem drept scop îmbunătățirea calității producției, dar și atingerea unor performanțe deosebite la culturi, iată de ce am organizat mai multe seminare tematice. Totodată, în cadrul acestora avem un dialog deschis cu fermierii, pentru a afla care sunt problemele cu care se confruntă, oferind recomandări și instruiri. Delimitând cele 3 zone unde este cultivată rapița, am avut pentru fiecare dintre acestea o abordare specială, ținând cont de condițiile pedo-climaterice caracteristice. Noutatea acestui an pentru cultura de rapiță sunt hibrizii cu rezistență sporită la boli, astfel fiind redusă cantitatea utilizată de produse de uz fitosanitar. Pe piața Moldovei, deținem cota de 30% pentru rapiță la capitolul semințe și protecție integrată a culturii. Propunem fermierilor un parteneriat durabil, asumându-ne responsabilitatea pentru tehnologia de cultivare propusă și ghidându-i în timpul producerii”, a adăugat Alexandr Tatarciuc.

În acest an, condițiile climaterice au afectat strategia protecției rapiței. Iar, fermierii care au ținut cont de recomandările Companiei WeTrade și le-au aplicat se bucură de rezultate bune. Lucru confirmat de Savelii Boșneac, directorul comercial al Companiei Wetrade, care susține că și în condițiile specifice din acest sezon, recolta de rapiță oferă agricultorilor posibilitatea de a-și acoperi cheltuielile și obține profit.

„Suntem la finele campaniei de promovare a culturilor de rapiță și grâu, dorim ca tot mai mulți producători să cultive rapiță, deoarece este o cultură cu adevărat rentabilă. Gospodăriile care au inclus rapița în asolament au obținut rezultate mult mai bune la grâu care a fost semănat după rapiță. Majoritatea cultivă grâul după floarea soarelui, însă optând pentru rapiță, grâul poate fi semănat mai devreme, obține o înfrățire mai bună și, respectiv, recolte mai sporite. Astfel, rapița și grâul crează un tandem perfect, ce oferă rezultate și mai bune datorită soiurilor și hibrizilor propuși de compania WeTrade, iar seminarele organizate pentru a prezenta aspectele tehnologice ale acestor culturi, oferă și mai multe oportunități producătorilor. Principalele subiecte pe care le-au abordat fermierii în timpul seminarelor țin de tehnologia de producere, cum ar fi: pregătirea corectă a solului, managementul buruienilor, administrarea îngrășămintelor și alegerea soiurilor și hibrizilor. Dacă e să vorbim de cultura rapiței, pregătirea solului pentru semănat este esențială pentru o recoltă bună. Fiecare an este specific, de aceea suntem mereu alături de fermieri, având 15 agronomi ce merg în teren pentru a-i ajuta să treacă peste toate dificultățile”, a menționat Savelie Boșneac.

Despre importanța calității materialului semincer, dar și cele mai pretabile soiuri pentru zona noastră, a povestit mai multe fermierilor Victor Șterbeț, manager semințe a companiei WeTrade.

„Organizarea seminarelor tematice a devenit o tradiție, realizând instruiri, cât și prezentând noutățile companiei. Consider că, cele mai bune sunt soiurile de grâu de la „Krasnodar”, pe care le-am testat ani buni. Acestea, pe suprafețe mici, au oferit fermierilor recolte de 9-10 tone per hectar, iar în condiții variabile și suprafețe mari 7-8 tone. În acest an, la sudul țării, fermierii care au optat pentru soiurile de grâu „Grom” și „Sila” au obținut 3-4 tone recolta per hectar, iar la nord, unde grâul este cultivat în mare parte, 7,5-8 tone. Recomandăm ca, aceste soiuri să fie cultivate după culturile boboase sau rapiță. Soiul „Sila”, rezistent la fuzarioză, poate fi semănat după porumb. La moment, se desfășoară campania de recoltare a grâului, iar rezultatele ne bucură foarte mult. Din cauza ploilor, am început puțin mai târziu recoltarea soiului „Sila”, însă rezultatele sunt îmbucurătoare, de peste 7 tone per hectar, în cadrul gospodăriilor care au implementat recomandările noastre. Pentru cultura de rapiță propunem hibrizi care nu se scutură, posedă rezistență sporită la virușii ce pot apărea toamna după semănat, dar și oferă recolte înalte”.

Rapița a ajuns să fie o cultură pe placul fermierilor, cu toate acestea, puțini din ei care i-au aflat secretele. Au recunoscut-o chiar producătorii prezenți la seminar, care susțin că niciodată nu poți cunoaște cu ce provocări vine fiecare sezon agricol pentru cultura de rapiță, de aceea și este importantă ghidarea agronomilor WeTrade.

„Prelucrăm 700 de hectare de teren agricol, pe care sunt cultivate anual culturi de câmp. Pentru însămânțarea câmpurilor optăm, în mare parte, pentru semințele propuse de compania WeTrade. Astfel, în acest an am semănat porumb, floarea soarelui, rapiță și grâu de la această companie. Datorită produselor de calitate, certificate, ce prezintă rezultate bune în ceea ce privește recolta, am optat pentru WeTrade și avem o colaborare frumoasă de peste 10 ani. Avem drept ajutor și doi agronomi ce ne ghidează și oferă recomandări la timpul potrivit, deci cred că, WeTrade este o companie de încredere”, a spus Nicolai Mironic, directorul SRL Hotin.

„Colaborăm cu compania WeTrade de când aceasta a apărut pe piață și suntem mulțumiți. Prelucrăm circa 1300 de hectare și avem nevoie de inputuri de calitate. Semințele pentru grâu de toamnă, rapiță de toamnă, orz de primăvară, soia și mazăre sunt procurate de la WeTrade. La fel, și pentru protecția plantelor apelăm la această companie. Consultanța oferită de specialiști este la nivel, primim răspunsul rapid, astfel înregistrăm pierderi minime la producere. Sunt de mare ajutor. Compania WeTrade ne garantează calitatea produselor pe care le aplicăm și este garanția rezultatelor frumoase în agricultură”, susține Alexandru Gordilă, SRL Gordagro- Plus.

„Compania WeTrade asigură suportul „de la sacul cu semințe până la recoltare”. Am ales-o pentru raportul optim preț-calitate și deja de 5 ani procur semințe și produse de uz fitosanitar de la aceasta. Nu am reușit să cultiv soiurile „Sila” și „Grom”, dar acum câțiva ani am semănat soiul „Krasnodar” și am obținut o recoltă peste așteptări. În situații critice, agronomii fiind mereu alături, oferă soluții optime. În acest an, am cultivat rapiță pe o suprafață de 135 de hectare, dintre care circa 70% este hibridul „Rohan” de la compania WeTrade. Este abia al doilea an în care cultiv rapiță și sunt în căutarea unui hibrid deosebit, sper să îl găsesc”, a explicat, Serghei Ivanov, SRL ProFarmInvest, Fălești.

Compania WeTrade își dorește să prezinte soluții și pentru fermierii ce produc ecologic, astfel, aceasta a optat pentru 3 companii de peste hotare care propun inputuri pentru agricultura eco a căror produse sunt, la moment, testate în condițiile țării noastre.

„Agricultura ecologică a devenit un trend și ne propunem să punem la dispoziția producătorilor produse bio de protecție a culturilor. Suntem în proces de testare a produselor a trei companii din Italia, România și Ucraina. La moment, pentru unele produse suntem în faza de înregistrare, însă, cu părere de rău, procesul durează foarte mult. Produsele au o eficiență înaltă, fiind foarte bune în combaterea dăunătorilor și bolilor, dar și inofensive pentru oameni și mediu. În acest an, o problemă pentru agricultori a fost fluturele de scăieți, iar insecticidul bio pe care îl testăm, în doar 24 de ore a distrus în proporție de 99% dăunătorul. Deci, lucrăm intens pentru a putea introduce pe piață aceste produse. Recomandăm fermierilor să aplice și alte practici ale agriculturii organice, precum îngrășămintele verzi sau compostul”, a conchis Alexandr Tatarciuc.

Scopul de bază al companiei „WeTrade” S.R.L. constă în sporirea eficienţei proceselor de producere în agricultură, şi anume prin implementarea tehnologiilor performante de cultivare a culturilor agricole, care permit partenerilor companiei de a obţine recolte mari, asigurând, totodată, o atitudine grijulie faţă de pământ şi mediu.