Condițiile climaterice cum ar fi seceta și arșița, dar și bolile care afectează cultura de soia au influențat ca un număr mare de producători să renunțe la această cultură, sau să micșoreze suprafețele însămânțate.
În aceste condiții, Proiectul „Creșterea competitivității în sectorul agroalimentar prin integrarea acestuia în lanțurile valorice interne și globale, în special în sectorul culturii de soia”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) în parteneriat cu Donau Soja Austria și Centrul Educațional ProDidactica au organizat 6 platforme demonstrative în cadrul cărora s-au testat mai multe soiuri de soia.
La data de 18 iulie curent, producători, dar și alți actori implicați în lanțul valoric al acestei culturi, companiile care livrează inputurile necesare, dar și nemijlocit consumatorii au participat la Ziua câmpului organizată la lotul demonstrativ din cadrul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp (ICCC) Selecția din Bălți.
Dintre plantele de cultură, soia se deosebește printr-o reușită îmbinare de substanțe chimice prețioase, care reprezintă o mare valoare pentru economia Moldovei, aceasta putând fi folosită în alimentația umană, la furajarea animalelor, precum și în diferite scopuri industriale.
Viorel Gherciu, managerul proiectului privind creșterea competitivității în sectorul agroalimentar, în special în sectorul culturii de soia, a menționat pentru Agrobiznes că, evenimentul face parte din Planul de activități al proiectului și vine să încurajeze producătorii să practice această cultură proteică, fiind una principală în asigurarea cu proteină.
„În cadrul platformei demonstrative de la Institutul de Cercetări Selecția din Bălți testăm 28 de soiuri atât de secție locală, cât și soiuri care aparțin companiilor specializate în domeniu, care prezintă soiuri omologate în Republica Moldova, dar și soiuri noi ce au un potențial ridicat și ar putea să ajute producătorii să practice o cultivare durabilă a soiei. În ultimii ani fermierii din țara noastră s-au decepționat în cultivarea soiei, deoarece aceasta nu a asigurat rentabilitatea scontată. Sperăm, că în urma implementării Proiectului suprafețele se vor majora, odată cu rezultatele bune și roada obținută. Totodată, rezultatele obținute ne vor ajuta să punem baza și în dezvoltarea sectorului zootehnic, care este consumatorul principal al acestei culturi. În prezent, Moldova are un deficit de acest produs, anual se importă circa 40-50 de mii de tone de șrot de soia pentru a satisface necesitățile acestui sector. Sectorul are potențial pentru dezvoltare atât pentru a acoperi necesitățile pe piața locală, cât și surplusul să fie exportat în UE, unde cererea crește și în special, la soia genetic nemodificată. Proiectul își propune implementarea standardelor Donau Soja împreună cu companiile specializate și cu instituțiile responsabile de resort. La Ziua câmpului au participat nu doar producătorii, dar și toți cei implicați în lanțul valoric al acestei culturi, nemijlocit și consumatorii de bază, precum și companiile care livrează inputurile necesare, pentru ca să obținem o producție calitativă. Ne referim la asigurarea cu material genetic calitativ, semințe de calitate, inoculanți, stimulatori de creștere, preparate de protecție, controlul buruienilor, tot ce cuprinde tehnologia de cultivare a acestei culturi”, a remarcat Viorel Gherciu.
Recolta ideală obținută ar fi una cât mai mare, este ceea ce își doresc producătorii, dar, de la an la an, rezultatele sunt foarte diferite, pentru că această cultură este foarte capricioasă și ca și alte culturi depinde de condițiile climaterice.
„Au fost ani nefavorabili, ca de exemplu 2015, când roada a fost sub o tonă la hectar și aceasta a descurajat mult producătorii, mulți dintre care au abandonat total cultivarea acestei culturi, iar o parte au micșorat suprafețele. În anul 2018, rezultatele au fost mult mai bune, pe republică s-au obținut circa 2 – 2, 3 tone la hectar. Potențial de creștere este. Important să fie aplicată corect tehnologia de cultivare. Prin intermediul Proiectului asigurăm transferul de cunoștințe de la colegii din Europa, de la vecinii din România, unde sunt obținute rezultate mult mai bune. Bineînțeles că, aceștia au acces și la soiuri mai performante, care încă nu sunt pe piața din Republica Moldova. Cea mai mare problemă, care face soia o cultură nerentabilă este faptul că producătorii de la noi nu utilizează material genetic calitativ, peste 90% nu utilizează inocularea, acestea fiind 2 elemente de bază și cheie pentru a obține o recoltă mai mare. În același timp, sunt producători de soia care practică cultivarea de mai mulți ani și obțin rezultate bune, indiferent de condițiile climaterice. Anume pe acești fermieri i-am implicat în activitatea Proiectului”, a mai adăugat managerul de Proiect.
Maria Cobuță, cercetător științific la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp Selecția din Bălți, ameliorator la cultura de soia, a constatat că, un procedeu destul de important, pentru a obține recolte înalte, este aplicarea inoculanților, preparate cu macroelemente chimice atât pe semințe, cât și în perioada de vegetație.
„Platforma demonstrativă are ca scop promovarea cultivării culturii de soia. Ne-am propus să familiarizăm producătorii cu cele mai noi realizări în domeniul ameliorării și cele mai noi procedee tehnologice. Platforma este formată din 2 blocuri. În primul bloc s-au testat soiurile care aparțin diferitor instituții de profil atât locale, cât și de peste hotare. S-a testat, totodată și gradul de adaptabilitate a soiurilor străine la condițiile pedo-climatice din țara noastră. Ne-am dori să ajutăm fermierii ca să aplice anume acele tehnologii care le-ar permite ca soia să devină o cultură avantajoasă și să aducă beneficii producătorului. Am testat 28 de soiuri din 5 țări cum ar fi România, Canada, Polonia, Franța și autohtone. În cadrul celui de-al doilea bloc am studiat unele procedee tehnologice ce țin de cultivarea soiei. Rezultatele vor fi clare în toamnă, la recoltare. La moment, soia se află în faza de formare a păstăilor. În legătură cu condițiile climaterice aride, care se înregistrează în ultima perioadă, ne străduim să creăm soiuri tolerante, cu rezistență sporită față de condițiile stresante ale mediului. Avem deja unele genotipuri în verigile macro-culturii care au unele caractere ce ne permit să spunem că sunt rezistente la condițiile de mediu. Creăm soiuri mai rezistente prin modularea unor caractere morfologice ale plantelor și anume micșorarea suprafeței foliare sau micșorarea unghiul de inserție a frunzei pe tulpină. Sunt multe caractere asupra cărora lucrăm”, a adăugat Maria Cobuță.
Pe parcursul mai multor ani, ICCC Selecția, propune producătorilor diferite soiuri de soia, care sunt testate în condițiile din țara noastră. Astfel, Marin Cebotari, directorul Institutului, a îndemnat fermierii să nu le fie frică și să încerce diferite soiuri pe suprafețe mai mici, după care fiecare să decidă care sunt mai pretabile și mai avantajoase pentru zona sa.
„Lotul demonstrativ a fost organizat de instituția noastă în parteneriat cu Asociația Donau Soja Austria, cu care colaborăm din anul 2016, atunci când a fost creată prima platformă. Am reușit să înregistrăm rezultate destul de bune. Totodată, avem posibilitatea să vedem unde se află soiurile autohtone de soia în comparație cu soiurile importate. Sortimentul de soiuri este mai mare, dar creștem și realizăm doar acele care sunt cele mai solicitate, cum ar fi soiul Aura și Moldovița. Materialul genetic autohton a fost mai avansat, dar desigur că depinde mult și de condițiile climaterice din regiune sau în zona unde a fost semănată această cultură. Producătorilor, care doresc să cultive soia, le recomand să nu le fie frică și să încerce pe suprafețe mai mici inițial, ca să se convingă de productivitatea acesteia. Totodată, să aplice și să respecte tehnologia acestei culturi atât față de sol, cât și față de climă”.
Producătorii care au vizitat platforma demonstrativă spun că, au ascultat multe informații utile pe care le vor aplica și în gospodăria proprie. Petru Braga, SRL Silvitrans din orașul Bălți, încă nu a cultivat soia, dar intenționează să introducă această cultură ca și premergător.
„Prelucrez 1000 de hectare de teren în raionul Soroca pe care cultiv grâu, floarea soarelui, porumb și sfeclă de zahăr. Încă nu am cultivat soia, dar sunt interesat să cresc această cultură ca și premergător pentru floarea soarelui, dar și pentru alte culturi. Consider că, noi nu folosim corect asolamentul. Mi-aș dori să pot obține măcar 3-4 tone de soia la hectar ca să fie și rentabilitate. Urmează să mai particip și la alte seminare, să mă documentez ca să mă decid ce soiuri să cresc. Mă gândesc să testez 3-4 soiuri ca să văd cum se vor manifesta. Și desigur, voi încerca pe o suprafață mai mică și dacă rezultatele vor fi bune atunci cu siguranță soia se va regăsi printre culturile de bază din gospodăria mea”.
Elena Mironic, SRL Hotin din satul Fundurii Noi, raionul Glodeni, ne-a spus că cultivă soia de mai mulți ani și că rezultatele înregistrate până acum au fost destul de bune.
„Noi cultivăm soia de soiul Aura pe o suprafață de 100 de hectare. Seminarul de astăzi a fost unul destul de reușit în care am văzut experimentele realizate de ICCC Selecția, care au arătat cum se manifestă în condițiile de la noi diferite soiuri de soia atât autohtone, cât și de import și cu perioade diferite de coacere. În anul 2018, am recoltat 3,2 tone de soia per hectar și considerăm că, a fost un rezultat destul de bun. Zona unde ne aflăm este destul de complicată și e riscant să cultivi această cultură, dar ne-am decis să testăm pe o suprafață atât de mare. Deja rezultatele depind de cantitatea de precipitații care va cădea. Am fost interesată de informația prezentată despre prelucrarea materialului semincer cu inoculanți înainte de cultivare. Este o noutate pentru noi, nu cunoșteam mai nimic despre inoculanții care măresc rezistența față de boli și diferite tipuri de stres”.
Soia, la fel ca și alte specii de leguminoase, are însușirea specifică de a fixa azotul biologic din aer. Acesta este un proces de simbioză între planta de soia și bacteriile din sol. Producătorii agricoli trebuie să înțeleagă că, preparatele bacteriene sunt de fapt organisme vii și este necesar să aibă o grijă deosebită în timpul inoculării semințelor. Înainte de inoculare, trebuie să respecte instrucțiunile de utilizare furnizate de producător.
Comentarii