‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 13 decembrie, 2024
-4.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCânepa industrială - ce avantaje economice ar oferi la cultivare

Cânepa industrială – ce avantaje economice ar oferi la cultivare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În prezent, cânepa industrială este cultivată sau utilizată în peste 40 de țări. Conform datelor FAO, în ultimii ani, suprafața cultivată cu cânepă în întreaga lume s-a situat în jur la 300-400 de mii de hectare. 

SUA, China și Canada sunt primele trei piețe globale producătoare de cânepă.

Alte țări care o cultivă în volume mari sunt Franța, Pakistan, Chile, Japonia, Iran, Coreea de Sud și de Nord, Siria, Turcia, Egipt, Africa de Sud, Malawi, India, Thailanda, Rusia, Uruguay, Elveția, Noua Zeelandă.  

‹ adv ›

Țările vecine cu Republica Moldova – România și Ucraina, la fel dispun de suprafețe și unități de procesare destinate acestei plante care a stârnit întotdeauna opinii contradictorii.  

Suprafețe cultivate cu cânepă industrială, mii ha

Suprafețele cultivate cu cânepă tehnică s-au redus cu peste 600 de ori în ultimul secol, din cauza reglementărilor de pe piață impuse de stat și a mecanismului complex de raportare al producătorilor către autoritățile de control.

Totuși, în ultimii ani, opinia globală a devenit mult mai tolerantă, luând în considerare utilizările multiple, dar și valoarea adăugată creată.

‹ adv ›

Atât cannabisul medical, cât și cel industrial se află în prezent în centrul vârtejului de legalizare la scară largă. 

Cânepa se cultivă în numeroase țări din blocul comunitar. Suprafața din UE dedicată cânepii industriale a crescut semnificativ în ultimii ani, de la 19 970 hectare (ha) în 2015 la 35 000 ha în 2022 (o  creștere de 75 %).

În aceeași perioadă, producția de cânepă a crescut de la 94 120 de tone la 152 820  de tone (o creștere de 62,4 %). Cel mai mare producător este Franța (peste 70 % din producția UE),  urmată de Țările de Jos (10 %) și Austria (4 %). România ocupă locul 5. 

‹ adv ›
cânepa suprafața cultivată

Dimensiunea globală a pieței canabisului (Asia-Pacific, Africa, America de Nord, America Latină, Europa și Orientul Mijlociu) a fost estimată de Market Data Forecast la un nivel de până la 18,87 miliarde de dolari până în 2027, în timp ce un raport publicat de Impactful Insights a estimat o dimensiune mai conservatoare a pieței de 10,0 miliarde de dolari până în 2027.

Estimările variate sunt determinate, în primul rând, de lipsa unor statistici globale oficiale ale cânepii cultivate, ceea ce  îngreunează semnificativ prognozele. 

Utilizări ale canabisului industrial. Diferențele între cânepa industrială și cea psihotropă. 

Interesul crescut față de canabisul industrial se datorează multiplelor utilizări pe care le are  această planta.

Canabisul industrial se referă la soiurile care sunt cultivate exclusiv pentru utilizări non-psihoactive, în special pentru fibre, semințe și subproduse. Iată câteva dintre utilizările principale  ale canabisului industrial: 

Fibre textile: Planta de canabis industrial furnizează fibre lungi și rezistente, Aceste fibre sunt folosite pentru producerea de materiale textile, haine, cordaje, hârtie și alte produse.

Un ha de  cânepă este echivalentul a patru hectare de pădure, atunci când vorbim de celuloza utilizată la  producerea hârtiei. Perioada de vegetație a cânepii este de circa 100 de zile, ceea ce nu se  compară cu timpul necesar pentru a planta și obține celuloză de la copacii unei păduri.  

Semințe: Semințele de canabis sunt bogate în nutrienți și uleiuri esențiale. Ele sunt utilizate în  alimentație umană și animală, oferind proteine, acizi grași omega-3 și omega-6, vitamine și  minerale.

Uleiuri esențiale: Unele soiuri de canabis industrial sunt cultivate pentru conținutul lor ridicat  de uleiuri esențiale. Aceste uleiuri sunt extrase și folosite în diverse produse, cum ar fi uleiurile  esențiale, produsele cosmetice și produsele de îngrijire personală. 

Biocompozite și materiale de construcții: Canabisul industrial mai este utilizat în producerea  de materiale biocompozite, cum ar fi plăcile din cânepă, care pot fi folosite în construcții și  înlocuiesc în unele cazuri materialele convenționale.

Mai mult ca atât, acest material de  construcție este mai durabil în comparație cu majoritatea metodelor de construcție utilizate în  prezent.

Avantajul e determinat de greutatea mai redusă, rezistența la mucegai, gradul înalt de  absorbție a căldurii. Există trei produse principale pe bază de cânepă utilizate în construcții:  beton din var și cânepă („hempcret”), lână de cânepă și izolație din panouri fibrolemnoase. 

Este curios, că în vara anului 2023 în R. Moldova a fost importat pentru prima dată un lot de  cânepă industrială utilizat la construcția unei case de vacanță în raionul Ștefan-Vodă, în Parcul  Național „Nistrul de Jos”.

Combustibil verde: Plantele de canabis industrial mai pot fi utilizate pentru producerea de  biocombustibili, cum ar fi biodieselul, care oferă o alternativă sustenabilă la combustibilii  fosili. 

Este important de menționat că canabisul industrial conține nivele extrem de scăzute de tetrahidrocannabinol (THC), sub limita legală, ceea ce îl diferențiază de canabisul recreațional sau  medicinal cu concentrații mai mari de THC.  

Specia Canabis Sativa, despre care se vorbește în articol, este utilizată strict în scopuri  industriale, și ea nu poate produce efecte psihotrope (spre deosebire de specia Canabis Indica). 

Conținutul substanței cu efecte psihoactive tetrahydrocannabinol (THC) este până la de 0,3%, ce este  de 60 până la 100 ori mai puțin decât în cazul canabisului utilizat în scopuri psihotrope. 

Cânepa autorizată (Cannabis sativa Linn) este o specie din familia Cannabaceae, iar din  considerentul nivelului de THC scăzut, este autorizată de dispozițiile politicii agricole comune (PAC). 

Există 75 de soiuri diferite de cânepă înregistrate în catalogul UE, care nu sunt utilizate pentru a produce stupefiante. 

La fel, diferențele vizibile morfologice între specia Sativa (industrială) și Indica (psihotropă) determină o identificare și diferențiere ușoară, iar riscul precum că sub pretextul acestei plante să fie  cultivate alte specii cu efecte psihotrope este redus la minim. 

Astfel, specia sativa este înaltă și ramificată lejer cu frunze înguste.

Pentru a face față verilor  lungi, fierbinți și umede, plantele sativa s-au adaptat crescând înalte, cu spațiu internodal mai mare,  muguri subțiri și frunze mai înguste.

Specia cu efecte psihotrope indica este mai scundă, cu o formă conică și frunze mai late.

Specia dată a dezvoltat perioade de înflorire mai scurte și frunze și muguri mai denși. În general, mugurii sativa sunt mai ușori, mai lungi, mai subțiri și mai pufoși.

Este posibil ca o pungă de muguri sativa să arate de parcă ar conține mult mai mult material din cauza lipsei de  densitate. În schimb, mugurii indica sunt, de obicei, mult mai compacți și mai fermi.

Cerințele față de importurile și cultivarea cânepii industriale în UE 

Importul dar și cultivarea cânepei în UE este admisă în conformitate cu articolul 189 din  Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, cu respectarea următoarelor cerințe: 

  • cânepa brută încadrată la codul NC 5302 10 trebuie să aibă un conținut de THC de maximum 0,3 %; 
  • semințele de cânepă destinate însămânțării trebuie să fie însoțite de o dovadă conform căreia  conținutul de THC al soiului respectiv nu depășește 0,3 %; 
  • semințele de cânepă care nu sunt utilizate pentru însămânțare pot fi importate numai cu  autorizația țărilor UE, iar importatorii autorizați trebuie să prezinte dovada că semințele au fost  plasate într-o stare care exclude utilizarea pentru însămânțare; 

Fermierii din UE care cultivă cânepă industrială sunt eligibili pentru plăți directe pe suprafață în cadrul PAC.

Ei trebuie să îndeplinească atât condițiile standarte de eligibilitate pentru plățile directe, cât și cerințele suplimentare specifice pentru cânepă, astfel încât să se garanteze că nicio cultură ilicită  nu primește sprijin prin PAC.

Pentru obținerea subvenției, soiul de cânepă cultivat trebuie să aibă un  conținut de THC mai mic de 0,3 %, iar semințele utilizate trebuie să se regăsească în Catalogul comun al soiurilor de plante agricole. În acest catalog sunt înregistrate 75 de soiuri de cânepă. 

În țara de vecinătate cu R. Moldova- România, la fel este cultivate cânepa în scop industrial, deși procedura de autorizare a cultivării este percepută de fermieri, ca una riguroasă, care reprezintă o barieră în dezvoltarea ramurei respective.

Procesul de autorizare pentru cultivarea cânepii industriale  poate părea complex, însă acesta este esențial pentru asigurarea conformității cu legislația în vigoare  și pentru protejarea intereselor societății și ale consumatorilor.  

Cânepa industrială – cultivarea în România

În acest sens, fermierii din România trebuie să urmeze mai multe etape pentru a obține licența necesară. 

Prima etapă în procesul de autorizare este reprezentată de depunerea unei cereri la Direcția Agricolă Județeană.

Această cerere este analizată de către autoritățile competente, dosarul este verificat  cu atenție, luându-se în considerare aspecte precum suprafața destinată culturii, tehnologia agricolă  utilizată și alte detalii relevante.

Un alt pas important, care trebuie îndeplinit la demararea activității este prezentarea autorităților contractul cu procesatorul încheiat anticipat, conform căruia materia  primă va fi livrartă spre prelucrare.

După obținerea aprobării inițiale, fermierii trebuie să treacă prin mai multe etape de  monitorizare și testare pentru a asigura conformitatea cu standardele legale. 

În timpul perioadei de vegetație, în special în faza de înflorire, se recoltează probe din cultură,  care sunt trimise pentru analiză la Inspectoratul Teritorial pentru Controlul Semințelor. Aici se verifică conținutul de tetrahidrocanabinol- THC, substanța cu potențial narcotic.

Este important ca nivelul de THC să se încadreze în limitele legale impuse, pentru a se asigura că variantele de cânepă cultivate nu depășesc nivelul maxim permis. 

Un alt pas esențial în procesul de autorizare este reprezentat de testarea semințelor înainte de livrare.

Aceste teste sunt efectuate într-un laborator acreditat din Blaj, pentru a realiza analizele necesare în ceea ce privește conținutul de THC.

Prin aceste măsuri riguroase de control și monitorizare, se asigură că producția de cânepă industrială din România respectă standardele legale și nu prezintă  riscuri pentru sănătate sau securitate. 

Legislația românească permite cultivarea doar a câtorva soiuri de cânepă care au fost certificate ca având un nivel de THC sub 0,2%. Printre aceste soiuri se numără Jubileu, Dacia, Diana, Zenit și Denise, care au fost dezvoltate de Institutul Secuieni și sunt adaptate condițiilor climatice și de sol din  România. 

Cânepa industrială – cultivarea în Ucraina

Legislația din Ucraina este și ea strictă în raport cu această cultură.

Spre exemplu, în 2020 au  fost initiate cereri de a autoriza cultivarea cânepii industriale pe o suprafață de 14,5 mii hectare, însă  procedura de aprobare au trecut doar 2,28 mii hectare, sau 15,7%.

În anul 2022 suprafața însămânțată a crescut până la 4 mii hectare, cu implicarea a unui număr de 30 de companii. În anul 2024 în Ucraina a fost liberalizat și canabisul medicinal, dat fiind faptul că țara este în stare de război, iar după prognoze, după finalizarea agresiunii ruse, circa 800 mii de cetățeni pot suferi de afecțiuni de tulburări de stress post traumatic.

Astfel, în toamna anului 2022, autoritățile au prezentat rezultatele primului studiu privind starea psihologică a populației începând cu declanșarea războiului.

Conform acestor  rezultate, 40% dintre respondenți au declarat că au fost expuși la amenințări la adresa vieții din cauza bombardamentelor sau a fiind în zone de conflict; 16% au suferit pierderi de persoane dragi în război; iar 5% au trăit în ocupare sau captivitate.

Toate aceste traume au  potențialul de a duce la dezvoltarea afecțiunilor psihiatrice legate de tulburări de stres – un risc  identificat de Ministerul Sănătății din Ucraina la 57% dintre cei chestionați. 

Necătând la existența aprobării din partea Statului a cultivării cânepii industriale în țările de vecinătate – România și Ucraina, fermierii din ambele state găsesc subiectiv aceste norme drept excesiv de stricte și limitative.

La fel, în țările respective există unități de procesare a cânepii industriale – în România circa 4-5, în Ucraine- mai multe. Totuși necătând la strictețea reglementărilor, în Ucraina și România cânepa industrială se cultivă, pe când în R. Moldova această activitate nu este permisă.

Fermierii tolerează reglementările existente, din considerentul rentabilității înalte a culturii.  

Astfel, conform companiei de consultanță analitică Pro-Consulting, un fermier ucrainean poate câștiga  între $500 și $700 pe hectar doar din semințe de cânepă tehnică, iar adăugând prelucrarea trestiei va obține încă $2 000 pe hectar.

În total, rentabilitatea producției atinge astăzi 50%.

Necesitatea și oportunitățile de cultivare a cânepii industriale în R. Moldova

În Republica Moldova, absența unei delimitări clare între cânepa industrială (Cannabis sativa),  și cânepa narcotică (Cannabis indica) generează dificultăți în dezvoltarea unei industrii promițătoare. 

Deși cânepa industrială nu are efecte psihotrope și este cultivată pe scară largă în țările vecine și în Uniunea Europeană, legislația locală o tratează ca pe o cultură interzisă.

Acest aspect este reglementat în mod ambiguu de HG 1382/2006, care vizează plantele ce conțin substanțe stupefiante sau  psihotrope, plasând cultivatorii de cânepă industrială sub incidența Codului Penal.

Deși cânepa industrială ar putea reprezenta o oportunitate valoroasă pentru sectorul agricol autohton, lipsa unei reglementări clare și amenințarea sancțiunilor penale nu permite efectuarea  investițiilor în acest domeniu.

Numeroase încercări ale fermierilor de a cultiva această plantă s-au încheiat cu confiscarea recoltelor, procese juridice și repercusiuni penale, impunând un climat de  incertitudine asupra viabilității acestei industrii emergente. 

Cu toate acestea, interesul pentru cultivarea cânepii industriale este în creștere, mai ales în  contextul integrării europene. Fermierii moldoveni solicită din ce în ce mai des un cadru legal clar și  favorabil pentru a explora potențialul acestei culturi.

Experiența țărilor din Uniunea Europeană în  gestionarea și promovarea cânepii industriale este extrem de valoroasă și ar putea servi drept model  pentru Moldova în acest sens. 

Impactul pozitiv al cultivării cânepii industriale asupra sectorului agricol este considerabil. 

Această cultură poate diversifica gama de plante etero-oleaginoase cultivate în Republica Moldova, oferind oportunități economice și ecologice semnificative.

De asemenea, reduce dependența de importurile de semințe de cânepă, stimulând producția internă și promovând sustenabilitatea  agriculturii.

În contextul frecvenței fenomenelor climatice negative, fermierii se confruntă cu  necesitatea identificării unor culturi rezistente la condiții de secetă, iar cânepa industrială se profilează  ca una dintre opțiunile cu grad înalt de rezistență.

Pe parcursul a ultimilor 2 sezoane, se remarcă o  scădere semnificativă a rentabilității la culturile cerealiere tradiționale.

În acest context, introducerea în circuitul agricol a plantei noi, precum cânepa, se conturează ca o oportunitate cu un potențial  semnificativ de a aduce beneficii notabile atât din perspectiva agronomică, cât și economică.

Prin explorarea acestei opțiuni, se deschid perspective noi în ceea ce privește optimizarea randamentelor și  a profitabilității. 

În absența unei intervenții legislative adecvate, sectorul agricol moldovenesc risca să rămână  în urmă în comparație cu omologii săi din UE.  

Ca soluție, în acest sens, ar fi examinarea posibilităților de modificare a legislației naționale  relevante, în special a Legii nr. 382/1999, Legii nr. 1601/2011 și Legii nr. 131/2012, în vederea  revizuirii principiilor de cultivare a cânepii industriale pe teritoriul Republicii Moldova pentru sezonul  agricol 2024-2025.

Scopul acestor modificări este de a exclude și de a prelua de la Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale supravegherea cultivării cânepii industriale către Agenția  Națională privind Securitatea Alimentelor. 

Este timpul ca Republica Moldova să creeze un cadru legislativ adecvat care să faciliteze  dezvoltarea acestei ramuri fitotehnice durabile și competitive.

Reglementarea adecvată a procesului de cultivare a cânepii industriale este esențială pentru asigurarea avantajelor și beneficiilor aduse de  această cultură versatilă.

În acest sens, este imperativă elaborarea unui cadru normativ bine pus la punct, care să distingă clar între soiurile industriale și cele cu potențial psihotrop.

Acest cadru normativ ar trebui să asigure conformitatea cu cerințele agrotehnologice, să prevină abuzurile și să ofere o monitorizare riguroasă a proceselor de cultivare.

Prin implementarea măsurilor respective, se poate  asigura un mediu de afaceri transparent și echitabil în sectorul agricol, contribuind la consolidarea  acestuia și la promovarea durabilității în producția plantelor etero-oleaginoase și tehnice.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Deja am obosit să aud aiureala agrigultorilor, de la minister și pînă la ultimul tractorist ieșit la proteste care durează zeci de ani deja… Secetă a fost, este azi, și va fi mereu în segmentul geografic a RM – de aceea trebie de sădit culturi care suportă seceta ușor. Bunii și străbunii cultivau la greu cânepa din care se produc la moment peste 20.000 de produse. Iar roada la cânepa se colectează cel puțin de 3-4 ori pe an… Se poate deschide o groaza de locuri de muncă. Rusia a legalizat creșterea cânepei tehnice(care nu conține drog) – încă 12 ani în urmă. Ucraina a legalizat creșterea cânepei tehnice 5 ani în urmă. Țările baltice la fel au legalizat creșterea și prelucrarea cânepei tehnice… Noi, Republica Moldova cînd o să scăpăm de inalfabeți în agrigultură?!? Care îi duce capul numai să ceară scutiri de taxe și indemnizații pe secetă…

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›