11 ferme zootehnice din Republica Moldova au fost atestate în categoria de prăsilă, ceea ce semnifică că deținătorii acestor ferme au atins un nou nivel de performanță, au dreptul de a comercializa resurse de prăsilă și pot obține venituri mult mai mari decât orice fermă de producție. Ceremonia de înmânare a atestatelor a avut loc astăzi, la Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, în prezența Secretarului de Stat, Alisa Pîrlog.
„În toamna anului curent a fost organizată o campanie de examinare a fermelor zootehnice, pentru a analiza îndeplinirea condițiilor și corespunderea categoriei de prăsilă pentru a fi atestate. Solicitările au venit de la fermieri, iar ministerul a acționat în baza Legii privind selecția și reproducția în zootehnie. Astfel, comisiile de atestare au propus să fie atestate în categoria de prăsilă 11 ferme (bovine -1, porcine – 1, ovine – 6, iepuri – 1, piscicolă – 1 și apicolă – 1). Categoria de prăsilă constituie o performanță, ce oferă avantaje deținătorului de animale de prăsilă, inclusiv de subvenționare, dar în același timp, îl responsabilizează pentru a efectua lucrul de selecție și ameliorare a efectivului de animale, implicând pentru aceasta cheltuieli suplimentare pentru specialiști selecționeri, registre de evidență zootehnică, instrumente și utilaje pentru efectuarea măsurătorilor”, a subliniat Secretarul de Stat, Alisa Pîrlog, în cadrul evenimentului.
Oficialul a menționat că fermele zootehnice de prăsilă au un avantaj prin faptul că, beneficiarii acestora sunt susținuți de către stat prin intermediul Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, acoperind până la 50 % din costul animalelor de prăsilă, astfel creând condiții favorabile pentru ameliorarea genetică a efectivelor de animale, cumpărătorii achiziționând animale de prăsilă la prețuri practic similare cu prețurile pentru animale simple.
Potrivit specialiștilor Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, creșterea valorii genetice a animalelor din Republica Moldova are un impact pozitiv asupra dezvoltării sectorului zootehnic, ceea ce stabilește ca obiectiv ameliorarea animalelor și producerea de animale cu performanțe productive superioare ce pot fi transmise generațiilor viitoare. De asemenea, selecția depinde de practicile manageriale adoptate de fermier și relația dintre totalitatea cheltuielilor fermei și valoarea animalelor.
Comentarii