Protejarea semințelor de organismele nocive ce sunt prezente în sol este destul de anevoioasă, mai ales în agricultura ecologică, unde tratarea acestora cu produse sintetizate chimic este interzisă. În cadrul Institutului de Fitotehnie Porumbeni, au fost testate mai multe metode eco de tratare a semințelor, iar cea mai eficientă, potrivit specialiștilor, este încorporarea semințelor în lut.
„Pe parcursul anilor, am studiat diferite metode de tratare a semințelor, deoarece este foarte importantă combaterea patogenilor ce pot produce daune substanțiale în culturi. Totuși, una dintre principalele probleme este legată de protejarea semințelor de porumb în faza de semănat. Studiind metodele aplicate peste hotare, ne-am oprit la cea germană de a încorpora semințele în lut. Principiul constă în crearea unui amestec special din argilă, rumeguș, trichoderma – un fungicid ecologic și bacterii biostimulatoare. Tehnologia a fost implementată în cadrul Institutului în premieră și deja avem primele rezultate. În faza de 5-6 frunze, plantele sunt vulnerabile la condițiile de mediu, iar biostimulatorul ce acoperă semințele le ajută. Pe câmpurile tratate, plantele au un sistem radicular mai bine dezvoltat, dar și arată mult mai bine. Cred că, este o metodă foarte bună, ce permite însămânțarea mai devreme a porumbului, când este suficientă umiditate. Acest strat protector permite acumularea umidității și protejează semințele. Semănate fără tratare cu lut, acestea pot fi ușor atacate de fungi, devin mai vulnerabile față de factorii de mediu și le dă mai multă forță pentru dezvoltare”, a explicat Vasile Mateiciuc, directorul adjunct pe știință al Institului de Fitotehnie Porumbeni.
Vasile Mateiciuc, a mai menționat că învelișul de lut permite protejarea de boli precum: mucegaiul semințelor (Penicillium), fuzarioze (Fusarium), saprofiți ce atacă boabele, dar și unele bacterii. Metoda poate fi utilizată la porumb, floarea soarelui, soia, sorg, dar și la alte culturi. Pentru cereale cum ar fi grâul, metoda este destul de costisitoare, deoarece cantitatea de semințe necesară pentru un hectar este mare.