‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole5 flori ce trebuie cultivate în grădină pentru a ține dăunătorii plantelor la distanță

5 flori ce trebuie cultivate în grădină pentru a ține dăunătorii plantelor la distanță

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Multe specii de flori, pe lângă frumusețea pe care o oferă, pot fi utile în menținerea sub control a bolilor și dăunătorilor la culturi. Iar pentru că multe dintre ele nu sunt pretențioase și pot fi cultivate cu succes fără probleme, nu ar trebui să lipsească în grădină.

În acest articol, vorbim despre 5 specii importante care vă pot ajuta să mențineți sub control dăunătorii și bolile legumelor și altor culturi crescute în grădină.

Crăițe (Tagetes patula)

Florile aromate galben-portocalii de crăițe pot fi întâlnite deseori în grădină, dar și pe parcelele cu legume. Sunt apreciate pentru faptul că nu sunt pretențioase și înflorirea lungă, abundentă. Dar nu toată lumea știe că aceste plante au alte avantaje, poate mai semnificative.

‹ adv ›

Crăițele secretă fitoncide, care au un efect dăunător asupra multor agenți patogeni ai bolilor fungice, nematozi și alți dăunători mici din sol. Plantați crăițe lângă cartofi și tomate, iar acești dăunători periculoși le vor ocoli.

Aceste flori protejează nu numai reprezentanții familiei Solanaceae, ci și alte plante. Ele resping dăunători precum albilița, musca ceapei, gărgărița, buha semănăturilor, molia verzei etc.

Crăițele plantate în jurul perimetrului sau între parcele vor salva varza, ceapa, mazărea și căpșunul de grădină de dunători. Infuzia din aceeași plantă poate fi folosită pentru a trata pomii și arbuștii fructiferi afectați de afide.

‹ adv ›

Pentru a pregăti un remediu eficient împotriva coloniilor acestor dăunători, trebuie să turnați peste o jumătate de găleată de crăițe zdrobite apă caldă (40-60°C) și să lăsați la infuzat două zile. Apoi se adaugă 40 ml de săpun lichid în infuzia filtrată și plantele afectate sunt tratate cu aceasta.

Toamna, crăițele mărunțite pot fi încorporate în sol: îl vor vindeca, pentru că sunt un antiseptic natural.

Calendula, filimică (Calendula officinalis)

‹ adv ›

Calendula, pe care grădinarii experimentați încearcă să o planteze pe tot terenul, poate îmbunătăți mult starea grădinii. Rezistă eficient agenților patogeni precum putregaiului cenușiu, previne dezvoltarea piciorușului negru și a altor boli fungice.

De pe parcelele de cartofi, calendula respinge cu succes gândacul de Colorado, iar de pe parcelele de varză – limacșii. Calendula plantată lângă căpșun îl va salva de afide, luând lovitura asupra lor.

Fitoncidele secretate de calendula resping acarienii și ploșnițele, țin la distanță unele omizi și multe afide. Se poate folosi și infuzie de calendula pentru tramente (se pun 200 g de flori zdrobite cu 1 litru de apă și se infuzează la loc întunecat timp de 5 zile, se diluează produsul strecurat cu încă 1 litru de apă).

Calendula este, de asemenea, un îngrășământ verde minunat. Poate fi încorporată în sol, amestecată în compost și folosită la construirea de paturilor calde. Calendula dezinfectează solul de agenți patogeni. Plantată lângă trandafir, calendula va salva „regele florilor” de multe boli.

Condurul doamnei (Tropaeolum majus)

Va veni în ajutor în lupta împotriva dăunătorilor și planta cunoscută ca nasturel, conduras, condurul doamnei. Este util în respingerea albiliței. Plantați o plantă lângă seră/solar și acest fluture dăunător nu se va mai arăta acolo. Nu-i plac florile strălucitoare de condurul doamnei nici musculiței albe.

Condurasul este benefic și pentru bujori, pe care îi protejează de infecțiile fungice. De asemenea, planta luptă cu succes cu agentul patogen Phytophthora spp. și cu alte microflore patogene.

Pentru a salva parcelele plantate cu cartofi de boala principală a culturii, se recomandă ca tulpinile și frunzele de conduras să fie plantate în șanțuri.

Substanțele biologice active secretate de floare au un efect negativ și asupra „dăunătorilor” dovleceilor. Condurasul plantat sub pomi fructiferi nu numai că îi va proteja de dăunători, ci va servi și ca un bun îngrășământ (toamna, amestecați plante mărunțite cu sol lângă trunchi).

Condurul doamnei este o plantă indispensabilă în grădină, inclusiv lângă viță de vie. Planta atrage și insectele utile.

Crizantema sălbatică (Tanacetum cinerariaefolium)

Crizantema sălbatică, Tanacetum cinerariifolium (denumire anterioară Chrysanthemum cinerariaefolium), acumulează un grup de metaboliți insecticizi potenți numiți piretrine. Piretrinele sunt folosite în multe varietăți de insecticide, produse de aburire împotriva țânțarilor și în unele produse pentru animale de companie.

Ele au fost folosite ca insecticide de uz casnic sigure de peste 100 de ani și sunt chiar permise în agricultura ecologică. Piretrina este un insecticid puternic și, de asemenea, un respingător pentru insecte în concentrații mai mici. Acest compus este acum găsit potrivit și pentru protecția plantelor sau semințelor împotriva ciupercilor fitopatogeni.

Astfel și crizantema sălbatică intră în rândul plantelor care vă pot ajuta să vă salvați grădina de dăunători.

Floarea face față cu ușurință musculițelor și țânțarilor, furnicilor și afidelor, este eficientă împotriva păduchilor, puricilor și chiar a unor gândaci.

Fumigarea pomilor fructiferi cu crizantemă sălbatică îi va proteja de afide și viermele mărului. Și chiar și o simplă prăfuire a plantelor tinere cu pulbere de floare uscată le va proteja de larve și omizi ale insectelor dăunătoare.

Dacă doriți să protejați pomii fructiferi de dăunători, atunci plantați crizantemă sălbatică lângă ei.

Coroana imperială a Paștelui (Fritillaria imperialis)

Florile pot speria nu numai insectele dăunătoare, ci și animalele periculoase pentru plante: șoareci, chițcani, orbete. Această floare neobișnuită, cu flori spectaculoase, reușește în special acest lucru.

Micile rozătoare nu suportă nici mirosul inflorescențelor frumoase și parfumate, nici cel al bulbilor. Prin urmare, plantați planta lângă casă, în parcela cu flori și sub pomi, care sunt atacați de acești dăunători.

Plante precum crăițele și narcisele pot, de asemenea, să sperie orbetele. Plantele emană substanțe care sunt respingătoare pentru animale.

Plantați flori de-a lungul granițelor parcelei, astfel orbetele nu va săpa mușuroaie.

Creșterea Florii Paștelui, în ciuda numelui, nu este dificilă, deoarece nu e pretențioasă. Aceste flori nu trebuie săpate pentru iarnă și depozitate într-o cameră specială caldă, dar rezistă iernii afară.

Printre alte specii utile se numără levănțica, crizantemele, petunia, crizantema, vetricea etc. la fel sunt utile în grădină și protejează plantele cultivate de boli, dăunători, atrag insectele benefice prin aroma lor.

V-ar putea plăcea și articolul despre Cum să atragi buburuzele în grădină – 5 metode eficiente.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›