Adaptarea la standardele de calitate și siguranța internaționale privind respectarea bunelor practici agricole asigură accesul fructelor moldovenești pe piața Uniunii Europene.
Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală a oferit, în anul 2023, suport în procesul de implementare a cerințelor de calitate și siguranță a alimentului la 12 producători agricoli, 10 dintre care au obținut Certificate GlobalG.A.P. și GRASP, iar doi producători Vicmar Agro SRL și Arion Don SRL înregistrați în baza de date GlobalG.A.P. respectiv cu GGN 4063651736687 și GGN 4059883773668 sunt în procesul tehnic de examinare și emiterea certificatelor finale.
De regulă, producătorii moldoveni implementează standardele GLOBAG.A.P. privind producerea merelor, cireșelor, prunelor, caiselor și strugurilor de masă.
În premieră, în anul 2023 s-au aliniat la cerințele GlobalG.A.P. și GRASP producători de căpșune, coarne și coacăze negre.
Compania Starfruit Trio SRL a implementat în acest an standardele GlobalG.A.P. la cultura cornului.
Cerințele standardelor GLOBAG.A.P. se referă la procesul de producție, de la selectarea terenului agricol și până la livrarea pe piață a fructelor și legumelor, abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor etc., asigurând cumpărătorul cu fructe și legume inofensive pentru consum.
Implementarea cerințelor standardului GLOBAG.A.P. și GRASP contribuie la respectarea legislației naționale și europene prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea utilizării produselor de uz fitosanitar și abordarea responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor.
Respectarea standardelor GLOBAG.A.P. constituie o cerință obligatorie pentru producătorii orientați spre export în țările membre ale UE.
Comentarii