FARM a elaborat un concept de afacere pentru producătorii de lucernă din raionul Cahul. Timp de câteva săptămâni, experții economici au conceput un potențial plan de afacere, care ar facilita dezvoltarea ramurii de lucernă în Republica Moldova.
Conceptul presupune estimarea posibilității de producere, extindere a suprafețelor, dar și de achiziționare a tehnicii, care ar moderniza modul de creștere, uscare și comercializare a lucernei.
Echipa FARM, cu suportul Proiectului Agricultura Performantă în Moldova (APM), au prezentat conceptul în cadrul atelierului de lucru „Dezvoltarea Conceptului deafacere privind producerea și exportul culturii de lucernă de către grupul de producători Cahul”.
Participanți la eveniment, 12 producători agricoli de la sudul țării, beneficiari APM – sunt cei care au și solicitat realizarea acestui concept.
Cuvânt de salut l-a avut Oxana Arhip, Specialist Dezvoltarea Afacerilor, USAID APM, a menționat că lucerna joacă un rol economic important, atât la nivel mondial, cât și regional.
În urma măririi suprafeței cultivate de lucernă, inclusiv în România, se vede tendința pozitivă, din punct de vedere financiar – lucru demonstrat prin cifre și analiză. Și pe plan mondial, studiile arată că cererea față de lucerna uscată este în creștere.
Astfel, prin dezvoltarea conceptului de afacere elaborat, li s-a accentuat producătorilor autohtoni despre avantajul de a avea acces la Râul Dunărea prin portul maritim Giurgiulești – ceea ce înseamnă o cale mai rapidă pentru export.
Grigore Baltag, Consultant în Dezvoltarea Businessului asociat FARM, unul dintre specialiștii care a lucrat la elaborarea conceputului, a vorbit despre avantajele, dar și punctele forte pe care de au cei 12 producători, în procesul de implementare a conceptului de afacere:
- Asocierea cultivatorilor de lucernă din regiunea respectivă în scopul sporirii capacităților de producție a asigurării volumului major de producție către export;
- Cultivarea lucernei în sistem intensiv Zona „lunca Prutului”;
- Dezvoltarea platformei de deshidratare a lucernei, obținerea fânului, balotarea și brichetarea lui;
- Păstrarea lucernei balotate și brichetate în spații de depozitare corespunzător cerințelor tehnologice;
- Utilizarea sistemului centralizat de irigare a suprafețelor însămânțate;
- Exportarea fânului de lucernă în baloturi și brichete prin intermediul portului maritim din Giurgiulești;
- Sporirea capacităților de producție din contul terenurilor agricole aflate în gestiunea membrilor Grupului.
Alexandra Bîcu, Asistent Specialist Agrobusiness, FARM a venit cu informații despre importanța economică a culturii de lucernă la nivel mondial, regional și de țară.
Potrivit datelor, comerțul mondial anual cu fân uscat, inclusiv fân de lucernă, în prezent se ridică la suma de 2,5 – 3,1 mlrd dolari SUA.
Piața a arătat că în ultimii ani este o cerere mai mare de lucernă sub formă de fân împachetat în baloturi sau pelete (brichete).
Cei 12 agricultori, beneficiari ai proiectului, după prezentare, au avut posibilitatea să dezbată împreună cu experții, toate punctele conceptului.
Modificările, solicitate de ei, au fost făcute ulterior, luându-se în calcul cele mai bune soluții, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere tehnic.
Iurie Hurmuzachi, director adjunct FARM și moderator al atelierului, la final a venit cu informații utile despre modul de funcționare a cooperativelor.
Mai exact, a vorbit despre trei modele de cooperative concrete, deja existente în țară, experiența cărora poate fi preluată și de grupul de producători de lucernă Cahul, pentru atingerea obiectivelor scontate.
Proiectul USAID APM are scopul să contribuie la dezvoltarea sectorului agricol pentru a impulsiona creșterea economică și schimbările în localitățile rurale, sporind bunăstarea locuitorilor acestei țări. FARM este pretator de servicii specializate în cadrul Proiectului USAID APM Începând cu ianuarie 2017.
Comentarii