Vicepremierul Vladimir Bolea s-a întâlnit, astăzi, cu Ion Popa, președintele Uniunii Administratorilor Autorizați din Republica Moldova.
În cadrul discuției, Ion Popa a informat că, în anul 2024, 14 întreprinderi agricole au apelat la metode legale de evitare a acumulării de dobânzi și penalități, solicitând procedura de insolvabilitate.
Dintre acestea, 3 întreprinderi sunt în perioada de observație, 3 se află în procedura de restructurare, 4 în procedura simplificată a falimentului, 3 în procedura de insolvabilitate și 1 în faliment.
Scopul acestor măsuri este de a opri procesul de acumulare a penalităților și dobânzilor, pentru întreprinderile aflate în incapacitate de efectuare a plăților curente, oferindu-le șansa de a se redresa economic, în baza unui plan de reorganizare.
Aceste proceduri sunt esențiale pentru a preveni penalitățile din partea creditorilor și pentru a oferi un cadru legal în care debitorii pot negocia cu creditorii și restructura datoriile.
Procedurile includ perioade de monitorizare, în care se evaluează situația financiară a debitorului și se explorează opțiunile de restructurare.
Amintim că, în Republica Moldova, procedura de insolvabilitate este reglementată de Legea nr. 149 din 29.06.2012 privind insolvabilitatea.
Agricultorii sau orice alte entități economice trebuie să solicite această procedură atunci când se află în incapacitatea de a-și achita datoriile pe măsura scadenței.
Comentarii