joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
HomepageAgroEco#14. Cum se pregătesc stupii pentru iernat în apicultura ecologică

#14. Cum se pregătesc stupii pentru iernat în apicultura ecologică

Recomandate

În câteva săptămâni vor începe pregătirile stupinei pentru sezonul rece, iar una dintre principalele griji a apicultorilor va fi crearea condițiilor optime pentru iernatul albinelor. Mai întâi de toate, stupii trebuie verificați dacă nu au crăpături, iar în cazul depistării, acestea trebuie izolate.

Important! În cazul în care nu veți împacheta stupul cum se cuvine, albinele vor consuma mai multă hrană pentru a rezista temperaturilor scăzute. Lucru important, mai ales în apicultura eco, unde hrana trebuie să constituie mierea din propria stupină eco.

Familiile puternice, dezvoltate rezistă mai ușor temperaturilor scăzute, iar cele slabe trebuie protejate mai bine. Pregătirea stupului presupune:

Înlăturarea ramelor goale

Scoateți din cuib ramele goale ce ocupă spațiu. Astfel, albinele vor forma ghemul de iernare uniform în jurul ramelor cu hrană, vor beneficia în egală măsură de hrana din stup și vor păstra mai bine căldura. Totodată, unii specialiști susțin că și ramele goale au rol izolant, datorită captării aerului în celulele goale.

Împachetarea cuibului

Împachetarea stupilor poate fi realizată cu:

  • saltele din papură de 2-4 cm grosime (acestea permit aerisirea stupului, însă sunt pe placul rozătoarelor);
  • împachetarea cu materiale din bumbac și hârtie (materialele din bumbac permit circulația aerului și nu permit mucegaiului să se dezvolte.

Stupii și materialele utilizate pentru protecția stupului în perioada rece se confecţionează din materiale naturale, care nu prezintă risc de contaminare pentru mediul înconjurător sau pentru produsele apicole.

Izolația capacului

Atunci când alegeți materialele pentru a proteja albinele de frig, țineți cont de faptul că, capacul trebuie izolat astfel încât ar permite aerisirea, altfel albinele se pot îmbolnăvi.

Nu este recomandată instalarea poliesterului expandat pentru protecția de frig sub capac. Acesta nu permite aerisirea normală și se dezvoltă mucegaiul, mai ales în cazul unei ventilări slabe. Plus, acesta nu este potrivit pentru stupii în sistemul eco.

Asigurarea ventilației

În procesul respirației albinelor, dar și din cauza precipitațiilor, umiditatea aerului în stup se mărește, mai ales în perioada în care mătcile încep monta. Astfel, asigurarea ventilației este absolut necesară, iar utilizarea materialelor ce permit aerisirea stupului, mai ales cele instalate sub capac, este esențială.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco