‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 15 ianuarie, 2025
1.2 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticole16 producători obțin certificările standardelor GLOBALG.A.P. și GRASP

16 producători obțin certificările standardelor GLOBALG.A.P. și GRASP

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) a oferit, în 2024, asistență pentru 25 de companii din sectorul agricol, sprijinindu-le în procesul de implementare a cerințelor de calitate și siguranță alimentară GLOBALG.A.P. și GRASP.

Dintre acestea, 16 au reușit să se alinieze cerințelor GLOBALG.A.P. și GRASP, obținând certificarea care atestă conformitatea lor.

Adaptarea la standardele internaționale de calitate și siguranță, bazate pe respectarea bunelor practici agricole, facilitează accesul fructelor moldovenești pe piața Uniunii Europene. 

‹ adv ›
global gap grasp

Standardul GLOBAG.A.P. 

Cerințele standardului GLOBAG.A.P.  se referă la procesul de producție, de la selectarea terenului agricol și până la livrarea pe piață a fructelor și legumelor, abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor etc., asigurând cumpărătorul cu fructe și legume inofensive pentru consum.

Implementarea cerințelor standardului GLOBAG.A.P. și GRASP contribuie la respectarea legislației naționale și europene prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea utilizării produselor de uz fitosanitar și abordarea responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor etc. 

Andrei Cumpanici, manager siguranța și calitatea alimentelor și sustenabilitate, PCRR/USAID:

andrei cumpanici

„Implementarea standardului GLOBALG.A.P. prevede anumite cerințe la nivel de management. Odată ce am implementat aceste cerințe, implementăm un sistem de management al siguranței alimentului la nivel primar. Respectiv, produsele care se vor obține în cadrul acestui sistem vor fi inofensive.

În același timp, producătorul se aliniază la cerințele lanțului de aprovizionare la nivel național și internațional. Atunci când un producător dorește să facă export pe piața Uniunii Europene, automat trebuie să respecte anumite cerințe ce țin de siguranța alimentului, bunăstarea lucrătorilor, responsabilitate socială și protecția mediului pentru că bunele practici agricole contribuie la protecția mediului ambiant”.

Nova-Plum SRL este o companie producătoare de fructe la etapă incipientă de dezvoltare. În acest an au reușit să obțină certificatul GLOBALG.A.P.

Ruslan Jubîrcă, director Nova-Plum:

„Activăm din anul 2021, producem mere, pere și prune. Este un succes pentru noi că am reușit să ne conformăm cerințelor, este un efort pe care l-am depus cu întreaga echipă. Alinierea la acest standard ne va disciplaina in activitate și ne va oferi acces pe piețe de export în continuare”.

‹ adv ›

Standardul GLOBALG.A.P. este implementat în Republica Moldova din anul 2006.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›