Tradițional, în fiecare an la data de 19 august, în țara noastră este marcată Ziua Apicultorului. Crescătorii de albine spun că în acest an mierea are un gust dulce-amărui, și asta din cauza numeroaselor probleme cu care se confruntă sectorul. Mai mult decât atât, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor, Ion Maxim spune că și producția de miere va fi mai mică. Dacă anii precedenți reușeau să strângă între cinci și șapte mii de tone de miere anual, atunci în 2020 cantitatea de miere pe țară nu va depăși trei mii de tone.
Tot el mai spune că până în prezent nu s-au făcute exporturi, pentru că miere de salcâm este foarte puțină în acest an.
Apicultorii își doresc mai multă susținere din partea autorităților
Astăzi, membrii Asociației Naționale a Apicultorilor urmează să aibă o întrevedere cu reprezentanții ministerului Agriculturii. Ei vor solicita sprijin din partea statului pentru a-și putea acoperi pierderile pe care le au.
Șeful direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine animalieră Valentin Roșca din cadrul Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului a precizat pentru Agrobiznes că la etapa actuală, acordarea unor anumite sume de bani este, practic, imposibilă pentru că nu există o statistică exactă în ceea ce privește numărul total de stupi din țara noastră și nici o evidență a cantităților de miere pe care le-au obținut crescătorii de albine. Însă, de comun cu apicultorii urmează a fi găsite alte soluții, a mai adăugat specialistul din cadrul MADRM. În prezent, programul național de dezvoltare a apiculturii este pe ultima sută de metri. Valentin Roșca, a precizat că acesta urmează să ajungă la reprezentanții executivului pentru a fi votat.
Documentul prevede:
- Sporirea patrimoniului apicol și creșterea productivității stupinelor, astfel ca în următorii cinci ani numărul familiilor de albine să fie dublat, pînă la 300 de mii de familii;
- Îmbunătătirea fondului genetic apicol autohton și stării de sănătate a familiilor de albine, asigurînd 50 la sută din cererea anuală cu material genetic autohton pînă în 2025;
- Diversificarea producției apicole și consolidarea capacităților de procesare și producere a produselor apicole cu valoare adăugată prin cooperare și creare de clustere, ajungînd ca pînă în 2025 circa 30 la sută din volumul anual al producției apicole globale să fie produse apicole cu valoare adăugată;
- Promovarea culturii consumului mierii și stimularea comercializării locale și exportului de miere, triplînd consumul de miere pe cap de locuitor și menținînd rata de 85 la sută din producție la export pînă în anul 2025;
- Promovarea culturii consumului mierii și stimularea comercializării locale și exportului de miere, triplînd consumul de miere pe cap de locuitor și menținînd rata de 85% din producție la export pînă în anul 2025.
Potrivit ultimelor date statistice numărul apicultorilor din țara noastră, la ora actuală, a depășit cifra de 7 900, comparativ cu 2019, când oficial erau înregistrați 7 150 de albinari.
Precizăm că și în acest an, Ziua Apicultorului a coincis cu data organizării târgului apicol în centrul Capitalei. Acesta este deschis în fiecare zi până la ora 20:00, în scuarul Catedralei. Vizitatorii sunt așteptați acolo până duminică.
Comentarii