Primele recomandări de care trebuie să țineți cont atunci când doriți să procurați material săditor țin de faptul că pomii trebuie să fie autentici, cu sistemul radicular întreg și bine dezvoltat, cu tulpina dreaptă și scoarța netedă, fără leziuni și urme de degerări. Totodată, succesul plantării depinde și de alte aspecte. Deci, ce trebuie să mai cunoască un producător înainte de a cumpăra materialul săditor?
Care sunt criteriile de selectare a pepinierei?
*pepinieră – terenul unde este crescut materialul săditor pomicol, viticol sau dendrologic.
„Recomand producătorilor să procure doar material săditor de la pepinierele care produc conform standardelor și oferă certificate de calitate pentru material săditor. Cel mai bine este ca producătorul să meargă la acea pepinieră, să vadă în ce condiții sunt crescuți pomii. Dacă materialul săditor este procurat de la un importator, trebuie solicitat certificatul pentru materialul săditor de înmulțire și materialul săditor importat”, a explicat Sergiu Popa, expert în Pomicultură.
Care sunt certificatele ce trebuie verificate înainte de a procura material săditor?
„Primul certificat solicitat este certificatul de calitate a materialului săditor. Pentru a beneficia de subvenții este necesar de prezentat certificatul de valoare biologică, astfel, prezența acestuia este obligatorie”.
Certificatul de calitate trebuie să indice:
- calitatea biologică a pomilor (pentru Republica Moldova se acceptă pentru plantare materialul săditor certificat sau standard);
- starea fitosanitară;
- calitățile morfologice;
Cerințele cărora trebuie să corespundă materialul săditor sunt prezentate în standardul moldovenesc adoptat „SM 155:2015. Material săditor pomicol. Pomi altoiţi de specii sămînţoase şi sîmburoase. Condiţii tehnice”. Acesta poate fi cumpărat în cadrul Institutului de Standardizare din Moldova.
Care sunt cerințele față de pomi?
„Specia, în funcție de portaltoi și soi, are caracteristicile sale, respectiv și pomii au caracteristici diferite. Spre exemplu, un soi de măr altoit pe portaltoiul MM106 va avea pomii pentru plantare sub formă de vargă, cu o înălțime minimă de 130 cm, sistemul radicular cu 5-6 ramificări, iar grosimea trunchiului la 10 cm deasupra coletului de minim 1 cm; pentru pomii altoiți pe portaltoiul M9 sunt aceeași parametri, doar că înălțimea se reduce cu circa 20%, iar diametru cu circa 10%. Pentru speciile pomicole ce au particularitatea biologică de a emite lăstari anticipați (piersic, cais, prun) pomii din pepinieră sunt cronați. Recomand ca aceștia să aibă o înălțime de minim 60 cm, iar grosimea minimă a trunchiului la 10 cm mai sus de colet trebuie să fie de 1,2 cm. Totodată, pomii trebuie să aibă 4-5 ramuri amplasate la 45-50 cm înălțime de la colet. Coroana trebuie să fie inițiată corect, pomul să fie drept”.
Pentru semințoase (gutui, măr, păr), din câmpul doi sunt cumpărate vergi. Sunt cazuri în care pomul a avut condițiile necesare și s-au format ramuri în pepinieră, însă acest lucru nu prea este întânit în Moldova.
Sistemul radicular trebuie să fie hidratat, nu cumpărați pomi cu rădăcinile uscate.
Cu cât timp înainte de plantare trebuie de comandat pomii?
„Acest lucru trebuie făcut cu doi ani înainte de plantare. De obicei, pepinierele produc cantitatea necesară de material săditor în baza comenzilor făcute prealabil, materialul care rămâne, de cele mai multe ori, este de o calitate mai rea. Contractul de producere a materialului săditor trebuie încheiat în dependență de ce tip de pomi producătorul dorește. Deci, dacă câmpul I al pepinierei a fost deja înființat cu portaltoi generativi, contractul poate fi încheiat și cu un an înainte de plantare, deoarece deja avem portaltoiul. Dacă producătorul dorește pomi pe portaltoi vegetativi importați de peste hotare (Mirabolan, Gisela 5), este necesar un termen de minim doi ani, deoarece proprietarul mai întâi stabilește contract cu pepinierele de peste hotare pentru a-i importa, după care îi plantează și altoiește”.
Ce recomandări aveți pentru producători?
„Producătorii trebuie neapărat să solicite factura, în care este indicat prețul, și certificatul biologic, unde este indicat denumirea soiului și portaltoiului. Recomand producătorilor, mai întâi de toate, să verifice dacă soiurile sunt omologate sau nu în „Catalogul soiurilor de plante în Republica Moldova” pentru anul respectiv, altfel producătorii nu vor putea beneficia de subvenții. Anul trecut, au fost plantate soiuri de prune excluse din acest catalog, iar în acest an acești producători nu mai potsolicita subvenții”.
Cum depozităm corect pomii până la plantare?
„Contează mult nu doar depozitarea, ci și transportarea pomilor la plantație sau depozit trebuie făcute asigurând protejarea pomilor de vânt sau temperaturi reduse cu ajutorul prelatelor. În doar două ore de transportare fără prelată, pomii se deshidratează și nu mai pornesc în vegetație, iar motivul nu este calitatea materialului săditor, ci faptul că acesta nu a fost transportat corect. Până la plantare, pomii trebuie stratificați temporar, altfel înghețurile din timpul nopții le pot afecta rădăcinile. Și în timpul plantării, pomii trebuie puși la stratificare temporară, pentru a evita deshidratarea acestora. Plantarea durează câteva zile, iar în această perioadă pomii au nevoie de condiții bune. Dacă acest lucru nu este posibil, pomii trebuie protejați la rădăcină, acoperind-o cu materiale ce nu ar permite afectarea de vânturi”.