joi, 16 mai, 2024
11.1 C
Chișinău
HomepageAgroEcoImportanța râmelor pentru fertilitatea solului. Ce cantități de îngrășăminte acestea asigură

Importanța râmelor pentru fertilitatea solului. Ce cantități de îngrășăminte acestea asigură

Recomandate

În ultimii 40 de ani, cultivarea excesivă a solului a dus la pierderea a circa 30% din terenurile arabile din întreaga lume. O bună parte din fermieri deja percep necesitatea schimbării modului de cultivare a culturilor, optând pentru lucrări minime ale solului și stimulând dezvoltarea organismelor din sol.

La capitolul macro și microorganisme benefice, unele dintre cele mai importante sunt râmele. Charles Darwin susținea că într-un sol bine întreținut, acestea produc 46 t/ha/an de îngrășământ de cea mai înaltă calitate – humusul de râmă. Însă, ținând cont de faptul că fertilitatea solului s-a redus considerabil, în condițiile actuale râmele pot produce circa 6 tone de îngrășământ per hectar teren arabil anual.

Ce oferă un sol cu râme?

 • un sol bogat în râme conține, în medie, de 5 ori mai mult azot, de 7 ori mai mult fosfor și de 11 ori mai mult potasiu decât solul obișnuit;
 • râmele fac solurile grele – afânate, iar cele nisipoase – coezive;
 • formează o mai bună structură a solului, reduc riscul apariției colmatării;
 • măresc capacitatea de reținere a nutrienților în sol;
 • contribuie la dezvoltarea bacteriilor benefice;
 • galeriile râmelor permit absorbția și stocarea mai eficientă a apei;
 • Transformă materia primă într-un produs finit aşa ca humusul – “aurul negru al pământului”, utilizat de consumatori – plantele de cultură;
 • Circa 90% din galeriile formate de râme sunt colonizate de rădăcinile plantelor, favorizând accesul rădăcinilor la nutrienți și apă.
Galerie creată de râme în sol

„Folosind în mod inteligent armata de microorganisme din sol, banii rămân în buzunarul fermierului”, ne-a explicat Andrei Gumovschi, doctor, conferențiar universitar.

Ținând cont de influența sporită a râmelor și a microorganismelor asupra fertilității solului, apare întrebarea: Cum ar putea fi majorat numărul acestora sau evitată pierderea râmelor din sol?

 • Este demonstrat faptul că lucrările solului reduc esențial numărul râmelor, astfel, este recomandată lucrarea minimă a solului, fără a perturba straturile și macrofauna sau, acolo unde este posibil, evitarea lucrării.

Acest lucru ne-a fost confirmat și de fermierii din țară, care au optat fie pentru lucrarea minimă a solului, fie pentru sistemul No-till.

„Dacă ar ieși toate râmele la suprafață, probabil nu aș mai vedea solul. Solul ce nu este lucrat asigură un mediu favorabil pentru dezvoltarea râmelor, dar și a tuturor microorganismelor”, a menționat într-un interviu acordat pentru Agrobiznes Veaceslav Ciornîi, fermierul care de peste 10 ani implementează sistemul No-till.

 • Înlocuirea îngrășămintelor chimice cu cele organice (compost, gunoi de grajd maturat).
 • Cultivarea îngrășămintelor verzi, culturilor succesive.
 • Păstrarea resturilor vegetale (cu excepția celor afectate de boli) după recoltarea culturilor pe suprafața solului.
 • Evitarea administrării excesive a îngrășămintelor în sol sau fără realizarea în prealabil a analizei solului.
 • Rotația adecvată a culturilor.

Potrivit unor fermieri din țară, cantitatea râmelor începe a se majora din primii ani datorită implementării sistemului eco de producere combinat cu reducerea lucrărilor solului.

FOTO: Alexei Micu; Starea solului în sistemul eco de producere cu realizarea lucrărilor minime a solului

Datorită acizilor pe care îi secretă micro și macroorganismele din sol, devin solubili micro şi macronutrienţii, care altfel ar fi indisponibili plantelor, deci ca şi inexistenţi. Cu alte cuvinte, ofera îngrăşământ gratuit.

Pentru a stimula dezvoltarea râmelor, dar și a altor organisme benefice în sol, acesta trebuie „inoculat”. În acest scop poate fi utilizat compostul, îngrășămintele bacteriene, activatori de sol sau gunoiul de grajd.

!Atenție: Activatorii de sol sunt eficienți doar în solurile sănătoase.

Cum se distruge fertilitatea solului?

Fertilitatea solului scade atunci când materia organică sau activitatea biologică sunt în scădere, și se produce prin:

 • Eroziune – hidrică sau eoliană. Pe terenurile ce folosesc ogorul negru o mare perioadă din an (cerealele fără culturi verzi de iarnă sau vară, plantații de pomi sau arbuști în care intervalul dintre rânduri este întreținut ca ogorul negru).
 • Înlăturarea masei vegetale (hrana micro și macroorganismelor) – adesea în republica noastră prin ardere.
 • Lucrările excesive ale solului (arat/discuit anual) au efect negativ asupra biologiei și a materiei organice, care oxidează, și distrug încet, dar sigur, fertilitatea solului.
 • Pășunatul unui padoc pentru o perioadă lungă sau întoarcerea animalelor până ca plantele din padoc să se fi regenerat.
 • Folosirea excesivă a fungicidelor, distrugând activitatea microbiologică.

„Fermierii ar trebui să-și pună întrebarea: De ce să lucrez excesiv solul și administrez îngrășăminte în cantități mari, când râmele, fungii și rădăcinile plantelor fac acest lucru gratuit, fără problemele generate de utilaje ca hardpanul, distrugerea structurii solului, levigarea, sau scăderea permeabilității?”, a conchis Andrei Gumovschi.

Micoriză rădăcini porumb formată în solul nelucrat, unde sunt administrate îngrășăminte de sinteză chimică minime și cultivate îngrășăminte verzi

Optați pentru o nutriție a plantelor și lucrare a solului echilibrate, evitați perturbările solului pe cât este posibil și optați pentru un asolament argumentat și îngrășăminte organice. Chiar dacă unele din lucrurile enumerate necesită mai mult timp, în doar câțiva vă veți convinge de eficiența acestora.

Bibliografie: Agricultura ecologică – Principii de bază și bune practici, 2019, FIBL, AED; Posibilitățile de creștere a fertilității solului în agricultura ecologică, Andrei Gumovschi; Posibilitățile de creștere a fertilității solului. Ce înseamnă un sol corect lucrat, Vasile Popescu.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco