‹ adv ›
duminică, 27 septembrie, 2020
23 C
Chișinău

#21. Ce cantitate și ce fel de miere se lasă albinelor pentru iernat în stup în apicultura eco

Recomandate

#40. Recomandări la cultivarea legumelor în sere pe lângă casă: cum să dezinfectezi solul, aplici tratamente

Dacă planificați să produceți legume pentru propriul consum și sunteți în identificarea unor alternative sănătoase preparatelor chimice utilizate, vă recomandăm acest articol...

#39. Cum puteți obține autorizația de utilizare a apelor subterane pentru irigarea culturilor horticole

Pe data de 19 august curent a fost aprobată HOTĂRÎRE Nr. 635 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la folosinţa apelor subterane pentru irigarea...

#38. Eficiența economică a culturilor ecologice în condițiile 2020

O bună parte din fermieri au suportat pierderi importante în condițiile acestui an din cauza secetei și arșiței, iar mai mulți din...

#37. Ce prețuri sunt oferite pentru produsele agricole eco în acest sezon?

Piața cerealelor este influențată de mai mulți factori printre care se numără recoltele obținute la nivel regional de principalele țări producătoare, cererea...

#36. Campania de semănat a rapiței – afectată de secetă. Ce planifică producătorii?

Tradițional, în a doua jumătate a lunii august fermierii încep campania de însămânțare a rapiței de toamnă. Spre regret, acest an este...

#35. Cum să ții prigorile la distanță de stupină

Conflictul dintre apicultori și prigorii datează mai multe secole. Însă, chiar dacă albinele sunt consumate de prigorii, acestea mănâncă și alte insecte...

#33. Ce culturi profitabile putem cultiva în perioada de conversie în agricultura ecologică?

De obicei, producătorii de culturi de câmp aflați în perioada de conversie ecologică sunt nevoiți să vândă producția la prețurile celei convenționale,...

Pregătirile albinelor pentru perioada de iernat încep în luna august. În această perioadă (mijlocul lunii august până la mijlocul lunii septembrie) apicultorul trebuie să realizeze următoarele lucrări:

  • completarea stupilor cu faguri de bună calitate;
  • aranjarea corectă a rezervelor de hrană;
  • asigurarea păstrării căldurii în interiorul cuibului;
  • înlăturarea fagurilor noi fără puiet;
  • rebutarea fagurilor vechi de culoare și cei cu celule de trântori.

Succesul iernării depinde de calitatea mierii, de modul cum aceasta este aranjată în cuib. Mai multe detalii la acest capitol a oferit Nicolae Eremia, expert în apicultură. 

„Ramele cu miere trebuie amplasate la distanța de 12-13 mm în stup, în acest spațiu de sus până jos încap 250 de g de albine care necesită circa 2 kilograme de miere pentru iarnă. Respectiv, dacă avem zece astfel de spații unde stau albinele sunt necesare circa 20 de kg de miere, avem 5 spații – 10 kilograme. Important este ca fagurii cu miere să nu fie goi, este necesar minim 1,5 kilograme de miere. Fagurii goi trebuie înlăturați din stup, altfel familia va muri. În a doua jumătate a iernii, albinele încep activitatea și consumă mai multă miere. În această perioadă rezervele de hrană trebuie verificate, iar în cazul în care este puțină hrană, se pun turte din șerbet (miere+zahăr pudră+polen) sau miere în ambalaje cu orificii mici. Controlul stupului se efectuează la temperatura mai mare de 12°C”.

NU se lasă pentru iernat: rame cu miere de floarea soarelui, miere de mană (iarna este toxică pentru albine). Orice miere extraflorală trebuie eliminată din cuib! Pentru perioada de iarnă trebuie lăsată mierea de salcâm, de tei!

În apicultura ecologică poate fi utilizată doar mierea din propria prisacă sau a altor prisăci certificate eco. Organismele de inspecţie şi certificare, pot autoriza utilizarea siropului de zahăr sau a melasei obţinute din producţia agroalimentară ecologică ca hrană artificială în locul mierii produse ecologic, în special, în cazul în care condiţiile climaterice provoacă cristalizarea mierii.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și Eco/Bio/Organic. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

#40. Recomandări la cultivarea legumelor în sere pe lângă casă: cum să dezinfectezi solul, aplici tratamente

Dacă planificați să produceți legume pentru propriul consum și sunteți în identificarea unor alternative sănătoase preparatelor chimice utilizate, vă recomandăm acest articol...

#39. Cum puteți obține autorizația de utilizare a apelor subterane pentru irigarea culturilor horticole

Pe data de 19 august curent a fost aprobată HOTĂRÎRE Nr. 635 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la folosinţa apelor subterane pentru irigarea...

#38. Eficiența economică a culturilor ecologice în condițiile 2020

O bună parte din fermieri au suportat pierderi importante în condițiile acestui an din cauza secetei și arșiței, iar mai mulți din...

#37. Ce prețuri sunt oferite pentru produsele agricole eco în acest sezon?

Piața cerealelor este influențată de mai mulți factori printre care se numără recoltele obținute la nivel regional de principalele țări producătoare, cererea...

Eco/Bio/Organic

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco

FOTO. Proprietarul fermei eco de găini de la Călărași: Producem 2,5 mln de ouă anual, dar cererea este dublă

Satul Ștefan cel Mare din județul Călărași, sud-estul României, pe lângă istoria frumoasă pe care o poartă, mai are ceva special - agricultori adevărați,...

Metode eficiente pentru a ține sub control bolile și dăunătorii în agricultura ecologică

Fiecare agricultor ce-și dorește să producă organic, trebuie să știe că, agricultura ecologică are legile sale, potrivit cărora, organismele vii sunt parte a naturii,...

Compostarea – sfaturi practice pentru a obține un îngrășământ ecologic de calitate

Compostul este unul dintre cele mai utilizate îngrășăminte utilizate în agricultura ecologică, dar și de către producătorii ce aplică bunele practici în agricultură. În...

Mihai Bostan, producător eco: Dorim să demonstrăm că natura te poate răsplăti, dacă ești partenerul ei

Pentru Mihai Bostan, fermierul care a ajuns să gestioneze peste 3 mii de hectare de teren agricol în raionul Dondușeni și Florești, natura reprezintă...

Andrei Gumovschi: Exportăm mobilă și lemn din păduri și importăm, fără să vrem, seceta și deșertificarea

Procesele de transformare a cadrului natural au început să se amplifice în vestul Europei acum două secole, în zorii erei industriale, când...