joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
HomepageAgroEco#21. Ce cantitate și ce fel de miere se lasă albinelor pentru iernat în...

#21. Ce cantitate și ce fel de miere se lasă albinelor pentru iernat în stup în apicultura eco

Recomandate

Pregătirile albinelor pentru perioada de iernat încep în luna august. În această perioadă (mijlocul lunii august până la mijlocul lunii septembrie) apicultorul trebuie să realizeze următoarele lucrări:

  • completarea stupilor cu faguri de bună calitate;
  • aranjarea corectă a rezervelor de hrană;
  • asigurarea păstrării căldurii în interiorul cuibului;
  • înlăturarea fagurilor noi fără puiet;
  • rebutarea fagurilor vechi de culoare și cei cu celule de trântori.

Succesul iernării depinde de calitatea mierii, de modul cum aceasta este aranjată în cuib. Mai multe detalii la acest capitol a oferit Nicolae Eremia, expert în apicultură. 

„Ramele cu miere trebuie amplasate la distanța de 12-13 mm în stup, în acest spațiu de sus până jos încap 250 de g de albine care necesită circa 2 kilograme de miere pentru iarnă. Respectiv, dacă avem zece astfel de spații unde stau albinele sunt necesare circa 20 de kg de miere, avem 5 spații – 10 kilograme. Important este ca fagurii cu miere să nu fie goi, este necesar minim 1,5 kilograme de miere. Fagurii goi trebuie înlăturați din stup, altfel familia va muri. În a doua jumătate a iernii, albinele încep activitatea și consumă mai multă miere. În această perioadă rezervele de hrană trebuie verificate, iar în cazul în care este puțină hrană, se pun turte din șerbet (miere+zahăr pudră+polen) sau miere în ambalaje cu orificii mici. Controlul stupului se efectuează la temperatura mai mare de 12°C”.

NU se lasă pentru iernat: rame cu miere de floarea soarelui, miere de mană (iarna este toxică pentru albine). Orice miere extraflorală trebuie eliminată din cuib! Pentru perioada de iarnă trebuie lăsată mierea de salcâm, de tei!

În apicultura ecologică poate fi utilizată doar mierea din propria prisacă sau a altor prisăci certificate eco. Organismele de inspecţie şi certificare, pot autoriza utilizarea siropului de zahăr sau a melasei obţinute din producţia agroalimentară ecologică ca hrană artificială în locul mierii produse ecologic, în special, în cazul în care condiţiile climaterice provoacă cristalizarea mierii.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco