miercuri, 17 aprilie, 2024
15.5 C
Chișinău
HomepageAgroEcoCum să scapi ecologic de rozătoare în livezi sau propria grădină

Cum să scapi ecologic de rozătoare în livezi sau propria grădină

Recomandate

Rozătoarele provoacă probleme, practic, peste tot unde apar, în special în perioada rece a anului. Pentru rozătoarele mai mari, cum ar fi iepurii sau căprioarele, metodele care le-ar ține la distanță de plantație sunt destul de puține, mai ales că, acestea nu trebuie să le provoace daune animalelor. Metodele recomandate sunt:

Învelirea trunchiului

Animalele rozătoare preferă mult pomii tineri din livezi în perioada rece a anului. Deseori, aceștia rod porțiuni până la vasele conducătoare prin care circulă seva și distrug pomii.

Una dintre metodele eficiente este învălătucirea trunchiului pomilor cu diferite materiale, în special, plasă, benzi speciale sau hârtie. Mai pot fi utilizate materiale precum stuf, sorg, tutun, ce au ajuns a fi mai rar utilizate.

Pelicula nu este recomandată deoarece nu permite circulația normală a aerului și duce la dezvoltarea bolilor. Totodată, sub peliculă, in zilele însorite, se formează efectul de seră, ceea ce duce la grăbirea intrării pomilor în vegetație, astfel micșorînd rezistența la ger a pomilor.

Instalare tuburilor perforate de masă plastică

FOTO: tubex.com

Tuburile perforate apără pomii nu doar de rozătoare, ci și de arsurile solare, leziunile mecanice ce pot apărea în timpul lucrărilor în livezi. Important este ca tuburile să fie de culoare deschisă, iar diametrul acestora să permită utilizarea lor pe parcursul mai multor ani. Datorită acestei metode, nu mai este necesar de a vărui pomii anual. Totodată, tubul trebuie îngropat în sol la adâncimea de 10-15 cm, ceea ce permite protejarea și împotriva șoarecilor de câmp, nu doar rozătoarele mai mari.

Îngrădirea plantației

Pentru livezile superintensive, plantația trebuie îngrădită cu plasă metalică, deoarece densitatea pomilor este mare și învelirea trunchiului fiecărui pom devine anevoioasă.

Important! Pentru ca gardul de plasă metalică să fie eficient, acesta trebuie să aibă o înălțime de circa 2 metri, deoarece în iernile cu ninsori abundente și strat gros de zăpadă, iepurii pot sări ușor peste plasă. 

Totodată, pentru ca aceștia să nu pătrundă pe sub plasă, este recomandat de a o introduce în sol circa 15-20 cm și chiar fixa cu cârlige. Orificiile nu trebuie să fie mai mari de 5 cm în diametru.

10 iepuri pot roade și afecta într-o noapte de iarnă până la o mie de pomi.

FOTO: spatiulconstruit.ro

Utilizarea substanțelor repilente

Unii producători tratează pomii cu amestecuri precum: lapte de var+bălegar de porc, sânge sau untură de porc sau alte substanțe urât mirositoare. Aceste metode sunt unele dintre cele mai ieftine. Totodată, puteți procura din magazine produse speciale utilizate pentru tratarea pomilor.

Atenție! Specialiștii susțin că aceste metode sunt eficiente pe o perioadă foarte scurtă de timp, mai ales în zilele cu umiditate sporită, ceață sau ninsori. 

Cum să protejezi pomii de lângă casă

Pentru a proteja pomii de lângă casă puteți utiliza folie de aluminiu (similară celei de bucătărie), peliculă sau alte materiale.

Pentru a proteja pomii de rozătoare mici precum șoarecii puteți utiliza uleiuri esențiale cu miros puternic cum ar fi cel de mentă sau să preparați un spray ecologic de sine stătător.

Pentru aceasta aveți nevoie de ardei iute tocat, boia și piper. Se utilizează o cană de ardei iute, 100 g de piper, și 5 linguri de boia, plus 4 litri de apă. Acestea se amestecă, se toarnă apă clocotită peste și lasă pentru 15-20 de ore. După aceea se strecoară și toarnă într-un pulverizator. Astfel tratat, trunchiul nu va fi afectat de rozătoare. Totodată, în grădină lângă pomi puteți semăna muștar sau planta levănțică, mentă, mirosul acestora alungă șoarecii.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco