Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, prin programul de atragere a remitențelor în economie, a aprobat la data de 27 februarie curent, primele 53 de proiecte investiționale din acest an.
Din cele 53 de companii acceptate pentru finanțare nerambursabilă din partea statului, 33 se află în faza extinderii activității, iar 20 de afaceri sunt start-up-uri. Cele mai multe întreprinderi, 25 la număr, activează în domeniul agriculturii (cultivarea cerealelor, creșterea legumelor, prelucrarea plantațiilor de viță de vie, plantațiilor de nuci, pruni și meri, apicultură și creșterea chinchilelor), 16 afaceri – în domeniul prestării serviciilor, iar 12 întreprinderi își desfășoară activitatea în industria prelucrătoare (fabricarea paleților și bricheților, mobilei, producerea brânzeturilor, ceaiurilor, oțetului, produselor de patiserie și hranei pentru animale).
Cele 53 de întreprinderi vor contribui la crearea a 180 de locuri de muncă. Afacerile sunt localizate în 22 de raioane, 44 dintre acestea vor activa în mediul rural, iar nouă în Chișinău.
Iulia Costin, Director General ODIMM a evidențiat faptul acest program are un impact economic și social considerabil în regiuni.
„Prin intermediul Programului ”PARE 1+1” mai mulți tineri și femei și-au transformat pasiunea într-o afacere, creând în mediul rural activități inovative cu tehnologii moderne. Au fost dezvoltate noi servicii care contribuie la îmbunătățirea infrastructurii regionale și schimbarea mentalității oamenilor. Beneficiarii noștri cultivă fructe și legume ecologice, produc bunuri care se bucură de succes pe piețele externe. Afacerile din agricultură sunt extinse prin crearea de agro-pensiuni”, a spus Iulia Costin.
Potrivit datelor, cei 53 de beneficiari investesc remitențele provenite din 16 state: Italia, Rusia, Marea Britanie, Germania, Irlanda, Israel, România, Olanda, Portugalia, SUA, Canada, Franța, Spania, Turcia, Danemarca și Ucraina.
Programul PARE 1+1 este implementat de ODIMM din anul 2010 și are drept scop mobilizarea resurselor umane și financiare ale moldovenilor aflați la muncă peste hotare în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova. Programul activează în baza algoritmului 1+1, astfel încât fiecare leu investit din remitențe este suplinit cu un leu sub formă de grant nerambursabil din partea statului. Suma grantului este de până la 250 de mii de lei.
Comentarii